Ήδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον κουμπαρά για να αλλάξει τη δημοσκοπική της εικόνα και στο τραπέζι πέφτουν διαρκώς νέες παροχές, από τη 13η σύνταξη μέχρι τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, τις μειώσεις στη φορολογική κλίμακα, τις μειώσεις στο φόρο των ενοικίων και άλλα.

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκαλούν οι δηλώσεις βουλευτών και υπουργών της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν να δοθούν σε όλους τους ένστολους οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Ήδη η κυβέρνηση έχει ανοίξει τον κουμπαρά για να αλλάξει τη δημοσκοπική της εικόνα και στο τραπέζι πέφτουν διαρκώς νέες παροχές, από τη 13η σύνταξη μέχρι τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο, τις μειώσεις στη φορολογική κλίμακα, τις μειώσεις στο φόρο των ενοικίων και άλλα.

Όπως οι βασικές παρεμβάσεις υπουργών και βουλευτών για αυξήσεις σε όλους τους ένστολους προκάλεσαν δυσαρέσκεια στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο καλείται να διαχειριστεί το κλίμα που το ίδιο έχει δημιουργήσει.

Το μπαράζ δηλώσεων για αυξήσεις και σε αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες ξεκίνησε μέσα στο γενικότερο κλίμα παροχών, με μία ανάρτηση του βουλευτή Ηλείας Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Ακολούθησαν αρκετοί βουλευτές και κορυφώθηκαν με τις παρεμβάσεις του υπουργού Ναυτιλίας και πρώην υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, και του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, που προκάλεσαν ενόχληση στο Μαξίμου.

Αυξήσεις και στους αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς ζητούν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Η Κυβέρνηση πολύ σωστά έδωσε αυξήσεις στους ένστολους των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν μπορεί να γίνονται δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και να τον χειρίζονται οι άνδρες και οι γυναίκες των Ε.Δ. χωρίς να έχουν τις αυξήσεις που πρέπει. Πέραν αυτού, όμως, δεν υπάρχουν ένστολοι δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Θα πρέπει να γίνουν ανάλογες αυξήσεις και στους αστυνομικούς μας και στους πυροσβέστες μας και στους λιμενικούς μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «το σύνολο όλων αυτών των ανδρών και γυναικών που απαρτίζουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, επιτελεί ύψιστο έργο. Είχα την τιμή να παλέψω με τους πυροσβέστες μας σε δυο αντιπυρικές περιόδους, στις πιο δύσκολες συνθήκες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το αξίζουν και πρέπει να επιβραβευτούν. Όπως και οι αστυνομικοί μας, που το 2014, όταν ήμουν Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αντιμετώπισαν στις πιο δύσκολες στιγμές και περιόδους που βίωσε η ελληνική κοινωνία, αγανακτισμένους, με μνημόνια, αντιμνημόνια κλπ. Και φυσικά, στα θαλάσσια σύνορά μας, στα 18.500 μίλια ακτογραμμής, οι λιμενικοί μας δίνουν μάχες μέρα-νύχτα, σε αντίξοες συνθήκες, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές, παιδάκια, απροστάτευτες οικογένειες, αλλά και να υπερασπιστούν τα σύνορά μας ενάντια στην εγκληματικότητα, στο σύγχρονο έγκλημα και φυσικά να φροντίσουν σε κάθε λιμάνι το κομμάτι της ακτοπλοΐας, των επιβατών κ.ο.κ.».

Ακολούθως και ο κ. Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Χ ανέφερε πως «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σέβεται όλους όσους φέρουν το εθνόσημο. Είναι βέβαιον ότι μετά τις αναγκαίες αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, για να ακολουθήσουν άμεσα οι αυξήσεις και για τα στελέχη της ΕΛΑΣ, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τιμή σε όσους τιμούν το Έθνος με τις υπηρεσίες τους».

Παράταση χρόνου έως τη ΔΕΘ ζητάει το Μέγαρο Μαξίμου

Από το Μέγαρο Μαξίμου δεν απέκλεισαν νέες αυξήσεις και για τα Σώματα Ασφαλείας, τις οποίες όμως ξεκαθάρισαν ότι θα αποφασίσει και θα ανακοινώσει κεντρικά ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν πως είναι δεδομένο ότι, όπως έγινε με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας με άξονα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζουν δε, ότι οι πρόσθετες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Άμυνας, θα ισχύσουν μετά την ΔΕΘ.

Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για το Δημόσιο, ασκείται κεντρικά από το οικονομικό επιτελείο υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού και όχι μεμονωμένα και αποσπασματικά – και ειδικά σε επίπεδο δηλώσεων. Κάθε πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται είναι αποτέλεσμα συνολικού σχεδιασμού, που συμπεριλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών και σε κάθε περίπτωση υλοποιείται χωρίς να διαταραχθεί στο παραμικρό η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι αυτές έγιναν για τρεις λόγους:

Πρώτον, γιατί με τις αποφάσεις στην Ευρώπη για ρήτρα διαφυγής, δημιουργείται η δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας με επίκεντρο τις αμυντικές δαπάνες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αμοιβές των στρατιωτικών.

Δεύτερον, γιατί το υπουργείο ‘Αμυνας μέσω του προγράμματος «Ατζέντα 2030» κατήρτισε και εφαρμόζει συνολικά ευρύ σχέδιο εξοικονόμησης δαπανών, με αναδιάρθρωση δομών και υπηρεσιών (π.χ. περιπτώσεις αποστρατεύσεων που εξοικονομούν κόστος μισθοδοσίας). Ένα σημαντικό τμήμα της δημοσιονομικής δαπάνης των αυξήσεων των αποδοχών, καλύπτεται χρηματοδοτικά από την εξοικονόμηση των δαπανών του υπουργείου.

Τρίτον, γιατί υπάρχει τεράστια ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος αποχωρήσεων, ενώ πρέπει να χορηγηθούν κίνητρα στους νέους, ώστε να προτιμήσουν για την καριέρα τους τις ένοπλες δυνάμεις και να στελεχώσουν τις στρατιωτικές σχολές.

Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξαγγελία που αφορά μόνο ένα μέρος στελεχών του Δημοσίου, αναφέροντας τα ειδικά μισθολογικά κίνητρα που εφαρμόσθηκαν τους προηγούμενους μήνες για την προσέλκυση ιατρών που θα στελεχώσουν «άγονες» θέσεις σε νοσοκομεία στο ΕΣΥ, αλλά και άλλες διατάξεις όπως η αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Επίσης, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, σημειώνουν ότι ήδη έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για όλους τους ενστόλους, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομικούς, λιμενικούς, πυροσβέστες κλπ). Αναφέρουν δε, ότι ήδη με βάση τον Προϋπολογισμό του 2025, έχει αυξηθεί από την 1η Ιανουαρίου η νυχτερινή αποζημίωση των ένστολων, ενώ από την 1η Απριλίου, όλοι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των ένστολων (σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις) αυξάνονται κατά 30 ευρώ, ώστε να εξομοιωθούν οι βασικές αποδοχές του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, ύστερα από την ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ.

Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ένστολοι (156.000 στελέχη σε σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις) θα ενισχυθούν περαιτέρω με το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και επικινδυνότητας, λαμβάνοντας ενίσχυση 100 ευρώ μηνιαίως, με εκτιμώμενο συνολικό δημοσιονομικό κόστος 111 εκατ. ευρώ για το 2025 και 222 εκατ. ευρώ για το 2026.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις