“Φωτιά” αναμένεται να πάρουν, το επόμενο διάστημα τα μολύβια, από το “σβήσε – γράψε” του πακέτου παροχών που εξετάζει η κυβέρνηση, με τις κρίσιμες παραμέτρους να είναι οι τιμές του φυσικού αερίου, αλλά και τα έσοδα από τον τουρισμό.

Σε θολό τοπίο, λόγω της “εναλλασσόμενης” τάσης στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση και να σχεδιάσει το πακέτο στήριξης, που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου από βήματος ΔΕΘ. Αν και ποντάρει σε αυτό για την αλλαγή πολιτικού κλίματος, θα πρέπει να σταθμίσει πολλαπλές μεταβλητές και να “πλεύσει” με μεγάλο βαθμό δυσκολίας σε ένα αβέβαιο περιβάλλον.

Από τη μια δεν υπάρχει σαφής ορίζοντας για τις χρηματοδοτικές ανάγκες για τις επιδοτήσεις ρεύματος, αλλά από την άλλη θα πρέπει να εκτιμήσει δεδομένα για να απλώσει “αναχώματα” και σε άλλους τομείς, όπως είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις, τα καύσιμα, τα βασικά προϊόντα, οι μισθοί (συνδυαστικά με τον πληθωρισμό και τις αντοχές των ΜμΕ) αλλά και να κρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα σε “ρότα” τέτοια που να μην υπονομεύει τον, ούτως ή άλλως, δύσκολο στόχο για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Οι γενικοί άξονες πάντως είναι δεδομένοι κι έχουν κάνουν αφενός με τα νοικοκυριά κι αφετέρου με τις ανάγκες της παραγωγικής βάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσία του στην Τήνο για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου έστειλε μήνυμα στήριξης στους ασθενέστερους, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία σημασία έχει η ευημερία της χώρας και η κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ενότητα και προσήλωση στους στόχους του μέλλοντος.

Ουσιαστικά “φωτογράφισε” στοχευμένες παρεμβάσεις για το επόμενο διάστημα παράλληλα βέβαια με τη συνέχιση των επιδοτήσεων για το ρεύμα, όπου τα πράγματα είναι δυσοίωνα.

Τιμές φωτιά στο φυσικό αέριο και το ρεύμα

Ειδικότερα με το φυσικό αέριο να “ίπταται” σε επίπεδα τιμών πέριξ των 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα, λόγω των ανησυχιών για τα φαινόμενα ξηρασίας, αλλά και των κατώτερης των στόχων πλήρωσης των αποθηκών στην Ευρώπη, το ρεύμα συνεχίζει καθόλο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τη φρενήρη πορεία του με τιμές, τις τελευταίες μέρες άνω των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά και μέση τιμή μήνα στα 374,92 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 335 ευρώ του Ιουλίου.

Να σημειωθεί ότι οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ και βέβαια εκτιμήσεις παραπέμπουν και σε έτι μεγαλύτερα ποσά για τους επόμενους “μηνιαίους” λογαριασμούς. Για τον Σεπτέμβριο με πάγια την στόχευση για τιμές στον καταναλωτή, μετά τις ενισχύσεις, κοντά στα 16-18 λεπτά την κιλοβατώρα. υπολογίζεται ότι ίσως απαιτηθούν έξτρα 200 με 300 εκατομμύρια, αν συνεχιστεί η ίδια τάση στις τιμές φυσικού αερίου.

Σε αναζήτηση δημοσιονομικού χώρου

Με αυτά τα δεδομένα πορεύεται η κυβέρνηση αναμένοντας παράλληλα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.  “Αναμένονται πάνω από 1.000.000 επισκέπτες από το εξωτερικό κάθε εβδομάδα” δήλωσε σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας τονίζοντας ότι “η Ελλάδα θα ζήσει έναν ανεπανάληπτο Αύγουστο σε έσοδα και αφίξεις”. “Ταμείο θα κάνουμε στο τέλος της σεζόν ωστόσο εάν τα πράγματα κυλήσουν με μια σχετική ομαλότητα, τα έσοδα από τον τουρισμό θα ξεπεράσουν τα έσοδα του 2019” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι αυτή η μεγέθυνση του τουριστικού προϊόντος τροφοδοτεί εκατοντάδες επαγγέλματα και στηρίζει τη μέση ελληνική οικογένεια.

Μέτρα

Έτσι στο ζύγι έχουν μπει, έσοδα από τη μια κι από την άλλη,  πέρα από τις ενεργειακές επιδοτήσεις και οι αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά κι άλλα μέτρα.  Με βάση, έτσι,  πληροφορίες που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας,  περίπου 1,2 εως 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στην τσέπη από την 1/1/2023. Πρόκειται για συνταξιούχους που δεν έχουν προσωπική διαφορα ή έχουν αρνητική προσωπική διαφορά.

Βέβαια στην πρώτη γραμμή είναι η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Σημειώνεται ότι τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%. Επίσης εξετάζεται η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με δημοσιονομικό κόστος 200 εκατ. ευρώ, αλλά και η μείωση συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Επιπλέον, προωθείται και η επίσπευση για τις νέες αυξήσεις στους μισθούς ώστε να δοθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο- τετράμηνο του 2023 προσθέτοντας ανάσα πολιτική στην κυβέρνηση, εάν επιλέξει εκλογές τότε, αλλά και στους εργαζόμενους.

Να σημειωθεί ότι κυβερνητικές πηγές “παραπέμπουν” στο παράδειγμα της Ρόδου, όπου αυξήσεις στους μισθούς 9% από την 1η Σεπτεμβρίου προβλέπει νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψαν η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Η νέα ΣΣΕ έχει 3ετή διάρκεια, καλύπτοντας έως το 2025 τον κλάδο και προβλέπει αύξηση 9% στους μισθούς από 1.9.2022,  3% από 1 Ιουνίου 2024 και 1% από 1 Ιουνίου 2025.

Γιώργος Αλεξάκης

news247.gr

eurokinissi

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις