Μία από τις χειρότερες περιόδους της περνάει η Δικαιοσύνη!

Και αυτό φάνηκε περίτρανα στις πρόσφατες κρίσεις δικαστών και εισαγγελέων, όπου έγινε… «μακελειό», καθώς παρελήφθησαν, λόγω ανεπάρκειας και καθυστερήσεων περισσότεροι από 40 δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί.

Η κατάσταση, που επικρατεί είναι εκρηκτική, καθώς ο μεγάλος αριθμός, των δικαστικών λειτουργών, που παρελήφθησαν από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, τον περασμένο μήνας, στις κρίσεις που προηγήθηκαν, είχε μεγάλο αντίκτυπο στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, όπου ακούστηκαν αντιρρήσεις από ορισμένους ανώτατους δικαστές, για το μεγάλο… «χειρουργείο»!

Μάλιστα εξαιτίας του πολύ μεγάλου αριθμού των προσφυγών από παραλειφθέντες, η Ολομέλεια χρειάστηκε να συνεδριάσει επί τρεις ημέρες, προκειμένου να εξετάσει όλες τις αιτήσεις,που φέτος συγκέντρωσαν τον αριθμό – ρεκόρ 35!

Περισσότεροι από 35 δικαστές και εισαγγελείς προσέφυγαν στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, ζητώντας να επανεξεταστεί η κρίση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, στο οποίο προέδρευε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα, ενώ μετείχε και η Εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη.

Ο «ΑΔΕΚΑΣΤΟΣ» μπήκε στα… άδυτα του Αρείου Πάγου, όπου συνεδρίασε η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, γιά να κρίνει τις προσφυγές των παραλειφθέντων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Στην Ολομέλεια συμμετείχαν εκτός από την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σχεδόν όλοι οι  Αντιπρόεδροι,και οι  Αρεοπαγίτες, όπως και πολλοί από τους δεκαοχτώ  Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Εξετάστηκαν συνολικά 35 προσφυγές, εκ των οποίων 16 στις δύο πρώτες συνεδριάσεις και στην τελευταία  οι υπόλοιπες 19 προσφυγές.

Δεκτές έγιναν περίπου το 1/3 των προσφυγών και σχεδόν όλες αφορούσαν καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των δικογραφιών.

Μοναδική  εξαίρεση μία υπόθεση, που αφορούσε την περίπτωση δικαστή, ο οποίος είχε διαδοχικές παραλείψεις για λόγους… ήθους, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη περίπτωση αφορούσε περιστατικό προ 20ετίας με τέκνο εκτός γάμου του παραλειφθέντα ανώτερου δικαστικού λειτουργού, ο οποίος ωστόσο αναγνώρισε το παιδί του, το φρόντισε το σπούδασε και είναι μαζί του.

Η εισήγηση της Αντιπροέδρου ΑΠ, που είχε ασχοληθεί με τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν θετική για το δικαστή, ο οποίος τελικά προήχθη σε Πρόεδρο Εφετών.

Πάντως οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου είχαν και μιά εξαιρετικά ατυχή εξέλιξη, για περίπου δεκαπέντε εκ των μετεχόντων, σε αυτήν, ανωτάτων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι προσβλήθηκαν από covid19.

Προφανώς, κάποιος εκ των μελών της Ολομέλειας είχε προσβληθεί από τον ιό, με αποτέλεσμα να τον μεταδώσει σε 15 συναδέλφους του, οι οποίοι παρέμειναν κλινήρεις…

Μετά τα… δύσκολα  ήρθαν και τα ευχάριστα στον Αρειο Πάγο, με καλό κρασί και εξαίσια εδέσματα, σε πασίγνωστο αθηναϊκό ρεστοράν, με θέα την Ακρόπολη.

Εκεί διοργανώθηκε η βραδιά αποχαιρετισμού για 21 Αρεοπαγίτες και Αντιπροέδρους, οι οποίοι αποχωρούν από το ανώτατο δικαστήριο,  λόγω συμπληρώσεως του 67ου έτους της ηλικίας τους.

Η βραδιά κύλησε ήρεμα, υπό το φως της Σελήνης και τους ήχους εξαιρετικής μουσικής, σε συνδυασμό κρυστάλλινα ποτήρια και πορσελάνινα πιάτα σε τραπέζια με κατάλευκα τραπεζομάντηλα.

Παρούσες η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα και η Εισαγγελέας Γεωργία Αδειλίνη και ατυχείς της βραδιάς, οι ασθενήσαντες με κορωνοιό, που φυσικά δεν προσήλθαν!

Μήνας διπλών γενεθλίων ο Ιούνιος για τον Υπουργό Δικαιοσύνης και πολλά τα δώρα, που έλαβε, κυρίως τα πολιτικά!

Ο κ. Φλωρίδης γιόρτασε τα ηλικιακά του γενέθλια στις 4 Ιουνίου.

Παράλληλα όμως γιορτάζει και τα υπουργικά του γενέθλια, καθώς στις 25 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εθνικές εκλογές του 2023 και το 41% της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Και μπορεί η ΝΔ,  με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών,  να υπέστη συντριπτική, καθώς απώλεσε το 13% της δύναμης της, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο παρέμεινε αλώβητος, αφού στον ανασχηματισμό, που ακολούθησε, διατήρησε τη υπουργική του καρέκλα, παρά τις, περί του αντιθέτου, φήμες.

Κατάφερε μάλιστα, να ολοκληρώσει τις τέσσερεις από τις επτά μεταρρυθμίσεις, που έχει σχεδιάσει για τη Δικαιοσύνη κι αυτό,  παρά τις αντιδράσεις, που προκάλεσαν οι δύο σημαντικότερες, – όπως οι νέοι ποινικοί κώδικες και η ενοποίηση των Πρωτοδικείων με τα Ειρηνοδικεία.

Πρεμιέρα στο νόμο Φλωρίδη για την ενδοοικογενειακή βία έκανε η υπόθεση Λύτρα.

Είναι η πρώτη φορά από την 1η Μάϊου, που άρχισε να ισχύουν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες και κυρίως  ο νέος νόμος, για την ενδοοικογενειακή βία, που έγινε πράξη η ρύθμιση, βάσει την οποία  ο γιατρός, όπως αυτός ο οποίος βοήθησε τη σύζυγο του γνωστού ποινικολόγου Αποστόλη Λύτρα, κατήγγειλε ενδοοικογενειακή βία και κάλεσε την αστυνομία, επειδή αυτό τον υποχρεώνει να κάνει το νέο ποινικό σύστημα, χωρίς να φοβάται ότι, πιθανόν θα μπλέξει…

Μάλιστα, βάσει του νόμου Φλωρίδη,  ο γιατρός που εξέτασε την τραυματισμένη σύζυγο του δικηγόρου, επίσης δικηγόρο, έχει τη δυνατότητα, να μην εμφανιστεί ως μάρτυρας στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση του με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς του).

*αναδημοσίευση

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις