Σε επίπεδο… ασφαλιστικής εταιρείας, όπου μετρούν την παραγωγικότητα και τους ποσοτικούς δείκτες των υπαλλήλων τους με τη μεζούρα, υποβαθμίζεται το υπουργείο Εξωτερικών και το εξαιρετικά σύνθετο -και νευραλγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα- αντικείμενό του

Πρόσφατα, στις 20 Ιανουαρίου 2022, ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας το μοντέλο αρκετών χωρών, οπότε ο επικεφαλής της κυβέρνησης συναντάται με το Διπλωματικό Σώμα και γίνεται ένας μίνι απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, συναντήθηκε -διαδικτυακά- με τους επικεφαλής πρεσβειών και Μονίμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Το μοντέλο ακολουθείται συχνά από χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, κ.ο.κ. Είναι, δε, μια ευκαιρία για να εκπέμψει η ηγεσία της χώρας τα απαραίτητα μηνύματα διεθνώς για το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθήσει μέσα στο έτος. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν έγινε στην περίπτωση Μητσοτάκη. Ενδεχομένως, διότι είναι… δυσδιάκριτος ο μπούσουλας στην εξωτερική πολιτική της χώρας ή επειδή ήθελε να αποφύγει ο ίδιος τις κακοτοπιές.

Μεταφέρθηκε, όμως, στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τις διαρροές του μεγάρου Μαξίμου, μια ατμόσφαιρα ευφορίας για το πόσο καλό κλίμα επικράτησε στη συνάντηση και, βέβαια, ότι ο πρωθυπουργός χαίρει της απόλυτης εκτίμησης του συνόλου των διπλωματών (!).

Άραγε, μπήκε στον κόπο να τους ρωτήσει πως τα βγάζουν πέρα οι πρεσβείες; Εάν τους αρκούν τα κονδύλια από τον κρατικό κορβανά; Εάν παρέχονται τα απαραίτητα χρήματα, προκειμένου να προβάλλεται η χώρα στο εξωτερικό; Έστω για μια καταχώρηση σε μεγάλη ξένη εφημερίδα.

Ρώτησε, μήπως, εάν είναι επαρκή τα κονδύλια, προκειμένου οι διπλωμάτες να μπορούν να βγάζουν σε κάνα εστιατόριο (τα ονομαζόμενα «έξοδα παράστασης») ξένους συναδέλφους τους, ούτως ώστε να ανταλλάσσουν απόψεις, θέσεις και πληροφορίες;

Φρόντισε να πληροφορηθεί εάν οι πρεσβείες και τα προξενεία μας διαθέτουν το απαραίτητο και κατάλληλο προσωπικό ή είναι υποστελεχωμένα; Και εάν ναι, τι του απάντησαν οι διπλωμάτες;

Πομπώδεις διακηρύξεις

Όχι τίποτε άλλο, αλλά την ίδια στιγμή που ο Νίκος Δένδιας ευαγγελίζεται (μια ακόμη) «μεταρρύθμιση» στο υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωμάτες επιχειρείται να κριθούν με εξαιρετικά αμφιβόλου ποιότητας κριτήρια. Εκτός κι’ αν στόχος αυτών των μεθοδεύσεων είναι να προωθηθούν τα «δικά μας παιδιά» με αναξιοκρατικά κριτήρια στα πόστα που επιθυμούν.

Ειδικότερα, η αποτελεσματικότητα των πρεσβειών και των προξενείων μας και η σοβαρότητα μελών και στελεχών του Διπλωματικού Σώματος, μετριέται με τη μεζούρα των τηλεγραφημάτων που στέλνει η κάθε διπλωματική αποστολή μας στο εξωτερικό προς το κέντρο, την Αθήνα. Ουσιαστικά, έχει θεσπιστεί το «τηλεγραφόμετρο», όπως ειρωνικά λέγεται.

Κοντολογίς, ένας άκρως σύνθετος χώρος, με πολλές ιδιομορφίες ως προς τη λειτουργία του, ανάλογα μάλιστα σε ποια χώρα καλείται να λειτουργήσει, αλλά και εάν διαθέτει επαρκές στελεχικό προσωπικό, υποβιβάζεται σε επίπεδο… ασφαλιστικής εταιρείας.

Όσον κι’ αν αυτό φαίνεται απίστευτο, συμβαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών, αφού ο γενικός γραμματέας του, εδώ και ένα χρόνο, έχει θεσπίσει ένα νέο σύστημα «αξιολόγησης», βαθμολογώντας (!) τους διπλωμάτες με το αμφιλεγόμενο κριτήριο του αριθμού των τηλεγραφημάτων που στέλνουν.

Άραγε, το γνωρίζει αυτό ο υπουργός Εξωτερικών; Έχει δώσει ο ίδιος την έγκρισή του στους «μανατζαραίους» του υπουργείου για κάτι τέτοιο;

Άραγε, το «τηλεγραφόμετρο» εννοούσε, όταν πρόσφατα στη Βουλή έλεγε ότι το υπουργείο Εξωτερικών «εκσυγχρονίζεται» και «δημιουργείται στρατηγικός σχεδιασμός με υλοποιήσιμους και κυρίως μετρήσιμους στόχους»;

Αυτή είναι η περιβόητη «μεταρρύθμιση» που ευαγγελίζεται ο ίδιος; Μια «μεταρρύθμιση με ορίζοντα τριετίας, έως το 2025», σύμφωνα με τις διαρροές του υπουργείου, που είναι μάλιστα «στην ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, με το σχέδιο να χαρακτηρίζεται τουλάχιστον φιλόδοξο» (!).

Πράγματι, είναι πολύ φιλόδοξο το… «σε δουλειά να βρισκόμαστε», άνευ νοήματος.

Αυτοαναιρούνται

Είναι εντυπωσιακό, πάντως, ότι την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου θεσπίζει το μέτρο της… μεζούρας, αυτοαναιρείται, αφού παραδέχεται ότι πρόκειται για παραμορφωτικό καθρέφτη.

Χαρακτηριστικά, σε έγγραφο της 10ης Ιανουαρίου 2022 αναφέρεται ότι «γενικότερα, και με πλήρη επίγνωση ότι ο αριθμός των τηλεγραφημάτων, για διάφορους λόγους, δεν αποτελεί από μόνος του σε καμιά περίπτωση καθρέφτη της παραγωγικότητας της κάθε πρεσβείας, τόσο ο συνολικός αριθμός τους, όσο και τα τηλεγραφήματα ανά απασχολούμενο άτομο κάθε Αρχής, ή ακόμα περισσότερο ανά διπλωματικό υπάλληλο, αξίζει να συγκρατηθούν ως ένα εκ των κριτηρίων παραγωγικότητας των Αρχών μας για μελλοντικές συγκρίσεις».

Τα ίδια αναφέρονταν και σε έγγραφο της 25ης Μαΐου 2021, όπου γινόταν η επισήμανση ότι «φυσικά, η ποιότητα της ενημέρωσης (σ.σ. της Αθήνας από τις πρεσβείες μας) και της ανάλυσης (σ.σ. της κατάστασης στη χώρα όπου βρίσκεται η πρεσβεία μας) δεν εξαρτάται από τον αριθμό ή την έκταση των σχετικών τηλεγραφημάτων».

Εάν είναι έτσι, όπως η ίδια η ηγεσία του υπουργείου παραδέχεται, τότε γιατί αποφασίστηκε το… «τηλεγραφόμετρο»;

Να σημειωθεί ότι ξοδεύτηκαν πάμπολλες εργατοώρες στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να μελετηθούν αρκετές χιλιάδες τηλεγραφήματα που έστειλαν οι πρεσβείας μας στην Αθήνα.

Οι «έρευνες» αυτές διεξήχθησαν για το διάστημα 1-15 Φεβρουαρίου 2021 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020, καθώς και για το διάστημα 1-15 Νοεμβρίου 2021 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021.

Στο ίδιο τσουβάλι

Αναμφισβήτητα, η αποστολή τηλεγραφημάτων από τις πρεσβείες μας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να ενημερώνονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις του και η ηγεσία του.

Επιπλέον, εξαιρετικής σημασίας είναι οι πληροφορίες που καταφέρνουν να συγκεντρώσουν οι διπλωμάτες από τις επαφές τους με ομολόγους τους, όπως επίσης και οι ακριβείς -χωρίς πολυλογίες- επισκοπήσεις του Τύπου της χώρας όπου βρίσκεται η πρεσβεία μας. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι σε αρκετές πρεσβείες υπάρχουν ελλείψεις σε ακολούθους Τύπου.

Όμως, με τη μεζούρα του «τηλεγραφόμετρου», που είναι αδιευκρίνιστο εάν υϊοθετήθηκε εκ του πονηρού ή από άγνοια, η ηγεσία του υπουργείου βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους πάντες.

Τις πρεσβείες και προξενεία που διαθέτουν επαρκές προσωπικό με εκείνες που είναι υποστελεχωμένες. Εκείνες που είναι σε χώρες υψηλής προτεραιότητας με άλλες που δεν είναι. Διπλωμάτες που είναι -αποδεδειγμένα- ικανοί με άλλους μειωμένων δυνατοτήτων που όμως είναι «ημέτεροι» και έχουν καταφέρει να καπαρώσουν «κυριλέ» πόστα.

Ως εκ τούτου, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Προς τι το «τηλεγραφόμετρο»; Πόσο μάλλον, όταν είναι γνωστή η ένδεια -οικονομικών- μέσων ακόμα και για να βγάλει κάποιος διπλωμάτης μας έναν ξένο ομόλογό του σε εστιατόριο, προκειμένου να αντλήσει πληροφορίες για τις θέσεις της χώρας του σε κρίσιμης σημασίας ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, κ.ο.κ.

Εκτός των άλλων, στο «τηλεγραφόμετρο» η ηγεσία του υπουργείου δεν έχει εντάξει τις Διευθύνσεις του, οι οποίες βρίσκονται στην Αθήνα, και έχουν την ιδιαίτερα σημαντική αποστολή να έρχονται σε επαφή με τους διπλωμάτες των ξένων χωρών που υπηρετούν στην Ελλάδα.

Όλα αυτά δείχνουν εκ του προχείρου, αν όχι εκ του πονηρού, σχεδιασμούς.

Το καθιερώνουν;

Όπως και να’ χει, η ηγεσία του υπουργείου υποστηρίζει ότι σκοπεύει να καθιερώσει, μάλιστα, αυτού του τύπου την «έρευνα» (!).

Ειδικότερα, σε έγγραφό της κάνει λόγο για «καθιέρωση αυτής της έρευνας ως χρήσιμο εργαλείο για να διαπιστώνονται οι τάσεις, επιδόσεις και προβλήματα στον τρόπο που οι πρεσβείες μας αποκτούν, προκαλούν και καταγράφουν πληροφορίες, αναλύσεις, εισηγήσεις και δράσεις τους».

Και καταλήγει: «Στόχος είναι να αποκτήσει η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών καθαρότερη εικόνα για τη δραστηριότητα των πρεσβειών μας, βασισμένη σε πραγματικά αριθμητικά στοιχεία, και εικόνα για τον τρόπο απόκτησης από τις πρεσβείες μας των πληροφοριών που συλλέγουν».

antinews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις