«Καταφέρατε να βρείτε τη δύναμη να υπογράψετε τη Συνθήκη των Πρεσπών και γίνατε ο 30ος σύμμαχος του ΝΑΤΟ, κερδίσατε τον σεβασμό όλης της Ευρώπης», λέει ο Γάλλος πρόεδρος προς τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να κάνει το αποφασιστικό βήμα που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής της προοπτικής και θα της επιτρέψει να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γαλλία, η οποία άσκησε την προεδρία του ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022, έχει καταθέσει μία συμβιβαστική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας. Η πρόταση προβλέπει ότι σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφωνήσουν με αυτήν, τότε θα αποφασιστεί άμεσα η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, όμως το άνοιγμα των πρώτων κεφαλαίων θα γίνει αφού πρώτα η Βόρεια Μακεδονία τροποποιήσει το Σύνταγμά της, με τη συμπερίληψη σε αυτό της βουλγαρικής μειονότητας που ζει στη χώρα.
Η πρόταση έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση και τη Βουλή της Βουλγαρίας και απομένει η τοποθέτηση της Βουλής και της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε σημερινό του μήνυμα προς τον λαό της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο γνωστοποίησε η πρεσβεία της Γαλλίας στα Σκόπια, αναφέρει ότι για άλλη μια φορά η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της και τονίζει ότι 17 χρόνια μετά την απόκτηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας, μόλις παρουσιάστηκε μια ιστορική ευκαιρία γι΄αυτήν: η έναρξη της ενεργούς φάσης της διαδικασίας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Μακρόν απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας δηλώνει: «Δείξατε μεγάλο πολιτικό θάρρος και σοφία από τότε που αποκτήσατε την ανεξαρτησία σας. Το 2001, συνάψατε τη Συμφωνία της Οχρίδας, σύμβολο βιώσιμης επιτυχίας μιας πολυεθνοτικής κοινωνίας. 18 χρόνια μετά καταφέρατε να βρείτε τη δύναμη να υπογράψετε τη Συνθήκη των Πρεσπών και γίνατε ο τριακοστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Κερδίσατε τον σεβασμό όλης της Ευρώπης».
Ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει στο μήνυμά του: «Για άλλη μια φορά, ήρθε η ώρα να κάνετε μια επιλογή και είμαστε δίπλα σας για να σας ενθαρρύνουμε να κάνετε ένα νέο βήμα. Η επιλογή είναι δική σας».
Ακόμη, ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει ότι η προτεινόμενη συμφωνία αποτέλεσε αντικείμενο έντονων συζητήσεων στη Βουλγαρία, όμως τελικά, όπως υπογραμμίζει, το βουλγαρικό Κοινοβούλιο αποδείχτηκε ικανό να αναλάβει την ευθύνη και με ευρεία και διακομματική πλειοψηφία αποδέχτηκε την πρόταση.
«Τώρα εναπόκειται σε εσάς, να αποφασίσετε. Η δύναμη να αλλάξετε τον ρου της ιστορίας είναι τώρα στα χέρια σας. Δεν θα σας πω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια, αλλά θα σας ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Όπως κάθε συμφωνία, έτσι και αυτή βασίζεται σε συμβιβασμούς και ισορροπίες», σημειώνει.
Ο Γάλλος πρόεδρος, στο μήνυμά του αυτό αναφέρει ότι η προτεινόμενη αυτή συμφωνία «δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την επίσημη ύπαρξη της μακεδονικής γλώσσας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητάς σας» και καταλήγει σημειώνοντας τα εξής: «Εναπόκειται σε εσάς να πάρετε την απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας. Είμαι πεπεισμένος ότι αταλάντευτη επιλογή της χώρας είναι να καταστεί πλήρως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».
Η πρόταση αυτή της ΕΕ έχει διχάσει την κοινωνία στη Βόρεια Μακεδονία, με μεγάλο μέρος της σλαβικής κοινής γνώμης να διαφωνεί με αυτήν. Κατά της πρότασης έχει ταχθεί το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο ισχυρίζεται ότι η πρόταση «ικανοποιεί τα βουλγαρικά αιτήματα και θέτει σε κίνδυνο την ιστορία, τη γλώσσα και την ταυτότητα» της Βόρειας Μακεδονίας.
Όλη την τελευταία εβδομάδα πραγματοποιούνται μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας μαζικές διαμαρτυρίες υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, με αίτημα την απόρριψη της πρότασης από την μεριά της κυβέρνησης, κατά τις οποίες έχουν σημειωθεί και επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Υπέρ της πρότασης έχουν ταχθεί όλα τα αλβανικά κόμματα στη Βόρεια Μακεδονία.
Η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι φέρεται να είναι θετικά διακείμενη απέναντι στην πρόταση, ανέφερε όμως θα την παραπέμψει στη Βουλή και θα ενεργήσει ανάλογα με την απόφαση του Σώματος.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-protothema.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις