Παραμένουν 10.000 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευμένοι προς αντικατάσταση όσων τεθούν σε διαθεσιμότητα σε ορισμένες κατηγορίες. Επιμένει η ΠΟΕΔΗΝ να αρνούνται να επιδείξουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού οι εργαζόμενοι, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Κίνδυνο κατάρρευσης αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία από την 1η Σεπτεμβρίου, σε περίπτωση που δεν αυξηθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών στο υγειονομικό προσωπικό και υπάρξουν αναστολές εργασίας με τη λήξη της προθεσμίας που έχει δώσει η κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, σε επικοινωνία που είχε η στήλη μαζί του το μεσημέρι της Τετάρτης, επεσήμανε ότι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εξακολουθούν να ανέρχονται κοντά στις 10.000! Γεγονός που σημαίνει πως αν δεν αλλάξει κάτι στους εμβολιασμούς, με την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων, ο κίνδυνος για κατάρρευση του συστήματος δημόσιας υγείας είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός!

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, σύμφωνα πάντα με τους συνδικαλιστές, υπάρχει νοσοκομείο που διαθέτει έναν μόνο αναισθησιολόγο που είναι όμως ανεμβολίαστος και εφόσον δεν προσέλθει για εμβολιασμό την 1η Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε διαθεσιμότητα. Επίσης υπάρχει νοσοκομείο που στο σύνολό του το τμήμα αιμοληψίας δεν είναι εμβολιασμένο! «Όπως και να το κάνουμε τα κενά θα είναι τεράστια, αφού 10.000 σε αναστολή σημαίνει ότι από νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και δομές Πρόνοιας θα λείπει περίπου ο ένας στους δέκα», σημειώνουν χαρακτηριστικά στη στήλη συνδικαλιστές του κλάδου, ενώ SOS εκπέμπουν ήδη με έγγραφά τους συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες.

Όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, πολύ δύσκολα θα βρεθούν γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και εργαζόμενοι για τη φροντίδα υγείας στις δομές, μια δουλειά πολύ σκληρή, με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας. «Οι λίστες για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, από τις οποίες γίνονται οι προσλήψεις στα νοσοκομεία είναι κενές εδώ και καιρό», αναφέρει χαρακτηριστικά-και συμπληρώνει: «Στις λίστες αυτές οι συμβάσεις για όσους προσλαμβάνονται είναι για δυο χρόνια. Αν είναι κάποιος χωρίς δουλειά θα έλθει για τρίμηνη σύμβαση που προβλέπει η εγκύκλιος της κυβέρνησης για όσους αντικαταστήσουν τους ανεμβολίαστους και δεν θα ερχόταν για δίχρονη;».

Το κλίμα, πάντως, είναι βαρύ και μεταξύ των εμβολιασμένων, καθώς κατανοούν πως τα κενά που θα σημειωθούν θα κληθούν να τα αντιμετωπίσουν κυρίως οι ίδιοι, με αύξηση των εφημεριών και νέες περιστολές στα ρεπό και τις κανονικές τους άδειες, σε μια εποχή που αναμένεται νέα μεγάλη έξαρση της πανδημίας και επαναφορά της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία!

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες σημειωτέον τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, ζητούν να μην υπάρξει καμία απόλυση και ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την εγκύκλιό της για αναστολή εργασίας όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που φυσικά δεν πρόκειται να γίνει. Στο πλαίσιο αυτό έχουν λάβει την απόφαση να μην παρουσιάζουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ούτε οι εμβολιασμένοι γιατροί και νοσηλευτές, γεγονός που ενδέχεται να μεγαλώσει τυχόν χάος που όπως όλα δείχνουν θα σημειωθεί στα νοσοκομεία από την 1η Σεπτεμβρίου.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται κινήσεις αποκλιμάκωσης και συνεννόησης τώρα, πριν είναι πολύ αργά…

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις