Συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με το εάν επιτέθηκαν τη νύχτα χερσαίες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα – Σε ετοιμότητα τα ισραηλινά άρματα μάχης κατά μήκος των συνόρων – Πάνω από 100 οι νεκροί από τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες – Μαζική έξοδος των ξένων από το Ισραήλ και ακυρώσεις πτήσεων

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Σύμφωνα με αρχική ανακοίνωση του Ισραήλ, η χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Γάζα άρχισε τη νύχτα της Πέμπτης προς τα ξημερώματα της Παρασκευή, με φόβους να αφήσει εκατόμβη νεκρών.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», είπε και το επιτελείο σε ανακοινωθέν του. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε την είδηση χωρίς όμως να διευκρινίσει τίποτα περισσότερο. Λίγες ώρες αργότερα, το Ισραήλ διέψευσε… το Ισραήλ! Έκανε λόγο για «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βρίσκονται Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ, ενώ η ισραηλινή αεροπορία δεν σταμάτησε τους βομβαρδισμούς σε κομβικά σημεία της Χαμάς.

Όπως και να έχει, ο Αμερικανός πρόεδρος αποδείχθηκε υπέρμετρα αισιόδοξος. Είχε σπεύσει να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή βαίνει προς αποκλιμάκωση. Αντιθέτως, μετά την ανταλλαγή πυρών με αμείωτη ένταση, σειρά έχουν πάρει τα άρματα μάχης, τα οποία έστειλε το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας. Ο τραγικός απολογισμός ξεπέρασε τους 100 Παλαιστίνιους στη Γάζα και επτά Ισραηλινούς.

Όλα δείχνουν ότι ο ισραηλινός στρατός -αν δεν έχει ήδη εισβάλει- είναι έτοιμος να εισβάλει για μία ακόμα φορά στη Λωρίδα της Γάζας. Το επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρινίζοντας ότι μια χερσαία επέμβαση εκεί είναι ένα από τα σενάρια. «Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια».

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ ενέκρινε την κινητοποίηση επιπλέον 9.000 εφέδρων. Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Εκεί αποφασίστηκε να μην γίνει δεκτή καμία κατάπαυση πυρός και το Ισραήλ να επιμείνει στις στρατιωτικές επιθέσεις του στη Γάζα. Η όλη κατάσταση πάντως στο Ισραήλ έχει ευνοήσει το Νετανιάχου και έχει πλήξει τον πολιτικό αντιπάλο του Γιαΐρ Λαπίντ και την προσπάθεια του να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση και να εκδιώξει τον Ισραηλινό ηγέτη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, αλλά προσγειώθηκαν στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί ανθρώπων.

Σε τεράστια εσωτερική πληγή αναδεικνύονται και οι μικτές πόλεις, όπου μένουν Άραβες και Εβραίοι. Σ’ αυτές δεν έχουν σταματημό οι συγκρούσεις μεταξύ των πολιτών. Το 20% του πληθυσμού του Ισραήλ είναι Άραβες με ισραηλινή υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου.. Η πόλη Λοντ είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, με τις ολονύχτιες συγκρούσεις να συνεχίζονται για πολλοστή ημέρα, με λεηλασίες, φωτοβολίδες και πετροπόλεμο.

Ένας άντρας άνοιξε πυρ χθες το βράδυ με ημιαυτόματο όπλο εναντίον μιας ομάδας Εβραίων, τραυματίζοντας ένα άτομο. Ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Σε πολλές περιπτώσεις υπερεθνικιστές Εβραίοι επιδίδονται σε άσκηση ωμής βίας εις βάρος Αράβων.

Στη Χάιφα, λιντσαρίστηκε ένας Άραβας. Το οργισμένο πλήθος έβγαλε τον άτυχο άνδρα από το αυτοκίνητό του και τον ξυλοκόπησε. Στην πόλη Άκρε, ένας Εβραίος ηλικίας περίπου 30 ετών τραυματίστηκε στο κεφάλι από πέτρες που του πέταξαν Άραβες κατά τη διάρκεια ταραχών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος παρενέβη, ζητώντας να σταματήσει αυτός ο «χωρίς λόγο εμφύλιος πόλεμος». Ο Ρουβέν Ρίβλιν εκλιπαρεί για εσωτερική ειρήνη: «Ικετεύω όλους τους τοπικούς ηγέτες, τους θρησκευτικούς ηγέτες, τους πολίτες, τους γονείς: Κάντε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε αυτό το τρομερό πράγμα που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας».

Η έκρυθμη αυτή κατάσταση έχει αναγκάσε πολλούς ξένους που εργάζονται στο Ισραήλ να το εγκαταλείψουν. Όπου φύγει-φύγει από την χώρα και οι αθλητές

. Αμερικανοί μπασκετμπολίστες, μάλιστα, δημιούργησαν μία ομάδα στο Διαδίκτυο, ώστε να μοιράζονται πληροφορίες. Ο απόκοσμος ήχος των σειρήνων, τα καταφύγια, τα αντιαεροπορικά και οι απανωτές εκρήξεις δεν συνηθίζονται εύκολα. Ακόμα και η διαφυγή, όμως, δυσκολεύει. Τέσσερις αεροπορικές εταιρείες (British Airways, Virgin Atlantic, Iberia και Lufthansa) ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς και απο το Ισραήλ. Γραφεία, μαγαζιά παραμένουν κλειστά, όπως επίσης τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Η Χαμάς συνεχίζει να εκτοξεύει εκατοντάδες ρουκέτες προς το Ισραήλ. Παρά τη λειτουργία του υπερσύγχρονου συστήματος προστασίας Iron Dome που έχει αναπτύξει το Ισραήλ, πολλές ήταν οι ρουκέτες που κατάφεραν να το διατρήσουν. Οι περισσότερες έπεσαν σε ακατοίκητες περιοχές, αλλά κάποιες βρήκαν στόχους, γεγονός που εγείρει ζητήματα, δεδομένου ότι είναι μεγάλο το κοινωνικό και οικονομικό κόστος από τις συνθήκες προστασίας από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Τουλάχιστον 1.750 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον πόλεων του Ισραήλ τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ενημέρωσε ο ισραηλινός στρατός μέσω Twitter, διευκρινίζοντας ότι στις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλοι 523. «Σε αντίδραση (σ.σ. στις επιθέσεις)», οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «έπληξαν πάνω από 650 θέσεις των τρομοκρατών στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων θέσεων εκτόξευσης ρουκετών και δέκα υπόγειων στοών που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις», ενώ «σκότωσαν πάνω από 100 μαχητές της Χαμάς και του (Παλαιστινιακού) Ισλαμικού Τζιχάντ», πρόσθεσε. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανέφερε νωρίτερα ότι τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι 620 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιδρομές.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε από την πλευρά της ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία και άλλες αραβικές χώρες μπορούν να παίξουν άμεσα διπλωματικό ρόλο για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η Ουάσιγκτον πάντως ήδη παρεμβαίνει προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά δεν φαίνεται ικανή να σταματήσει την επικείμενη ισραηλινή εισβολή στη Γάζα.

Η Αίγυπτος και η Ρωσία, πάντως, κάλεσαν το Ισραήλ να σταματήσει να επιτίθεται στη Λωρίδα της Γάζας και να θέσει τέρμα στην αιματοχυσία. Από την πλευρά της η Άγκυρα μέσω του αντιπρόεδρου Φουάτ Οκτάι κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επιδείξουν «ξεκάθαρη και κοινή στάση στη σύγκρουση μεταξύ των Παλαιστινίων και του Ισραήλ».

Στη Γερμανία, που στηρίζει απόλυτα το Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε διαδήλωση λίγων εκατοντάδων ατόμων που κατευθύνθηκε προς την συναγωγή της πόλης με σημαίες της Παλαιστίνης. Η Κίνα εξέφρασε τη «ζωηρή ανησυχία» της για τη στρατιωτική κλιμάκωση και κάλεσε τον ΟΗΕ να επαναλάβει την υποστήριξή του σε μια λύση δύο κρατών.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Δημόσια καταδίκασε κατηγορηματικά τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Επιθέσεις που, όπως είπε, «θέτουν σε κίνδυνο τους κατοίκους του Τελ Αβίβ» και υπονομεύουν «την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».

Νεφέλη Λυγερού
protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις