Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα πατάξει τις παράνομες ένοπλες ομάδες-Το 90%» από τους εκτοπισθέντες ανήκει σε κοινότητες ή εθνότητες σε τομείς της Κολομβίας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό
Πάνω από 11.000 πολίτες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων στην Κολομβία φέτος, αριθμός που ισοδυναμεί με επτά εκτοπισμούς την ώρα
, στηλίτευσε χθες Δευτέρα ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της λατινοαμερικάνικης χώρας.
Συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος που σχημάτισαν ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί, η οργάνωση γκεβαριστών ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και αποστάτες της πρώην οργάνωσης ανταρτών FARC-EP που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016 μάχονται μεταξύ τους και με τις δυνάμεις ασφαλείας για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και παράνομων μεταλλείων, ειδικά σε περιοχές όπου ζουν αφροκολομβιανοί και αυτόχθονες, τονίζει ανακοίνωση του επιτρόπου.
Έχουν καταγραφεί «16 μαζικοί εκτοπισμοί σε πόλεις και 14 μαζικοί εκτοπισμοί σε αγροτικές περιοχές», που «έπληξαν συνολικά 4.062 οικογένειες, 11.150 ανθρώπους», σύμφωνα με την ανακοίνωση του επιτρόπου, του Κάρλος Καμάργο.
«Το 90%» από τους εκτοπισθέντες ανήκει σε κοινότητες ή εθνότητες σε τομείς της Κολομβίας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό, σύμφωνα με το κείμενο.
Συγκριτικά, το 2020 εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας συνολικά 28.509 άνθρωποι σε 90 τέτοια συμβάντα μαζικής κλίμακας, κατά τα δεδομένα των υπηρεσιών του επιτρόπου.
Σαράντα κοινότητες στις επαρχίες Τσοκό, Κάουκα και Ναρίνιο — όλες τους βρέχονται από τον Ειρηνικό — έχουν τεθεί υπό «περιορισμό» φέτος εξαιτίας συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων ομάδων για τον έλεγχο εδαφών, πάντα σύμφωνα την ανακοίνωση του επιτρόπου.
Η Μπουαναβεντούρα, η πόλη όπου βρίσκεται το κυριότερο λιμάνι της Κολομβίας στον Ειρηνικό Ωκεανό, πλήττεται ιδιαίτερα από το φαινόμενο των εκτοπισμών: συμμορίες μάχονται για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών διά θαλάσσης προς τις ΗΠΑ.
Εκτυλίσσονται «γεγονότα που κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό», όπως «στοχευμένες δολοφονίες, στρατολόγηση και χρήση παιδιών και εφήβων, απειλές και γενικότερα, πρακτικές υποδούλωσης και ελέγχου του πληθυσμού», σύμφωνα με τον επίτροπο.
Η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε έχει διαμηνύσει επανειλημμένα ότι θα πατάξει τις παράνομες ένοπλες ομάδες, στις οποίες προσάπτει τους φόνους υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικών αγωνιστών και το κύμα σφαγών χωρίς διάκριση.
Η έξαρση της βίας εκθέτει τον πρόεδρο Ντούκε σε επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο καθώς η κυβέρνησή του δεν μοιάζει να θέλει ή να μπορεί να τερματίσει την αιματοχυσία.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις