Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης: «Επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες», δήλωσε o Άδωνις Γεωργιάδης αφού προηγουμένως είχε δηλώσει πως τα δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα περάσουν μέσα από τις τράπεζες θα δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μόνο αν αυτές συγχωνεύονται δηλαδή αν τις εξαγοράσουν μεγαλύτερες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον υπουργό αν θέλει μια μικρομεσαία επιχείρηση να επιβιώσει θα πρέπει να «ακολουθήσει τους κανόνες της σύγχρονης οικονομίας», δηλαδή συγχώνευση, διότι για την κυβέρνηση οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μικρές για να διασωθούν.
Αυτές τις δηλώσεις σχολίασε χθες ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σήμερα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και με τον Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), κατά την οποία συζήτησε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση των ΜμΕ.
Τσίπρας: Στρατηγική της κυβέρνησης για τις ΜμΕ είναι συγχωνεύσεις ή λουκέτο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, συζήτησε τις προτάσεις του κόμματός του για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τ
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε αρχικά την άποψη ότι «η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα, παρά τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», απαριθμώντας χαρακτηριστικά: Το άλμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το τεράστιο κύμα ακρίβειας που πλήττει και τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις και τη «δομική αδυναμία χρηματοδότησης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, που αποτελούν το 95% του ελληνικού επιχειρείν».
Αναφερόμενος στη «νέα αρχή» για την οικονομία που πρότεινε από τη ΔΕΘ, τόνισε ότι αυτή περνάει από «την ενίσχυση των ΜμΕ».
Αντιθέτως, σχολίασε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «κινείται στην πεπατημένη» και «αρνείται ριζοσπαστικές τομές» που θα αποτελούσαν «ανάσα» για τις επιχειρήσεις αυτές.
Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση σχεδιάζει το Ταμείο Ανάκαμψης με τρόπο που στην ουσία αφήνει απέξω από τη χρηματοδότηση των συστημικών τραπεζών την πλειονότητα των επιχειρήσεων, καθώς θεωρούνται «αναξιόχρεες» και επομένως η «μόνη στρατηγική είναι η προοπτική των συγχωνεύσεων ή λουκέτο για τις ΜμΕ».
«Εμείς τη θεωρούμε λανθασμένη στρατηγική» υπογράμμισε και αναφέρθηκε εν συντομία στις «ριζοσπαστικές», εναλλακτικές λύσεις που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δηλαδή τη διαγραφή του 40-60% των χρεών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, τον ανασχεδιασμό των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και την αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας προς όφελος των ΜμΕ, παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στα κατώτατα επιτρεπτά όρια, τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού κώδικα, που σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κατάργηση του «παράλογου» τέλους επιτηδεύματος.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζήτησε από τους συνομιλητές τους να τοποθετηθούν επί των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι το 1/3 των επιχειρήσεων αυτήν τη στιγμή βρίσκονται «μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας».
Απάντηση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο στον Αλέξη Τσίπρα
Σχολιάζοντας τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή του με τους προέδρους της ΓΕΣΕΒΕΕ και της ΚΕΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας, όσο ήταν Πρωθυπουργός, τσάκισε συνειδητά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με υπερφορολόγηση και ασφυκτικές ασφαλιστικές εισφορές. Δεν έδωσε κανένα κίνητρο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων»
«Ακόμη και η Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έδινε δάνεια, γιατί το απαγόρευε το καταστατικό της. Αυτά δεν μπορεί να τα ξεχάσει κανείς και σίγουρα όχι οι άνθρωποι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παράλληλα πρόσθεσε ότι τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε τους φόρους και τις εισφορές, τόσο των εργαζομένων, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
«Γι’ αυτό και σήμερα μπορούν να πληρώνουν εισφορές από 220 ευρώ τον μήνα. Έδωσε 8,3 δισ. ενίσχυση αποκλειστικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας (τα 5,3 δισ. μη επιστρεπτέα και τα 3 δισ. με επιστροφή σε 60 δόσεις και εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο).
Επίσης, δίνουμε ισχυρά κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης και να επωφεληθούν από προγράμματα ύψους 1,5 δισ., με άμεση ενίσχυση σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, ψηφιακού εκσυγχρονισμού, τουριστικών και αγροτικών επενδύσεων και πολλά άλλα.
Σήμερα έχουμε 40000 επιχειρήσεις περισσότερες από όσες υπήρχαν πριν από την πανδημία, ενώ το ισοζύγιο ιδρύσεων – λουκέτων στην Αθήνα για το 2021 είναι 4316 νέες επιχειρήσεις έναντι 700 που έκλεισαν. Η πραγματικότητα αυτή, είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησής μας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.
«Χθες έγιναν ξαφνικά ορατοί για τον κ. Τσίπρα οι διανομείς φαγητού, σήμερα σειρά είχαν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σε κάθε του ‘ανακάλυψη’ θα του θυμίζουμε την πραγματικότητα. Κυρίως όμως ότι στην πολιτική μετρούν τα έργα, όχι οι ανακοινώσεις. Δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα, όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
enikos.gr
primeminister.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις