Το δωδεκαετές εξοπλιστικό πρόγραμμα αλλά και το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ θα βρεθούν σήμερα στο τραπέζι του ΚΥΣΕΑ, το οποίο θα συνεδριάσει στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η δύσκολη συζήτηση όμως δεν θα είναι τόσο για τα εξοπλιστικά όσο για το καλώδιο για το οποίο τις τελευταίες μέρες ακούγονται αντικρουόμενες πληροφορίες.
Από το ότι θα υπάρξει αναβολή και υλοποίηση του project σε καλύτερο χρόνο μέχρι και ότι το καλώδιο θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Τα προβλήματα που φαίνεται να υπάρχουν γύρω από την υλοποίηση του έργου είναι δύο: η σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, η οποία θεωρεί ότι οι περιοχές ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, αλλά ενδεχομένως και το μειωμένο πια ενδιαφέρον του Ισραήλ, καθώς όπως λένε πληροφορίες ο κ. Νετανιάχου δεν βρήκε την στήριξη που θα ήθελε για το θέμα στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο. Όμως προβληματισμός υπάρχει και στην κυπριακή πλευρά, κυρίως για τα οικονομικά δεδομένα του έργου που την αφορούν.
Στην Αθήνα υπάρχει όμως προβληματισμός και σε πολιτικό επίπεδο καθώς, όπως λένε έμπειρα γαλάζια κοινοβουλευτικά στελέχη που ασχολούνται με τις διεθνείς σχέσεις, η ακύρωση του έργου θα είναι μια ήττα στρατηγικής σημασίας ανάλογη με την υπόθεση των Ιμίων καθώς πια θα είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κινηθεί με άνεση και ασφάλεια έξω από το εύρος των έξι ναυτικών μιλίων.
Επιπροσθέτως, μία ακύρωση δια της πλαγιάς του έργου θα προκαλέσει και πολιτικές αναταράξεις, καθώς είναι παραπάνω από βέβαιο ότι θα αντιδράσει έντονα ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας εκ νέου για υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και οι δηλώσεις του αυτές θα απευθύνονται κυρίως το πιο συντηρητικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί πάση θυσία να επανασυσπειρώσει το επόμενο διάστημα.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δύο φορές τις προηγούμενες μέρες, μία σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90.1 και μία στο Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι το έργο θα γίνει αλλά σε χρόνο που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση και που θα είναι ο πιο πρόσφορος για την ομαλή υλοποίηση του.
Έκτοτε δεν υπάρχει καμία πληροφορία και για το θέμα έκδοσης της απαραίτητης NAVTEX για την επιστροφή του ερευνητικού πλοίου NG Worker και τη συνέχιση των ερευνών του βυθού. Η έκδοση της NAVTEX είναι αίτημα της γαλλικής εταιρείας Nexans, η οποία κατασκευάζει το καλώδιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η επιστροφή των πλοίων.
Και αυτή η σιωπή έχει να κάνει κυρίως με την σφοδρή αντίδραση της Τουρκίας, καθώς η Αθήνα εκτιμά ότι η έκδοση της NAVTEX και η επιστροφή των πλοίων θα προκαλέσει ένταση στο Αιγαίο, η οποία στη συγκεκριμένη διεθνή συγκυρία μπορεί να είναι εξόχως επικίνδυνη. Το ενδιαφέρον πάντως γύρω από το καλώδιο είναι αν σήμερα θα ληφθεί μια οριστική απόφαση για τις κινήσεις του επόμενου διαστήματος ή αν το θέμα θα παραπεμφθεί εκ νέου στο… μέλλον.
Ως προς τα θέματα των εξοπλισμών τώρα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα ενημερώσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να πάρει την έγκρισή του για την ανάγκη η χώρα μας να αποκτήσει και τετάρτη φρεγάτα FDI, ενώ θα συζητηθεί και η απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών αλλά και ο εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO του Πολεμικού Ναυτικού.
Συζήτηση θα γίνει ακόμα και για την έγκριση παράτασης συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές του εξωτερικού, με περισσότερο πολιτικό ενδιαφέρον να έχει η επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας ως μια από τις θετικές συνέπειες της συμφωνίας των Πρεσπών που οδήγησε την γειτονική χώρα εντός του ΝΑΤΟ.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις