Αντέδρασε σε σχόλια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή
Αντιδρώντας σε σχόλια της επκεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη για το φυσικό αέριο, ο Μεντβέντεφ έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram: «Απλώς δεν θα υπάρξει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη».
Έχει έρθει η ώρα να θέσουμε ανώτατο όριο στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ευρώπη μέσω αγωγών, δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος της Κομισιόν, προκειμένου η ΕΕ να αντιμετωπίσει, όπως πρόσθεσε, τις απόπειρες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χειραγωγήσει την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι έχει έρθει η ώρα για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο που εισάγεται μέσω αγωγών στην Ευρώπη», επεσήμανε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του συνεδρίου των συντηρητικών Γερμανών βουλευτών στο Μούρναου.
«Πόλεμος» Μόσχας-Δύσης για το διπλό πλαφόν σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Στο μεταξύ, πιέζεται η Ρωσία από την πρόθεση των επτά πλουσιότερων χωρών του πλανήτη να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, την ώρα που η Κομισιόν ανακοινώνει στις 14 Σεπτεμβρίου πλαφόν στο φυσικό αέριο.
Συνέχεια στη στρατηγική της εργαλειοποίησης των ορυκτών καυσίμων δίνει η Ρωσία, εκτοξεύοντας χθες προειδοποιητικές βολές με αποδέκτες τις επτά πιο αναπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του κόσμου (G7), οι οποίες συνεδριάζουν σήμερα με ζητούμενο την επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου, κατόπιν πρότασης των ΗΠΑ.
«Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, πιστεύουμε, για να χτυπήσουμε σκληρά τα έσοδα του Πούτιν και κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο μείωση των εσόδων του Πούτιν από το πετρέλαιο, αλλά και τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, κι ενώ η διοίκηση Μπάιντεν επεξεργάστηκε εντατικά όλο αυτό το διάστημα την τελική πρόταση για το πλαφόν των G7 απέναντι στο πετρέλαιο της Μόσχας.
Σηκώνοντας το μπαλάκι, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους χθες ότι η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου σε χώρες που αποφασίσουν να περιορίσουν το κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία, προσθέτοντας σχετικά με τα όρια τιμών πως «εάν επιβάλουν πλαφόν, τότε είμαστε σαφείς ότι σε αυτές τις εταιρείες ή τις χώρες δεν θα προμηθεύσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, αφού δεν θα εργαστούμε με συνθήκες εκτός αγοράς».
Ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός περιέγραψε ακόμη ως «απόλυτο παραλογισμό» τις προτάσεις για εισαγωγή περιορισμών στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, σημειώνοντας ότι «τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο σε αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και αγοράς». Μάλιστα, ο κ. Νόβακ υποστήριξε πως το τίμημα αυτού του μέτρου θα κληθούν να το πληρώσουν πρώτοι οι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι βιώνουν ήδη πολλαπλά κύματα οικονομικής επιβάρυνσης και η οποία μετουσιώνεται σταδιακά σε έκφραση δυσαρέσκειας προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες. Οι τελευταίες βιώνουν έντονα τις επιπτώσεις από το άτυπο εμπάργκο της Ρωσίας στις τσέπες των πολιτών και ψηφοφόρων τους, τη στιγμή που η Gazprom έχει μετατρέψει την προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο σε πολιτικό θρίλερ.
Όπως εκτίμησε ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 θα ολοκληρωθούν εντός τριών ημερών (δηλαδή μέχρι τις 3.00 το πρωί του Σαββάτου), σχεδιασμός του οποίου υπεραμύνθηκε ο Ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας πως «αυτά είναι ζητήματα. Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κάνουμε τις υποθέσεις μας βάσει αυτής της δήλωσης».
Μέχρι αύριο, ωστόσο, οπότε η Μόσχα σκοπεύει να επαναφέρει την ροή του φυσικού αερίου σε ποσοστό 20% επί της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 τόσο η Γερμανία, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ευθεία ενεργειακή εξάρτηση από το Βερολίνο, αναμένουν διακαώς την έκβαση των εργασιών συντήρησης, αγωνιώντας για το αν τελικά η Μόσχα θα κλείσει πλήρως τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη, εκτοξεύοντας εκ νέου προς τα πάνω την ακρίβεια και τον πληθωρισμό.
Επιπλέον, σε περίπτωση εφαρμογής πλαφόν στο πετρέλαιο, τότε το ανώτατο της όριο τιμής θα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην άρνηση ναυτιλιακής ασφάλισης και χρηματοδότησης με μεσολάβηση του Λονδίνου για φορτία πετρελαίου με τιμές πάνω από το κοινά αποφασισμένο επίπεδο.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις