Βίαιες διαδηλώσεις στην Κίνα μετά από τον ανεξήγητο θάνατο ενός εφήβου σε κοιτώνα σχολείου

Ο θάνατος ενός έφηβου πυροδότησε βίαιες διαδηλώσεις σε μια πόλη στη βορειοδυτική Κίνα, επιβεβαίωσε το BBC μέσω επαληθευμένου βίντεο. Στα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται διαδηλωτές να εκτοξεύουν αντικείμενα προς την αστυνομία και αστυνομικούς να χτυπούν ορισμένους διαδηλωτές στο Πουτσένγκ στην επαρχία Σαανσί.

Οι αρχές είπαν ότι ο έφηβος έπεσε νεκρός στις 2 Ιανουαρίου σε ατύχημα στον κοιτώνα του σχολείου του. Όμως, μετά τον θάνατό του, άρχισε να διαδίδεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι υπήρξε συγκάλυψη. Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν αμέσως μετά και διήρκεσαν αρκετές ημέρες, προτού προφανώς καταπνιγούν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το BBC δεν έχει δει άλλα στοιχεία διαμαρτυρίας στο Πουτσενγκ έκτοτε.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Κίνα, αλλά οι αρχές ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητες γι’ αυτές από τις διαμαρτυρίες της Λευκής Βίβλου το 2022 κατά των πολιτικών της πανδημίας, οι οποίες προκάλεσαν σπάνια κριτική ενάντια στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και τον πρόεδρο Σι Τζινπίγκ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σιωπούν για τις διαδηλώσεις στο Πουτσενγκ. Αποσπάσματα διαδηλώσεων έχουν λογοκριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως συνήθως συμβαίνει για περιστατικά που κρίνονται ευαίσθητα από τις αρχές. Αλλά αρκετά βίντεο έχουν διαρρεύσει από την Κίνα και έχουν αναρτηθεί στο X.

Το BBC επιβεβαίωσε ότι αυτά τα βίντεο γυρίστηκαν στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Πουτσενγκ και δεν βρήκε παλαιότερες εκδόσεις στο διαδίκτυο πριν από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες.

bullying.jpg

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι ο έφηβος με το επώνυμο Dang ήταν τριτοετής φοιτητής στο εκπαιδευτικό κέντρο στο Πουτσένγκ. Πριν από το θάνατό του, ο Νταγκ είχε ξυπνήσει τη νύχτα από άλλους φοιτητές που συνομιλούσαν στον κοιτώνα του, ανέφερε η δήλωσή τους. Διαπληκτίστηκε και τσακώθηκε με ένα αγόρι, κάτι που επιλύθηκε από έναν υπάλληλο του σχολείου.

 

Αργότερα το ίδιο βράδυ, το σώμα του βρέθηκε από έναν άλλο φοιτητή στους πρόποδες του οικοδομικού τετραγώνου. Η ανακοίνωση το περιγράφει ως «ατύχημα όπου ένας μαθητής έπεσε από ύψος στο σχολείο». Πρόσθεσε ότι η αστυνομία διεξήγαγε έρευνες και αυτοψία και «προς το παρόν το αποκλείει ως ποινική υπόθεση».

Αλλά οι ισχυρισμοί κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο εδώ και μέρες ότι υπήρχαν περισσότερα στην ιστορία και ότι το σχολείο και οι αρχές έκρυβαν την αλήθεια. Ένας λογαριασμός ισχυρίστηκε, χωρίς αποδείξεις, ότι ο Νταγκ αυτοκτόνησε αφού δέχθηκε bullying από το αγόρι με το οποίο είχε παλέψει νωρίτερα.

Κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες δηλώσεις από την οικογένειά του, που ισχυρίζονται ότι τα τραύματα στο σώμα του δεν συνάδουν με την εκδοχή των γεγονότων των αρχών και ότι δεν τους επετράπη να εξετάσουν το σώμα του για πολύ. Οι ισχυρισμοί φάνηκε να εξοργίζουν πολλούς στο Πουτσενγκ, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες που προσέλκυσαν τουλάχιστον εκατοντάδες άτομα.

Ο εκφοβισμός έχει γίνει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, με προηγούμενες περιπτώσεις θανάτων μαθητών να προκαλούν διαμαρτυρίες. Τον περασμένο μήνα, ένα κινεζικό δικαστήριο επέβαλε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης σε δύο εφήβους που δολοφόνησαν έναν συμμαθητή τους.

Υπάρχουν επίσης βίντεο που αναρτήθηκαν στο X τη Δευτέρα, τα οποία το BBC επιβεβαίωσε ότι γυρίστηκαν στο Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που δείχνουν ανθρώπους να θρηνούν για τον θάνατο του εφήβου. Τοποθέτησαν λουλούδια και προσφορές στην είσοδο του σχολείου και πραγματοποίησαν παραδοσιακό πένθος πετώντας κομμάτια χαρτιού από την ταράτσα του σχολικού κτήρίου.

Άλλα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο φαίνεται να δείχνουν διαδηλωτές, πολλοί από αυτούς νεαρούς, να εισβάλλουν σε ένα κτίριο και να συγκρούονται με την αστυνομία ενώ φωνάζουν «πείτε μας την αλήθεια». Ένα επαληθευμένο βίντεο δείχνει έναν υπάλληλο του σχολείου να έρχεται αντιμέτωπος με διαδηλωτές που τον σπρώχνουν. Άλλα δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία στο συγκρότημα και διαδηλωτές να σπρώχνουν ένα οδόφραγμα στην είσοδο του σχολείου.

Ένα άλλο δείχνει διαδηλωτές να εκτοξεύουν αντικείμενα όπως κώνους κυκλοφορίας σε ομάδες αστυνομικών που υποχωρούν και αστυνομικούς που αντιμετωπίζουν και κρατούν ανθρώπους ενώ τους χτυπούν με ρόπαλα. Κάποιοι διαδηλωτές φαίνονται με αίματα στα κεφάλια και τα πρόσωπά τους.

Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για το τι συνέβη στη συνέχεια, αλλά οι αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνουν πολύ μεγαλύτερη αστυνομική παρουσία στο Πουτσενγκ τις τελευταίες ημέρες χωρίς άλλες αναφορές για διαδηλώσεις.Οι αρχές έχουν επίσης προτρέψει το κοινό να μην «δημιουργεί φήμες, να μην πιστεύει σε φήμες ή να μην διαδίδει φήμες».

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις