Η πρόεδρος του Κολούμπια Μινούτσε Σαφίκ κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει, λίγες ώρες μετά την κατάληψη κτιρίου του πανεπιστημίου
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς και ανώτεροι αξιωματούχοι της αστυνομίας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξαν «βίαιες συγκρούσεις» και «χρησιμοποιήθηκε ελάχιστη βία» κατά τις συλλήψεις φοιτητών που διαδήλωναν υπέρ των Παλαιστινίων της Γάζας και είχαν καταλάβει κτίριο του Πανεπιστημίου Κολούμπια τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, τουλάχιστον εννέα από τους 46 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στο Hamilton Hall στις 30 Απριλίου κατήγγειλαν ότι υπέστησαν τραυματισμούς, ενώ πολλοί άλλοι έφεραν εκδορές και μώλωπες, όπως προκύπτει από ιατρικές αναφορές, φωτογραφίες και μαρτυρίες.
Οι καταγεγραμμένοι τραυματισμοί περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, κάταγμα σε κόγχη ματιού, διάσειση, διάστρεμμα στον αστράγαλο, κοψίματα και τραύματα σε καρπούς και χέρια από τις σφιχτές πλαστικές χειροπέδες.
Και οι 46 διαδηλωτές που συνελήφθησαν στο κτίριο αντιμετώπισαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.
Το Κολούμπια ζήτησε από την αστυνομία να παρέμβει
Οι συλλήψεις έγιναν αφότου η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Σαφίκ, με μία απόφαση που αμφισβητείται έντονα, κάλεσε την αστυνομία να παρέμβει, λίγες ώρες μετά την κατάληψη στο κτίριο της πανεπιστημιούπολης.
Το Κολούμπια χαρακτηρίστηκε ως η «καρδιά» του φοιτητικού κινήματος διαμαρτυρίας που εξαπλώθηκε σε πανεπιστημιουπόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αλλες διοικήσεις πανεπιστημίων σε ολόκληρη τη χώρα έχουν επίσης καλέσει την αστυνομία για να καταστείλουν τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Το Reuters ανέφερε ότι ούτε το γραφείο του δημάρχου ούτε η αστυνομία της Νέας Υόρκης και το Κολούμπια αμφισβήτησαν τις καταγγελίες για τους τραυματισμούς.
Ωστόσο το γραφείο του δημάρχου και οι αστυνομικές Αρχές ανέφεραν ότι «οι αστυνομικοί ενήργησαν επαγγελματικά».
Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές στο νοσοκομείο
Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές που συνελήφθησαν στο Hamilton Hall μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία εκείνο το βράδυ από την αστυνομία, ενώ ήταν ακόμη υπό κράτηση, όπως προκύπτει από τα αρχεία των νοσοκομείων.
Αλλοι τραυματίες δεν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ωστόσο δέχθηκαν υποστήριξη από εθελοντές γιατρούς που τους συνάντησαν λίγα λεπτά μετά την απελευθέρωσή τους στις 2 Μαΐου. Κάποιοι από αυτούς αναζήτησαν στη συνέχεια ιατρική φροντίδα σε κλινικές.
Σε συνέντευξη Τύπου την 1η Μαΐου, ο Ανταμς ανέφερε ότι οι συλλήψεις ήταν «οργανωμένες, ήρεμες και δεν υπήρξαν τραυματισμοί».
Εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί αντέδρασαν «γρήγορα, επαγγελματικά και αποτελεσματικά».
Εκείνη τη νύχτα, η αστυνομία διέταξε τους φοιτητές να βγουν από το κτίριο, να μπουν στους κοιτώνες και ανάγκασε τους δημοσιογράφους να απομακρυνθούν από την πανεπιστημιούπολη.
Η είσοδος στο κτίριο
Η αστυνομία χρησιμοποιούσε ηλεκτρικά πριόνια για να διαλύσει τα οδοφράγματα από βαριά έπιπλα και αλυσίδες ποδηλάτων.
Αρκετοί διαδηλωτές δήλωσαν ότι ήταν καθισμένοι στο πάτωμα του κτιρίου με τα χέρια ψηλά. Η αστυνομία πέταξε χειροβομβίδες κρότου λάμψης πριν εισβάλει.
Ο Γκάμπριελ Γιάνσι, 24χρονος βοηθός ερευνητής που έκτοτε απολύθηκε, χάνοντας τη θέση του σε εργαστήριο νευροεπιστημών του Κολούμπια, ανέφερε ότι είδε αστυνομικούς να ρίχνουν διαδηλωτές στο έδαφος, να πατούν πάνω σε τουλάχιστον τρεις από αυτούς και να κλωτσούν τουλάχιστον έναν.
Αρκετοί φοιτητές ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί γονάτισαν πάνω στις πλάτες τους.
Κύριο αίτημα των διαδηλωτών ήταν το Κολούμπια να αποεπενδύσει από κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Ισραήλ.
kathimerini.gr
Με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις