Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή

Σοβαρότατα ερωτηματικά ως προς την προμήθεια, την κατάσταση και την επιχειρησιακή αξιοποίηση των μεταχειρισμένων ελικοπτέρων, OH-58D Kiowa Warrior, που παρέλαβε ο ελληνικός Στρατός από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού προκειμένου να καλύψει επιχειρησιακές ανάγκες του, θέτουν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ με ερώτησή τους στη Βουλή.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

«Το ΓΕΣ παρέλαβε το 2019, μετά από σχετική απόφαση του ΚΥΣΕΑ (2018), με εκτιμώμενο κόστος 49.743.582 αμερικανικών δολαρίων, περιλαμβανομένων των δασμών και των κρατήσεων, με χρηματοδότηση από τον Ειδικό Φορέα, από τα αποθέματα Στρατού των ΗΠΑ 70 μεταχειρισμένα αναγνωριστικά ελικόπτερα, τύπου OH-58D (Kiowa).

Η αποπληρωμή τους, σύμφωνα με την σύμβαση, θα γινόταν σταδιακά κατά τα έτη 2018-2022.

Σκοπός της προμήθειας είναι η ενίσχυση της δύναμης πυρός στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο, καθώς και η αναγνώριση στόχων και η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα 70 Ε/Π που έχουν παραληφθεί τουλάχιστον τα μισά θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά για την αξιοποίηση των υπολοίπων.

Δεδομένου ότι:

-Αν αξιοποιηθεί σημαντικός αριθμός από τα εν λόγω ελικόπτερα, με τα διαθέσιμα επιχειρησιακά τους χαρακτηριστικά, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο για την ενίσχυση της συνοριακής γραμμής της χώρας.

-Tο κόστος της προμήθειας των 49.743.582 USD οφείλει να δικαιολογήσει την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση, ως προς την αύξηση της αποτρεπτικής μας δυνατότητας σε συνδυασμό με τις οικονομικές θυσίες του Έλληνα φορολογούμενου.

-Τα εν λόγω Ε/Π αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αξιοποίησή τους λόγω παλαιότητας και λήξης των ορίων ζωής πολλών συστημάτων και δομικών στοιχείων.

1. Ποιο είναι το ποσό που έχει εκταμιευθεί μέχρι τώρα για την αποπληρωμή των εν λόγω ελικοπτέρων;

2. Ισχύει ότι το πρόγραμμα συντήρησης και συναρμολόγησης των εν λόγω ελικοπτέρων καθυστερεί διότι στα περισσότερα από αυτά έχουν λήξει οι πιστοποιήσεις, ώρες λειτουργίας κύριων μερών και απάρτιων;

3. Πόσα από αυτά τα ελικόπτερα είναι πλήρως επιχειρησιακά διαθέσιμα με όλα τα χαρακτηριστικά τους, όπως του οπλισμού, των συστημάτων πλοήγησης και των συστημάτων επικοινωνίας;

4.Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα συντήρησης και συναρμολόγησης των εν λόγω ελικοπτέρων, ώστε να φτάσουμε στον μέγιστο αριθμό διαθεσιμότητας; Και ποιος θα είναι ο μέγιστος εκτιμώμενος αριθμός;»

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις