Με «κανόνι» 35.000.000 ευρώ κηρύσσει πτώχευση η εταιρεία Κοντοβερός! Τα χρέη στο δημόσιο, τα δάνεια που έπαιρνε με βαλίτσες, οι πλειστηριασμοί που αρχίζουν και οι προμηθευτές που κλαίνε τα λεφτά τους κάνοντας ουρά έξω από το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο.
Βάζει λουκέτο στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο και καταθέτει αίτημα για πτώχευση στο Πρωτοδικείο Αθηνών η Κοντοβερός γράφοντας έτσι τους τίτλους τέλους σε μια διαδρομή που μετρά πάνω από μισό αιώνα ζωής στην αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων.
Υπό τον ασφυκτικό κλοιό των χρεών που διογκώνονταν τα τελευταία χρόνια και την αδυναμία εξεύρεσης «λευκού ιππότη» παρά τις διαπραγματεύσεις με πιθανούς επενδυτές, η ιστορική εταιρεία, μια εκ των βασικών παικτών που κυριάρχησαν στην επεξεργασία και συσκευασία κατεψυγμένων αλιευμάτων, κήρυξε στάση πληρωμών στις αρχές Μαρτίου.
Λίγες ημέρες αργότερα το Δ.Σ. της εταιρείας κατεψυγμένων και νωπών ειδών διατροφής με τον διακριτικό τίτλο Frescot, με επικεφαλής τον Μάριο Κοντοβερό, αποφάσισε την άμεση διακοπή της λειτουργίας της βιομηχανικής μονάδας στον Ασπρόπυργο, με το εργοστάσιο επεξεργασίας, διατήρησης, τυποποίησης και κατάψυξης ψαριών και μαλακίων, έτοιμων γευμάτων με κύριο συστατικό το ψάρι, καθώς και αποθηκών ψυγείων. Αιτία για την απόφαση αυτή, όπως αναφέρεται από τη διοίκηση υπό τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μάριο Κοντοβερό στον ισολογισμό που αναρτήθηκε στο ΓΕΜΗ, ήταν η δυσμενής οικονομική πορεία, τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και την αδυναμία αντιμετώπισης ακόμη και των ανελαστικών της δαπανών.
Σημειώνεται ότι με βάση τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος του 2022 ήταν 55 από 67 εργαζόμενους το 2021.
Οι συσσωρευμένες ζημιές στο τέλος του 2022 είχαν φτάσει στο ποσό των 23,547 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά στο ποσό των 18,198 εκατ. ευρώ, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 35,813 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων στο τέλος του 2022 ήταν στα 24,048 εκατ. ευρώ ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο άνω των 4 εκατ. ευρώ. Οι δανειακές συμβάσεις έχουν καταγγελθεί από τις πιστώτριες τράπεζες και επιπρόσθετα έχουν προχωρήσει σε αναγκαστική κατάσχεση ακίνητης περιουσίας και μηχανολογικού εξοπλισμού.
Συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης και με δεδομένο ότι απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις με πιθανούς αγοραστές- επενδυτές αλλά και η μη επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές είτε για υπαγωγή της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης είτε για αναδιάρθρωση των οφειλών της μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθώς αρνήθηκαν να συμμετάσχουν οι πιστωτές- χρηματοδοτικοί οργανισμοί, ήταν η παύση πληρωμών και η απόφαση για την υποβολή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αιτήματος περί πτώχευσης.
Η εταιρεία που ίδρυσε ο αείμνηστος Μανώλης Κοντοβερός το 1968, έφτασε στη χρυσή περίοδο και πριν αρχίσει η κρίση να χτυπά την αγορά και την ίδια, να έχει τζίρους της τάξης των 48 εκατ. ευρώ (σ.σ. οικ. χρήση 2011) και έκτοτε ακολούθησε πτωτική πορεία μέχρι το 2022, τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις όπου ο κύκλος εργασιών ήταν στο 1,714 εκατ. ευρώ από 3,184 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, με το μικτό κέρδος στις 352.987 ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα ζημιογόνο κατά 3,131 εκατ. ευρώ.
Την ίδια χρονιά με τα χρέη συσσωρευμένα και τους τραπεζικούς της λογαριασμούς δεσμευμένους από τον ΕΦΚΑ λόγω χρεών άνω των 2,2 εκατ. ευρώ, μπήκε για τα καλά στη δίνη των οικονομικών περιπετειών με τα περιουσιακά της στοιχεία και τη βιομηχανική μονάδα που έστησε το 2001 να βγαίνουν στο «σφυρί» μετά από αναγκαστική κατάσχεση. Ο τελευταίος πλειστηριασμός που είχε προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2023 ανεστάλη ενώ είχαν προηγηθεί άλλοι πέντε άγονοι διαγωνισμοί.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις