Προχθές το μεσημέρι, μια λιτή ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ έλεγε: «Με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, ως κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 17 του Κανονισμού της Βουλής, ορίζονται, κατά σειρά, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης». Το όνομα του ανθρώπου που απομακρυνόταν από τη θέση αυτή, δηλαδή του Ανδρέα Λοβέρδου, απουσίαζε.

Ανάκριση για Παπαγγελόπουλο-Novartis: Τι κατέθετε 6,5 ώρες ο Ανδρέας Λοβέρδος | mononews

Για τους λόγους και τα αίτια της καθαίρεσης του Ανδρέα Λοβέρδου έχουν γραφτεί πολλά. Πέρα από την πολιτική, όμως, υπάρχει και η αισθητική. Εκτός από την ουσία υπάρχει και το ύφος – που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η ουσία. Δεν σε καθορίζουν μόνο αυτά που κάνεις, αλλά και ο τρόπος που εκφράζεσαι.

 

Για να συμπεριφερθείς με αυτόν τον άκομψο τρόπο στον πολιτικό που εκπροσώπησε για πεντέμισι χρόνια το κόμμα σου στη Βουλή, πρέπει να συντρέχει μία από τις εξής δύο προϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι να σε έχουν προσβάλει προσωπικά. Όμως ο Ανδρέας Λοβέρδος διακρίνεται για την ευγένειά του. Ασκεί φυσικά κριτική: πολιτικός είναι, όχι ιεραπόστολος. Μπορεί και να εκφράζει διαφωνίες με ορισμένες επιλογές της ηγεσίας: σκεπτόμενος άνθρωπος είναι, όχι πρόβατο. Και λοιπόν;

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να αποτελείς έναν χαρισματικό ηγέτη, έναν πολιτικό γίγαντα, που έχει απογειώσει το κόμμα, το έχει φέρει στα πρόθυρα της εξουσίας και ζητά τώρα να τον αφήσουν να ολοκληρώσει τον θρίαμβό του. Ο αυταρχισμός του Ανδρέα Παπανδρέου, ας πούμε, ήταν ενοχλητικός, αλλά ο άνθρωπος σημάδεψε τη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

 

Δύσκολα μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τη σημερινή αρχηγό… Με δεδομένη την κρίση ταυτότητας που περνά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να αποτελεί σήμερα τον βασικό φορέα ανανέωσης της Αριστεράς. Αντί γι’ αυτό, είναι καθηλωμένο σε μονοψήφια ποσοστά και επιδίδεται καθημερινά σε αστείες ασκήσεις ισορροπίας, επικρίνοντας χλιαρά πότε τον ΣΥΡΙΖΑ και πότε τη Νέα Δημοκρατία, δίχως να εκφράζει αντιπολιτευτικό λόγο, με τους τομείς ανενεργούς και απόντες από τις πολιτικές εξελίξεις, δίχως ούτε μία αντιπολιτευτική ανακοίνωση, και ας «διόρισε» η Φώφη Γεννηματά περισσότερα από 1.300 μέλη στους 37 τομείς. Είναι τομείς δίχως έργο…

Είναι αλήθεια βέβαια ότι μέχρι τον πάτο υπάρχει ακόμη δρόμος. Η μόνη που δεν το αντιλαμβάνεται, είναι η πρόεδρός του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σ.Π

 

photo:iefimerida.gr-mononews.gr