Λουκέτο έβαλε η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου της Άρτας, δημιουργώντας ένα σημαντικό κενό στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη ΜΕΘ είχε επτά κλίνες και ήταν πάντα γεμάτη, όπως ενημερώνει σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔΗΝ. Πριν από λίγες ημέρες αποχωρήσαν και οι δυο τελευταίοι εντατικολόγοι με συνέπεια να κλείσει η μονάδα. Την ίδια ώρα όμως έχουν μειωθεί κατά 220 κλίνες οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα από 1.270 που είχαν αναπτυχθεί την περίοδο της πανδημίας, μαζί με τις ιδιωτικές που νοίκιαζε, τότε, το υπουργείο Υγείας.

«Ενημερωθήκαμε από το Σωματείο Εργαζομένων  χθες και επ αόριστον έκλεισε η ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας 7 κλινών λόγω έλλειψης εντατικολόγων. Επί 3 χρόνια 4 γιατροί κράταγαν ανοικτή την ΜΕΘ, μαζί με το λειψό μεν, αλλά άρτια  εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό με άριστα θεραπευτικά  αποτελέσματα» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

Συγκεκριμένα οι δύο εντατικολόγοι έλαβαν μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς λόγους υγείας και από τη Δευτέρα η ΜΕΘ είναι κλειστή, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το νοσοκομείο Άρτας εφημερεύει κάθε ημέρα και ήταν πάντα γεμάτη η ΜΕΘ με ασθενείς από τη περιοχή, την Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά.

«Τώρα είναι υποχρεωμένοι να διακομίζουν τους διασωληνωμένους ασθενείς με επισφάλεια όταν είναι αιμοδυναμικά ασταθείς και να αναστείλει σοβαρά νευροχειρουργικά και άλλα χειρουργεία αφού δεν υπάρχει ΜΕΘ για υποστήριξη».

Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί τον Υπουργό Υγείας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να προσληφθούν άμεσα δύο εντατικολόγοι επικουρικοί γιατροί για να επαναλειτουργήσει η ΜΕΘ του νοσοκομείου Άρτας.

«Δυστυχώς οι κλίνες ΜΕΘ συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας μας που αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας μειώνονται με γρήγορο ρυθμό. Με βεβαιότητα αν δεν ληφθούν μέτρα, θα επανέλθουμε στη κατάσταση  της  προ covid-19  εποχής των 450 κλινών από 1.070 δημόσιες κλίνες ΜΕΘ που φθάσαμε να λειτουργούν στη κορύφωση της πανδημίας. Τότε στις 1.070 κλίνες ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, είχαμε ακόμη 200 κλίνες περίπου που νοικιάζαμε από τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαχειρίζονταν το ΕΚΕΠΥ» τονίζει ο κ. Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν 853 κλίνες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα νοικιάζονται 176 από ιδιωτικά, νοσοκομεία τις οποίες διαχειρίζεται το ΕΚΕΠΥ. Δηλαδή σήμερα λιγόστεψαν οι διαθέσιμες λειτουργικές ΜΕΘ στα νοσοκομεία κατά 241 κλίνες σε σχέση με την εποχή του κορωνοϊού».

Σημειώνεται ότι οι ΜΕΘ κλείνουν σταδιακά λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. «Φέτος, για πρώτη φορά δεν είχαμε επι ημέρες διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Έτσι που πάμε όμως θα το ξαναζήσουμε αυτό το θλιβερό γεγονός» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Τα κίνητρα για να επιστρέψουν οι γιατροί στο ΕΣΥ

Αυξήσεις μισθών, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ,  επαρκείς προσλήψεις, επίσπευση των χρόνων του ΑΣΕΠ για έκδοση των αποτελεσμάτων και όχι 4 με 5 χρόνια ζητάει από το υπουργείο Υγείας, η ομοσπονδία προκειμένου να ανακοπεί το κύμα της μαζικής  φυγής των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων υγειονομικών ώστε να σταθεί και πάλι στα πόδια του το δημόσιο σύστημα υγείας.

 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις