«Μια σκουλήκια τηγανητά και έναν γρύλο κοντοσούβλι»… Πραγγελία σε ελληνικό εστιατόριο; Όχι ακόμα… Η Σιγκαπούρη όμως αρχίζει τη διατροφική επανάσταση: ενέκρινε 16 έντομα προς κατανάλωση!

 

Στην έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) περιλαμβάνονται γρύλοι, προνύμφες σκόρων και ένα είδος μέλισσας. Ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι έλαβε αυτή την απόφαση επειδή η βιομηχανία εντόμων «αναπτύσσεται και τα έντομα είναι ένα νέο είδος διατροφής πλούσιο σε πρωτεΐνη».

Η απόφαση αυτή έρχεται την εποχή που ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) συνεχίζει να προωθεί την κατανάλωση εντόμων ως τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον για να λάβει ένας άνθρωπος πρωτεΐνη από τη διατροφή του· και αυτό δεν αφορά μόνον ανθρώπους, αλλά και τα ζώα τους. 

 

Και τα ορεκτικά σας... /copyright Ap Photos
Και τα ορεκτικά σας… /copyright Ap Photos

Καθώς η Σιγκαπούρη ανοίγει επίσημα τον δρόμο για να γίνουν τα πιάτα με έντομα πιο προσιτά στο ευρύ κοινό, αυτόματα εγείρονται ερωτήσεις. Ποια είναι τα είδη που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση;

Τέσσερις γρύλοι και δυο ακρίδες…

Η Σιγκαπούρη έχει εγκρίνει 16 είδη εντόμων, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης τους. Στο στάδιο των ενηλίκων βρίσκονται τέσσερις γρύλοι, δύο ακρίδες και μια μέλισσα. Στο στάδιο της προνύμφης υπάρχουν τρία είδη αλευροσκώληκων, μια μικρή λευκή κάμπια και μια γιγάντια, καθώς και δύο είδη σκώρου.
«Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπεις ότι υπάρχει τώρα ένας τόσο μεγάλος κατάλογος ειδών που έχουν εγκριθεί για ανθρώπινη κατανάλωση», λέει ο Σκάι Μπλάκμπερν, αυστραλός εντομολόγος και τεχνολόγος τροφίμων που υποστηρίζει με ζέση την κατανάλωση εντόμων, ενώ πουλά προϊόντα με βάση τα έντομα. «Το γεγονός αποδεικνύει ότι η Σιγκαπούρη είναι λίγο πιο μπροστά από ό,τι πιστεύαμε όσον αφορά τα βρώσιμα έντομα».

Σούσι με γαρνιτούρα μεταξοσκώληκα, κανείς;

Μια αλυσίδα εστιατορίων στη Σιγκαπούρη που ονομάζεται House of Seafood ετοιμάζεται ήδη να σερβίρει 30 πιάτα με βάση τα έντομα, αναφέρει η εφημερίδα Straits Times, όπως σούσι γαρνιρισμένο με μεταξοσκώληκες και γρύλους. Μεταξύ των προϊόντων εντόμων που οι αρχές της Σιγκαπούρης είπαν ότι μπορούν να εισαχθούν είναι: λάδι εντόμων, ζυμαρικά με έντομα ως πρόσθετο συστατικό, σοκολάτα και άλλα είδη ζαχαροπλαστικής που δεν περιέχουν περισσότερο από 20% έντομα, καπνιστή και αποξηραμένη προνύμφη μέλισσας, μαριναρισμένο σκαθάρι και νύμφη μεταξοσκώληκα! Ο Μπλάκμπερν λέει ότι ένα από τα πράγματα που είναι ενθαρρυντικά σχετικά με τη λίστα της Σιγκαπούρης είναι ότι περιλαμβάνει είδη που δεν καλλιεργούνται ακόμη για κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένης της ευρωπαϊκής μέλισσας και του γιγαντιαίου σκαθαριού.

Πού αλλού τρώνε οι άνθρωποι τα έντομα;

Να σημειώσουμε εδώ ότι έντομα τρώγονται σε 128 χώρες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε εφέτος στο περιοδικό Scientific Reports, η οποία διαπίστωσε ότι 2.205 είδη εντόμων καταναλώνονται σε όλο τον Κόσμο· τα περισσότερα από αυτά σε ασιατικές χώρες, στο Μεξικό και σε χώρες της Αφρικής. Στην Ταϊλάνδη, την Ινδία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Κίνα καταναλώνονται εκατοντάδες είδη εντόμων, ενώ στη Βραζιλία, την Ιαπωνία και το Καμερούν οι… μερακλήδες τρώνε 100 και περισσότερα είδη εντόμων.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης κατανάλωσης εντόμων αφού κάτι τέτοιο αποτελεί «καινοφανή πηγή τροφής»· μέχρι σήμερα έχει εγκρίνει μόνο τέσσερα. Η Αυστραλία έχει εγκρίνει μόνο τρία είδη: έναν γρύλο και δύο είδη αλευροσκουληκιών .
Είναι εντάξει να τρώτε μέλισσες; Ο Μπλάκμπερν λέει ότι σχεδόν όλες οι μέλισσες που καταναλώνονται είναι κηφήνες ή αρσενικές μέλισσες- που δεν έχουν κεντρί- και συνήθως αφαιρούνται από τις κυψέλες για την αντιμετώπιση της προσβολής από παράσιτα. Σε κάποιες αφρικανικές και ασιατικές χώρες τρώγονται και θηλυκές μέλισσες, λέει: αλλά το δηλητήριο διασπάται ή «μετουσιώνεται», όταν μαγειρεύονται.

 

Στην Καμπότζη, οι νύμφες της μέλισσας μαγειρεύονται σε κηρήθρα και είναι δημοφιλές σνακ του δρόμου. Επειδή βρισκόμαστε σε κομβικό σημείο από άποψη κλιματικής κρίσης τα έντομα είναι μια βασική πηγή πρωτεΐνης.
Έχουν υψηλό «ποσοστό μεταβολισμού», που σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικά στο να μετατρέπουν την ενέργεια των φυτών σε πρωτεΐνη, ή με άλλα λόγια, να μετατρέπουν αυτό που τρώνε στο δικό τους σώμα.

 

Ωραίο πιάτο... /copyright Ap Photos
Ωραίο πιάτο… /copyright Ap Photos

Ο FAO συνιστά τη βρώση εντόμων – συμπεριλαμβανομένων των προνυμφών της οικιακής μύγας, του αλευροσκώληκα, του μεταξοσκώληκα και της ακρίδας – ως συμπληρωματική πηγή τροφής για τα ζώα, τα πουλερικά και τα ψάρια.

Γιαννάκη, ξέχασες τον γρύλο σου…

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείσετε τους ανθρώπους να τρώνε έντομα; Αφήστε τα να κάνουν ερωτήσεις, λέει ο Μπλάκμπερν, και να διδάξουν στα παιδιά να τρώνε έντομα. Ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα είναι τα πατατάκια καλαμποκιού που φτιάχνονται με γρύλους, λέει – πωλούνται πλέον σε 1.000 σχολικές καντίνες της Αυστραλίας ως υγιεινό σνακ. «Είναι επίσης συναρπαστικό», λέει. «Ποια παιδιά δεν θα ήθελαν να φάνε στικάκι γρύλου;»… Έλα ντε;

 

Να πάρουμε το μήνυμα; Ότι δηλαδή ο πλανήτης πια δεν μπορεί πια να θρέψει τα δισεκατομμύρια των αδηφάγων ανθρώπων και πρέπει να στραφούμε σε άλλες πηγές τροφής, όπως τα έντομα; Να το πάρουμε… Μια κοκορέτσι από χρυσόμυγες παρακαλώ…

ethnos.gr

copyright Ap Photos

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις