Η μαραθώνια εξέταση για την πλήρωση 15 θέσεων συνιστά διαδικασία εφάμιλλη των 12 Αθλων του Ηρακλή!
Στις 8 Ιουλίου διεξάγονται εισαγωγικές εξετάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών για την πλήρωση 15 θέσεων νέων διπλωματών. Τον Νοέμβριο του 2023 είχαν προκηρυχθεί 36 θέσεις και εισήχθησαν μόλις 13, τόσοι «επέτυχαν». Τον Μάιο του 2022 είχαν προκηρυχθεί 21 θέσεις και οι «επιτυχόντες» ήταν 18.
Παραδοσιακά πρόκειται για τις πιο δύσκολες εξετάσεις πρόσληψης στον δημόσιο τομέα, ίσως πιο δύσκολες και από τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι υποψήφιοι εξετάζονται γραπτά και προφορικά, πρώτα στην ελληνική, μετά στην αγγλική και εν συνεχεία στη γαλλική γλώσσα. Το σύστημα είναι νοκ άουτ, όποιος βαθμολογηθεί με λιγότερο από 6 στα 10 σε μια δοκιμασία δεν συνεχίζει στις υπόλοιπες.
Μετά τις γλώσσες οι υποψήφιοι αντιμετωπίζουν τη δοκιμασία της «συνέντευξης», η οποία στόχο (υποτίθεται ότι) έχει να αποτιμήσει την προσωπικότητά τους και ιδίως τη δυνατότητά τους να αντεπεξέλθουν με ψυχραιμία και ευγένεια στο ψυχολογικό στρες δύσκολων, άβολων και συχνά ενοχλητικών ερωτημάτων από τους πέντε εξεταστές.
Μετά τη συνέντευξη, οι υποψήφιοι εξετάζονται στην παγκόσμια και ελληνική διπλωματική ιστορία, συνήθως από τον ευπροσήγορο όσο και αυστηρό καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Οσοι περάσουν εξετάζονται στο Διεθνές Δίκαιο, συνήθως από τον ήκιστα ευπροσήγορο και ήκιστα αυστηρό καθηγητή Πέτρο Λιάκουρα. Οι επιτυχόντες αντιμετωπίζουν εν συνεχεία εξέταση στην επιστήμη (;) της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης. Όσοι πετύχουν εξετάζονται και στη διεθνή οικονομία.
Εν συνεχεία, ακολουθούν προφορικές μόνον εξετάσεις στα γνωστικά αντικείμενα του Ελληνικού Πολιτισμού, του Ναυτικού Δίκαιου, του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, της Παγκόσμιας Γεωγραφίας και των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Τα πέντε αυτά γνωστικά αντικείμενα χαρακτηρίζονται δευτερεύοντα και οι βαθμολογίες τους συνυπολογίζονται, άρα για την επιτυχία απαραίτητος είναι συνολικός μέσος όρος βαθμολογίας τουλάχιστον 6 στα 10.
Ολος αυτός ο εξεταστικός μαραθώνιος συνιστά διαδικασία εφάμιλλη των 12 Αθλων του Ηρακλή. Ιδίως ως προς την αντοχή όσων υποψηφίων καταφέρουν να τον ολοκληρώσουν. Καθώς μάλιστα προβλέπονται (και τηρούνται!) αυστηρές διαδικασίες κλήρωσης των ερωτημάτων σε όλες ανεξαιρέτως τις γραπτές και προφορικές δοκιμασίες, ο ανίδεος παρατηρητής θα μπορούσε να εκλάβει την όλη διαδικασία ως αδιάβλητη! Ουδέν ανακριβέστερον, πλάνη οικτρά και θα δούμε το πώς και το γιατί!
Η πρώτη μέθοδος υπονόμευσης του μείζονος σκοπού του εισαγωγικού διαγωνισμού (δηλαδή της επιλογής νέων ανθρώπων κατάλληλων να εκπαιδευθούν και εξελιχθούν σε Ελληνες διπλωμάτες) συνίσταται στη σειρά εξέτασης των γνωστικών αντικειμένων, η οποία καθορίζεται με εκάστοτε υπουργική απόφαση. Η επίμονη, μετά το 2019, πρόταξη της εξέτασης στα αγγλικά και τα γαλλικά σημαίνει ότι επιλέγονται πρωτίστως γλωσσομαθείς μεταξύ των υποψηφίων. Αυτοί οι επιλεγμένοι γλωσσομαθείς εξετάζονται μετά στα θεμελιώδη για τη δουλειά του διπλωμάτη γνωστικά αντικείμενα: τη Διπλωματική Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και την Οικονομία. Δεν προέχει, συνεπώς, η δυνατότητα των υποψηφίων να συγκροτούν αντίληψη για τις διεθνείς εξελίξεις η οποία να εδράζεται στις γνώσεις τους πάνω στην παγκόσμια Ιστορία, στο Διεθνές Δίκαιο και στην Οικονομία. Αντίθετα, προτάσσεται η δυνατότητα έκφρασής τους στα αγγλικά και τα γαλλικά!
Ολως περιέργως (ή, μάλλον, απόλυτα φυσιολογικά για την Ελλάδα του 41/% και της «σωστής πλευράς της Ιστορίας») οι εξεταστές, τόσο στην ελληνική γλώσσα όσο και σε αγγλικά και γαλλικά, δεν είναι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, αλλά μια σταθερή ομάδα εν ενεργεία διπλωματών μαζί με μία προσφάτως συνταξιοδοτηθείσα (και φορτικά επιδιώκουσα θέση σε διεθνείς οργανισμούς) πρέσβειρα! Δηλαδή άτομα απόλυτα εξαρτημένα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ, με εκκρεμή αιτήματα να τοποθετηθούν σε προνομιούχες θέσεις της Διπλωματικής Υπηρεσίας στο εξωτερικό.
Για τόση ανεξαρτησία και κατά συνείδηση αξιολόγηση και βαθμολόγηση των υποψηφίων μιλάμε!
Πρόκειται για διπλωμάτες με κραυγαλέα κομματική ένταξη, η οποία συνιστά και το μείζον, εάν όχι το μοναδικό, προσόν στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Ακόμα χειρότερα, δεν υπάρχει καν ανανέωση των εξεταστών/κομματικών τοποτηρητών, οι οποίοι, ως εκ της «μονιμότητός» τους, έχουν πλέον καθιερώσει σχέσεις εμπάθειας με υποψηφίους που απέρριψαν προ μηνών και οι οποίοι τόλμησαν να διαγωνισθούν εκ νέου!
Εφημερίδα Δημοκρατία-newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις