Ο κυκλώνας Ίαν σάρωσε την Τρίτη την Κούβα, ισοπεδώνοντας σπίτια και καταστρέφοντας καλλιέργειες – Δεν ζητήθηκε ακριβές ποσό και η Ουάσιγκτον αξιολογεί πόση βοήθεια χρειάζεται η Αβάνα

Η κυβέρνηση της Κούβας απηύθυνε έκκληση στις ΗΠΑ για επείγουσα βοήθεια – κάτι που δεν είναι σύνηθες – αφότου ο κυκλώνας Ίαν προκάλεσε διακοπή της ηλεκτροδότησης στο νησιωτικό κράτος των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

Ο κυκλώνας Ίαν σάρωσε την Τρίτη την Κούβα, ισοπεδώνοντας σπίτια και καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Δεν ζητήθηκε ακριβές ποσό και η Ουάσιγκτον αξιολογεί πόση βοήθεια χρειάζεται η Αβάνα καθώς εργάζεται για να καθορίσει την έκταση της ζημιάς, σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο. Η καταιγίδα σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην Κούβα και άφησε τη χώρα χωρίς ρεύμα.

Το αίτημα έρχεται τη στιγμή που η Ρωσία, η οποία έχει υποστηρίξει εδώ και χρόνια την Κούβα, παλεύει με τις διεθνείς κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, την ίδια ώρα που η Αβάνα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Οι σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας, οι οποίες επιδεινώθηκαν όταν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις προσπάθειες προσέγγισης της κυβέρνησης Ομπάμα και κήρυξε την Κούβα κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, έχουν βελτιωθεί ελαφρώς υπό την τρέχουσα κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν έκανε κανένα σημαντικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων και κράτησε την Κούβα στη λίστα παρακολούθησης της τρομοκρατίας.

Μετά το μπλακ άουτ σε όλο το νησί που προκλήθηκε από τον κυκλώνα Ίαν, Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουν την παραίτηση του προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις