Την ώρα που ο Κ. Μητσοτάκης ασχολείται με τον «δελφίνο», Ν. Δένδια, και του στέλνει, δια συνεντεύξεως, μήνυμα ότι «εγώ είμαι ο πρωθυπουργός και όχι εσύ», ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης είναι απών από τη Διάσκεψη του Μονάχου. Η Ελλάδα είναι απούσα και από τη γαλλική διοργάνωση της Διάσκεψης για την Ουκρανία, για την οποία κόπτεται το μέγαρο Μαξίμου. Κι’ αυτά, ενώ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε μπαράζ συναντήσεων στο Μόναχο (και με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ).

Η απουσία της Ελλάδας από σοβαρές διοργανώσεις, τις τελευταίες ημέρες, και η πλήρης απουσία επαφών με το νέο περιβάλλον στην Ουάσιγκτον, είναι ηχηρή. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντί να έχει έτοιμο ένα συντεταγμένο σχέδιο δράσης στην εξωτερική πολιτική, υπό τις νέες ραγδαίες καταστάσεις που διαμορφώνονται, κοιτάζει έξω με το βλέμμα στραμμένο μέσα. Οχι απλά στους κλυδωνισμούς και το πολιτικό κόστος που της προκαλεί η υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, αλλά στο εσωκομματικό πεδίο. Ετσι, ο πρωθυπουργός αναλίσκεται στο να στέλνει μηνύματα στον «δελφίνο» υπουργό Αμυνας ότι … κουμάντο στην κυβέρνηση κάνει ο ίδιος και όχι ο κάθε «δελφίνος».

Κι’ όλα αυτά, ενώ η τουρκική διπλωματία έχει πάρει κεφάλι. Κατά τα λοιπά, οι ελπίδες του μεγάρου Μαξίμου επαφίενται στον … αυτόματο πιλότο και στα 600.000 δολάρια που λέγεται ότι θα δοθούν σε αμερικανική εταιρεία λόμπινγκ ( BGR Group) για να στηθούν «γέφυρες» με το περιβάλλον Τραμπ. Εξ’ αυτού, συνάγεται ότι «πρωτοβουλίες» υψηλόβαθμων κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών που πρόσκεινται στην «οικογένεια Μητσοτάκη» για να βρουν διεξόδους προς τον Λευκό Οίκο, πιθανώς, έως τώρα, έχουν αποτύχει. Λογικό, αφού τα πρόσωπα που έχουν αναλάβει αυτές τις «πρωτοβουλίες» είναι στα μαχαίρια ακόμα και με μερίδα της Ομογένειας που έχει προσβάσεις στην «ομάδα Τραμπ».

«Συντροφικά μαχαιρώματα»

Ενώ, λοιπόν, ο κόσμος καίγεται, έρχονται τα πάνω κάτω στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης, στο Ουκρανικό, γενικότερα στο παγκόσμιο στερέωμα, και ειδικότερα στην εγγύς γειτονιά της Ελλάδας, στο Μεσανατολικό, Συριακό, κ.ο.κ., η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει.

Προκειμένου να καλύψει το άκρως πιθανολογούμενο «άδειασμα» εκ μέρους των «συμμάχων» μας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, που φέρονται να έχουν την πρόθεση να πουλήσουν στην Τουρκία τους πυραύλους αέρος – αέρος, Meteor, ο Ελληνας πρωθυπουργός, αντί να απαντήσει επί της ουσίας της υπόθεσης, επιλέγει να … βάλει στη θέση του τον υπουργό του της Αμυνας. Ο, δε, Ν. Δένδιας, ποιεί την νήσσαν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης στην «Καθημερινή της Κυριακής», ερωτηθείς τι συζήτησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν για το θέμα των πυραύλων Meteor, είπε: «Τα εν οίκω μη εν δήμω. Είχαμε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση από την οποία επαναβεβαιώθηκε η άριστη σχέση στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Ας μείνουμε εδώ, καθώς καταλαβαίνετε πως τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας δεν προσφέρονται για πολλές δημόσιες συζητήσεις».

Κοντολογίς, δεν συμφωνήθηκε κάτι ουσιαστικό, Διότι, εάν τα πράγματα ήταν διαφορετικά, δεν θα έδιδε αυτή την απαράδεκτη «απάντηση» ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, οψόμεθα. Αναμένουμε τις εξελίξεις. Διότι, εάν δοθούν οι Meteor, και πρωτίστως εάν εγκριθεί η πώληση των Εurofighter στην Τουρκία, θα πρόκειται για μια ακόμη μείζονα κυβερνητική αποτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

 

Πέραν της «χαριτομενιάς» … των «εν οίκω μη εν δήμω», στην επισήμανση ότι «είδαμε την κυβέρνηση να κινείται σε διαφορετικό τόνο όσον αφορά τους Meteor» και στην ερώτηση «εάν το υπουργείο Αμυνας ήταν σε συνεννόηση με το Μαξίμου προκειμένου να προβεί σε δημόσια διαμαρτυρία προς τη Γαλλίδα πρέσβειρα» και «εάν η κυβέρνηση έχει δύο «πόλους» εξωτερικής πολιτικής», ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι μία και εκφράζεται από εμένα και συνολικά από το ΚΥΣΕΑ. Ο κάθε υπουργός προφανώς αναφέρεται στα θέματα που χειρίζεται καθημερινά. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι πάντοτε ενιαία και την εκτυπώνει ο πρωθυπουργός. Μην αναζητείτε, λοιπόν, διαφοροποιήσεις σε μια πολιτική απολύτως συνεκτική».

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι «συνεκτική». Το δείχνουν, εξάλλου, οι … «Κολοκοτρωνέϊκες» δηλώσεις Δένδια, ο οποίος διαφοροποιείται από το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα των «ήρεμων υδάτων» με την Τουρκία, αλλά και οι συνεχείς διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου ότι θέλει να τον «αναδομήσει», να τον βγάλει από το υπουργείο Αμυνας και να τον στείλει σε «παραγωγικό» υπουργείο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες διαρροές για τον Ν. Δένδια. Τη μια τον φέρουν να πηγαίνει στην Κομισιόν, την άλλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τώρα στο Οικονομικών. Κι’ αυτός τρέχει συνεχώς σε περιοδείες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, επιδιώκοντας κάθε μέρα να έχει ένα λεπτό δημοσιότητας στα κανάλια και να φαίνεται ότι επιτελεί έργο ως υπουργός Αμυνας.

Απών από το Μόναχο

Στο μεταξύ, ενώ, όπως σημειώνει ο ιστότοπος dnews.grο πρωθυπουργός «πηγαίνει κάθε χρόνο στη Διεθνή Διάσκεψη για την ασφάλεια που πραγματοποιείται τέτοιες μέρες στο Μόναχο, φέτος δεν πηγαίνει, παρόλο που τις προηγούμενες μέρες κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι το ταξίδι θα γίνει. Η επίσημη εξήγηση είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μετέβη στο Μόναχο λόγω εσωτερικής επικαιρότητας, δηλαδή λόγω των σεισμών στις Κυκλάδες. Είναι, όμως, έτσι; Μπορεί κανείς, βασίμως, να υποθέσει ότι αν υπήρχαν πιθανότητες να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Βανς, στο περιθώριο των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης, θα πήγαινε στο Μόναχο. Γιατί, όπως η στήλη έχει σημειώσει, ακόμη δεν έχει γίνει τηλεφώνημα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα. Και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Ρούμπιο έχει επικοινωνήσει με τους ΥΠΕΞ δεκάδων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν λόγους να “ψάχνονται”».

Βέβαια, για να είμαστε … «δίκαιοι», στο Μόναχο πήγε για … γεύμα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μετείχε (Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου) στην έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας.

Ο Γ. Γεραπετρίτης, σε γεύμα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Μόναχο

Σε αντίθεση με την πενιχρή ελληνική παρουσία στο Μόναχο, παρατηρήθηκε έντονη διπλωματική παρουσία της Τουρκίας, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών της, Χακάν Φιντάν, είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, Αυστρία και Γαλλία, όπως αναφέρει ο ιστότοπος ibnaeu.com. Στη Διάσκεψη, η Τουρκία εκπροσωπήθηκε από τον Φιντάν, τον επικεφαλής της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, και τον επικεφαλής σύμβουλο του Ερντογάν, Ακίφ Κιλίτς. Εκεί, ο Χ. Φιντάν είχε και την πρώτη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Μάρκο Ρούμπιο με τον Χ. Φιντάν, στο Μόναχο

Επίσης, όπως αναφέρει σε αναρτήσεις του στο twitter, συναντήθηκε με τον Κίθ Κέλλογκ (Keith Kellogg), ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για τη Ρωσία – Ουκρανία». Ακόμα, στο πλαίσιο της 61ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, μίλησε «στο πάνελ με τίτλο “Νέα Αυγή για τη Δαμασκό: Προοπτικές για τη Μετάβαση της Συρίας”».

Απόντες και στο Ουκρανικό

Παρ’ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τα τελευταία χρόνια, διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα συμπαρίσταται εμπράκτως στην Ουκρανία, λέγει ότι θέλει να έχει λόγο στην επόμενη ημέρα, ενώ κάνει λόγο και για έργα που θέλει να πάρει η χώρα μας στην Ουκρανία, οι «σύμμαχοι» του συμπεριφέρονται ως σε … πτωχό συγγενή.

Χαρακτηριστικά, στις 12 Φεβρουαρίου 2025, με πρωτοβουλία της Γαλλίας, προσκλήθηκαν για το Ουκρανικό οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, Βρετανίας, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, κ.α. Προσκλήθηκε και ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλά δεν πήγε.

Ο Κίθ Κέλλογκ με τον Χ. Φιντάν, στο Μόναχο

«Απορώ, γιατί η ηγέτις δύναμις Ελλάς, μπροστάρισσα στον αγώνα για την Ουκρανία, απουσίαζε από τη συνάντηση στο Παρίσι επτά ευρωπαϊκών χωρών HB, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ουκρανός ΥΠΕΞ», αναρωτιέται αναγνώστης του Neostrategy.gr. «Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη εβδομάδες πριν. Θέλουν να συμπεριληφθούν στη διαπραγμάτευση. «Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση», λέγουν. Λαμπρά! Επιμένω: πού είναι ο … φλογισμένος δαυλός Γεραπετρίτης!»

Για να μην τον «αδικούμε» τον Γ. Γεραπετρίτη, μια ημέρα μετά, στις 13 – 2 – 25, πήρε μέρος στη Διάσκεψη για τη Συρία, στο Παρίσι, οπότε και ευχαρίστησε «θερμά», όπως είπε, «για την πρόσκληση που μου απευθύνθηκε να συμμετάσχω σε αυτήν». Ε, σιγά το κακό! Με το Ουκρανικό θα ασχολούμαστε, τώρα, ή με την (τεράστια) ελληνική μειονότητα που υπάρχει εκεί (και σε Ουκρανία και σε Ρωσία); Τσάμπα, πάντως, τα όπλα που έστελνε τόσο καιρό ο Κ. Μητσοτάκης στο Κίεβο (και συνεχίζει – οι τελευταίες παρτίδες τώρα στέλνονται, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμυνας)!

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις