Μπλακ άουτ από την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που ζήτησε “παρέμβαση” και βοήθεια για το κόστος ενέργειας το οποίο έχει γονατίσει εκτός από την κοινωνία και το σύνολο των επιχειρήσεων και βιομηχανιών της χώρας. Η ισχυρή πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη πως το κόστος ενέργειας είναι “ζήτημα εθνικό” και όχι “ευρωπαϊκό”.

Αντί για τα μέτρα που ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση για να κατευνάσει τις έντονες αντιδράσεις της εγχώριας βιομηχανίας που στενάζει από το υψηλό κόστος ενέργειας, έλαβε συστάσεις για σειρά μέτρων, μεταξύ αυτών να κάνει μαζικές επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές. Μα, αυτό είναι το μόνο που κάνει τα τέσσερα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της Ν.Δ. Δίνει σωρηδόν άδειες χωρίς όρους και όρια για την προστασία του περιβάλλοντος, των δασών και των βουνών της χώρας για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων. Το κόστος της ενέργειας όμως συνεχίζει να αυξάνεται.

Η βιομηχανία, μέσω του ΣΕΒ, είχε ζητήσει άμεσα μέτρα για το κόστος της ενέργειας, επισημαίνοντας στο Μαξίμου και το αρμόδιο υπουργείο πως σε αντίθεση με την μηνιαία επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις δεν λαμβάνουν τίποτα. Επισημάνθηκε μάλιστα στους αρμόδιους πως οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι πωλούν την ενέργεια στο εσωτερικό της Ελλάδας στην ίδια τιμή που εξάγουν, ενώ υπάρχουν χώρες που όρισαν πλαφόν στις τιμές, για να στηρίξουν τις βιομηχανίες του.

Ψυχρολουσία

Η άρνηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα αιτήματα της επιστολής Μητσοτάκη είναι ψυχρολουσία για την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που αξιωματούχοι ενέργειας στις Βρυξέλλες δεν δέχονται κουβέντα για οποιαδήποτε συζήτηση πλαφόν στις τιμές χονδρικής. Το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο και με χειρότερες επιπτώσεις για την Ελλάδα, τους πολίτες και το περιβάλλον με τους νέους σχεδιασμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση του ΣΕΒ

Θέλουν, λέει, να αναδειχθεί η Ελλάδα σε “χώρα εξαγωγέας ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές για να τροφοδοτούνται τα ενεργοβόρα βιομηχανικά κέντρα του Βορρά”. Αυτό είναι το νόημα των δηλώσεων της υφυπουργού Περιβάλλοντος Α. Σδούκου σε πρόσφατο συνέδριο. Όπως ανέφερε γίνονται συζητήσεις με τη Γερμανία για τη δημιουργία ενός “διαδρόμου”μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρει “πράσινη” ηλεκτρική ενέργεια από την πλούσια σε ανανεώσιμο δυναμικό Ελλάδα στην Γερμανία. Να αγοράζει δηλαδή ενέργεια η Γερμανία και ο Βορράς όπου η χονδρική τιμή κυμαίνεται από 25 έως 90 ευρώ η κιλοβατώρα και στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες φτωχές χώρες του Νότου, όπως σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, η τιμή να είναι από 128 έως και 168 ευρώ η κιλοβατώρα.

Οι συστάσεις Φον Ντερ Λάιεν δεν δίνουν λύση στο αδιέξοδο 

Ελληνικό” και όχι ευρωπαϊκό είναι το πρόβλημα λοιπόν του υψηλού κόστους ενέργειας κατά την πρόεδρο της Κομισιόν. Ελληνικό επειδή υπάρχουν “καύσωνες” και υψηλή ζήτηση, άρα αυξάνονται οι τιμές. Με αυτό το νηπιακού χαρακτήρα επιχείρημα προς τον Κ. Μητσοτάκη, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, επανέλαβε ξανά τους στόχους της Ευρωπαϊκής ένωσης, τη μείωση εισαγωγής ορυκτών καυσίμων και τις μαζικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κατά τη γνώμη της θα μειώσουν τις τιμές. Συνέστησε μάλιστα στην Ελλάδα να επενδύσει στη διασύνδεση και την αποθήκευση ενέργειας.

Εν τω μεταξύ για τον Οκτώβριο οι εκτιμήσεις είναι δυσοίωνες. Οι τιμές θα ανέλθουν κι άλλο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φαίνεται να έχει άλλη πρόταση για το αδιέξοδο στην ελληνική βιομηχανία. Το κόστος ενέργειας θα συνεχίσει να είναι τεράστιο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι βιομήχανοι διαπιστώνουν αδιαφορία από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και μιλούν για πιθανή ενεργειακή κρίση. Μια τέτοια πιθανότητα όπως είναι κατανοητό, θα τινάξει στον αέρα τον πληθωρισμό, θα εκτιναχθούν πάλι οι τιμές στα βασικά προϊόντα, ενώ δεν αποκλείεται το μάρμαρο να το πληρώσει η απασχόληση. Κι όταν οι βιομήχανοι μιλάνε για απασχόληση όλοι καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να γίνουν αυξήσεις στους μισθούς αλλά δεν αποκλείονται νέα κύματα απολύσεων και μειώσεων αποδοχών.

Η κυβέρνηση βέβαια βρίσκεται στη νιρβάνα της “πράσινης ενέργειας” και σχεδιάζει τις λεωφόρους διασύνδεσης με τις χώρες του Νότου, την Ιταλία και τη Γερμανία. “Διασύνδεση” και “αποθήκευση ενέργειας” είναι η νέα μπίζνα της επόμενης 5ετίας. Αυτό συζητά το αρμόδιο υπουργείο με τους αρμόδιους της γερμανικής κυβέρνησης, τις υποδομές που θα διευκολύνουν την καθαρή πράσινη ενέργεια να μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Κι αυτό προβλέπουν οι νέες επενδύσεις των ενεργειακών ομίλων και για αυτό θα αλλάξει εκ νέου ο ενεργειακός χάρτης της χώρας.

Κιρκ@

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις