Τα παρασκηνιακά παιχνίδια και η κομματική καμαρίλα που αντιστέκεται
Το δυστύχημα για τη χώρα, λέγανε χαριτολογώντας στις πολιτικές παρέες επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι στο εξωτερικό συνεννοείται με τα αγγλικά του Τσίπρα και εντός συνόρων με τα ελληνικά του Τσακαλώτου.
- Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου
Σε αυτήν ακριβώς την εκφραστική του αδυναμία απέδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών τις βαριές αστοχίες της συνέντευξης που παραχώρησε, ίσως περισσότερο χαλαρά από όσο θα έπρεπε, την περασμένη Κυριακή, με την οποία επιτέθηκε ευθέως στον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας τον θυμό της κομματικής βάσης, η οποία κατέκλυσε την ιστοσελίδα του πρώην υπουργού Οικονομικών με οργισμένα σχόλια.
Για όσους δεν τα πρόλαβαν θυμίζουμε συνοπτικά ότι ο Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον Τσίπρα ανασφαλή τακτικιστή, που επιπλέον είναι χειρότερος και από τον Μητσοτάκη στην επιλογή συνεργατών! (Για να ξέρουμε για ποιους μιλάμε, αναφερόταν σε Γεραπετρίτη, Σκέρτσο, Γρηγοριάδη, Πέτσα και λοιπούς πολιτικούς ασπάλακες των υπογείων του Μαξίμου…). Οσο για την αφεντιά του, δήλωσε αυτοαναφορικά ότι οι σπουδές του σε ένα ίδρυμα της Αγγλίας που κρατάει από το 1300 του έδωσαν «αστική αυτοπεποίθηση», ώστε να μην τον μεταμορφώσει, όπως άλλους συντρόφους του, η Κίρκη της εξουσίας!..
Τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη δριμεία επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, με προσωπικούς και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, έδειξαν τον δρόμο της εξόδου στον Ευκλείδη, καθιστώντας ουσιαστικά αχρείαστη οποιαδήποτε απάντηση από τον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου. Η ενόχλησή τους δεν αφορούσε μονάχα την περιφρονητική
για την πλέμπα «αριστοκρατική έπαρση», κάτι που διακρίνει τον Τσακαλώτο, αλλά και το γεγονός ότι εκδηλώθηκε σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο», εξαιτίας των αντιλαϊκών επιλογών του στην πανδημία και την ακρίβεια που τσακίζει τα νοικοκυριά, αλλά και σε σειρά ζοφερών υποθέσεων (Novartis, απευθείας αναθέσεις κ.ά.), όπου διασπαθίζεται αφειδώς δημόσιο χρήμα. Εκτός άλλων, στα στελέχη του κόμματος προκάλεσε έντονη δυσφορία και το μέσο (εφημερίδα «Καθημερινή») όπου δόθηκε η επίμαχη συνέντευξη, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μαζί με τα μέσα του ομίλου Μαρινάκη προμετωπίδα στη νέα εκστρατεία για την παλινόρθωση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Στα ρετιρέ της Κουμουνδούρου, όπου αρχικώς πολλοί χαρακτήριζαν «απαράδεκτες» τις δηλώσεις Τσακαλώτου, διαβλέποντας κίνηση «αρχηγικής περπατησιάς», οι διαθέσεις μεταβλήθηκαν, βλέποντας στη συνέχεια τον πρώην υπουργό με απανωτές ανασκευές, που ισοδυναμούσαν με προσωπικό διασυρμό, να επιχειρεί να πείσει για τις αγνές του προθέσεις… Ο ίδιος ο Τσίπρας με τη στάση του, την οποία μετέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος, έστειλε μήνυμα καταλλαγής, ζητώντας να χαμηλώσουν οι τόνοι. Ο Ευκλείδης, όπως σχολίαζαν βιτριολικά ορισμένοι, είχε όλο τον καιρό να μετανιώσει για την ανεξήγητη στάση του. Οσο κι αν βαριά στελέχη, όπως ο Νίκος Φίλης, που συστεγάζονται στην «Ομπρέλα» στην οποία ο βασικός μέτοχος είναι η ομάδα των «53+» βγήκαν να τον υποστηρίξουν, η ζημιά έγινε και θα μετρηθεί προσεχώς.
Σε κάθε περίπτωση, η ερασιτεχνική στάση Τσακαλώτου χαρακτηρίζεται ήδη ως ένα αναπάντεχο δώρο στην πλευρά Τσίπρα. Είναι προφανές, σύμφωνα με όσους γνωρίζουν, ότι στη βάση αυτής της ανελέητης διαμάχης για την εκλογή του προέδρου και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση του κόμματος, που υπερψηφίστηκε έπειτα
από πρόταση Τσίπρα με ευρεία πλειοψηφία πρόσφατα στο Πολιτικό Συμβούλιο, δεν βρίσκονται απλές οργανωτικές διαφωνίες. Αυτό που οδηγεί την εσωκομματική αντιπολίτευση σε διαβήματα δημόσιας διαμαρτυρίας είναι η σταθερή απόφαση Τσίπρα να περιορίσει δραστικά τον ρόλο της και να ανοίξει το κόμμα στα Κεντροαριστερά χωρίς «έλεγχο στην είσοδο».
Η ομάδα της «Ομπρέλας», όπου συστεγάζονται η «Κίνηση 53+» μαζί με στελέχη όπως οι ο Νίκος Βούτσης, πρώην πρόεδρος της Βουλής, οι πρώην γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας και Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και οι Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Εφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνος Λάμπρου, Ράνια Σβίγκου, Τασία Χριστοδουλοπούλου κ.ά., βλέπει να φεύγει η γη κάτω απ΄ τα πόδια της, κάτι, άλλωστε, που ο Τσίπρας είχε προαναγγείλει από το τελευταίο συνέδριο των Δελφών. Είχε δηλώσει, τότε, ότι οι αλλαγές που θα έρθουν στο εσωκομματικό τοπίο θα είναι τεκτονικές και θα διαμορφώσουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο. Η ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, όπως παρατηρούν οι «προεδρικοί», δεν μπορεί να δηλώνει αιφνιδιασμένη.
Ήδη η πλευρά όσων προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ καλούσε τον Τσίπρα να αγνοήσει τις παραλυτικές εσωκομματικές ισορροπίες και να ανοιχθεί στον κόσμο που σε συνθήκες εκλογικής ήττας δεν απέσυρε την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό του. Κάποιος μάλιστα από αυτούς, σε μια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, του είπε ότι «ο Ανδρέας, όταν επρόκειτο να λάβει αποφάσεις, δεν λογάριαζε φίλους»!
Στην «Ομπρέλα», έχοντας επίγνωση ότι η επιρροή τους στην ευρύτερη βάση είναι αισθητά μειοψηφική, επιχειρούν τώρα να βρουν εύσχημη αντίδραση που δεν θα τους φέρει πιο κοντά στο περιθώριο, προτείνοντας τουλάχιστον τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να εκλέγονται από το συνέδριο, κάτι που ευνοεί τα παρασκηνιακά παιχνίδια και την κομματική καμαρίλα… Οχι πως η προεδρική πλευρά νιώθει περισσότερο ασφαλής, αλλά βλέποντας ότι το κάρο σέρνει η εσωκομματική αντιπολίτευση παραμέρισε ευχαρίστως για να εκτεθούν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι στο συριζαϊκό ακροατήριο, αφού στην πραγματικότητα συγκρούονται δύο σοσιαλδημοκρατικές τάσεις για μία χλωμή «αριστερή ταυτότητα», με τον Αλέξη Τσίπρα, εν κατακλείδι, κυρίαρχο του παιχνιδιού.
Γενναιόδωρος… Αλέξης άφησε τον Ευκλείδη να μηρυκάζει τα λάθη του
Πολλοί περίμεναν ότι η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου προχθές Παρασκευή θα αναζωπύρωνε τα πάθη. Εντούτοις, σύμφωνα με σύνοψη κορυφαίου στελέχους στη «κυριακάτικη δημοκρατία», διεξήχθη σε κλίμα… αγαπησιάρικο! Ο Αλέξης Τσίπρας ξαναμάζεψε με άνεση το «χαρτί», αφού προηγουμένως άφησε σχεδόν σαδιστικά τον Ευκλείδη να μηρυκάζει τα λάθη του. Ως εκ τούτου, εμφανίστηκε γενναιόδωρα στοργικός, ζητώντας από όλους στην πορεία προς το συνέδριο να μη μαλώνουν και να είναι αγαπημένοι, αποφεύγοντας τις εκατέρωθεν ύβρεις.
Διαφωνίες, όπως ήταν επόμενο, εκδηλώθηκαν και πάλι για τα οργανωτικά, εκεί όπου μαίνεται ο πόλεμος των συσχετισμών. Πρόταση Τσίπρα είναι η συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής, εφόσον αποφασιστεί από το συνέδριο η απευθείας εκλογή από τα κομματικά μέλη, να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια. Ετσι, όπως είπε, «θα πάμε από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής», ώστε, όπως επιδιώκει, να καταργηθεί ο αθηνοκεντρισμός. Θα πέσουν κορμιά…
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις