«Η κριτική μου στη συμφωνία των Πρεσπών δεν αφορούσε το όνομα» -Η ομολογία του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στον Χατζηνικολάου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαφωνεί με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» για τη γειτονική μας χώρα στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον «Αντένα» την Πέμπτη το βράδυ!

«Η κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα. Είμαι πολύ σαφής και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής…», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στη σχετική ερώτηση!

Και ίσως να ήταν και έτσι-ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, άλλωστε, ως πρωθυπουργός, συζητούσε και το συγκεκριμένο όνομα με τα Σκόπια και με τους ευρωπαίους συμμάχους της χώρας και, μάλιστα, σε ένα ελλιπές πλαίσιο σε σύγκριση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχει, όμως, κανένας πολίτης στη χώρα που δεν είχε καταλάβει πως η Νέα Δημοκρατία και προσωπικά ο αρχηγός της δεν ήταν κατά του σύνθετου και, κυρίως, κατά του συγκεκριμένου ονόματος «Βόρεια Μακεδονία»; Για το «ξεπούλημα του ονόματος» δεν γινόταν τα εθνικιστικά συλλαλητήρια που στήριζε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη και που αποτελούν τη βάση των δυνάμεων του ανορθολισμού που επικρατεί σήμερα με το εμβόλιο;

Ίσως σήμερα ο πρωθυπουργός, με την ομολογία του στη συνέντευξή του, να είναι ειλικρινής! Κορόιδεψε όμως και έπαιξε με τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ελλήνων, που πίστεψαν ότι … «ξεπουλιέται η Μακεδονία από προδότες»!

Ας πει τουλάχιστον σήμερα περισσότερο ευθέως ότι το όνομα «Βόρειος Μακεδονία» δεν είναι προδοσία. Και ας σταματήσουν «μακεδονομάχοι» υπουργοί του να λένε πως σε ιδιωτικό επίπεδο δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουν το όνομα αυτό για τη γειτονική μας χώρα! Αρκετά έπαιξαν με τον πατριωτισμό των πολιτών της χώρας, με μόνο στόχο να μην χάσουν από τα δεξιά τους και να ξαναέρθουν στην εξουσία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ:

Νίκος Χατζηνικολάου: Έρχομαι στα εθνικά θέματα, κ. Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω όχι από το σοβαρότερο, που είναι χωρίς αμφιβολία οι σχέσεις μας με την Τουρκία, που ιδιαίτερα αυτή την περίοδο εμφανίζουν μία όξυνση. Είχαμε μόλις χθες επίθεση και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Τουρκική πλευρά.

Θα ξεκινήσω από το θέμα που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ένταση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Θέλω να σας ρωτήσω, εσείς σε συνέντευξη που κάναμε τρεις μέρες πριν από τις εκλογές μαζί, μου είχατε πει τότε ότι οι συμφωνίες δεσμεύουν τα κράτη και όχι τα κόμματα. Και από τη στιγμή που έγινε η συμφωνία αυτή δεν μπορώ να μην την εφαρμόσω, να μην την υλοποιήσω. Όμως, μου είχατε πει, θα προσπαθήσω για τη θεραπεία των ελαττωμάτων της συμφωνίας αυτής μέσα από την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.

Θέλω να σας ρωτήσω, λοιπόν, έχουμε κάνει κάτι για τη θεραπεία των ελαττωμάτων αυτής της συμφωνίας; Ή τους υποστηρίζουμε για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να ζητούμε τίποτα; Είμαστε οι «καλοί πρόσκοποι», δηλαδή, των Βαλκανίων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ήμουν απολύτως συνεπής σε αυτά τα οποία σας είπα προεκλογικά.

Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο και ενδεχομένως πολύ πολιτικά ωφέλιμο για εμένα, κ. Χατζηνικολάου, αν σας έλεγα τρεις μέρες πριν τις εκλογές ότι θα σκίσω τη συμφωνία με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Δεν το έκανα γιατί είμαι σοβαρός πολιτικός και ξέρω πολύ καλά ότι οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν αλλάξουν.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη γειτονική χώρα άμεσα, διότι μέσα από την ενταξιακή διαδικασία έχουμε τη δυνατότητα να πιέσουμε για την εφαρμογή της συμφωνίας και να θεραπεύσουμε και τις όποιες αδυναμίες της μας επιτρέπει το νομικό πλαίσιο να κάνουμε.

Από εκεί και πέρα…

Νίκος Χατζηνικολάου: Τώρα, εκ των υστέρων, κοιτάζοντας τη συμφωνία αυτή, ήταν μία καλή συμφωνία; Δηλαδή έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θετική κίνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κριτική μου στη συμφωνία δεν αφορούσε το όνομα, αφορούσε τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα. Και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ότι αυτή τη συμφωνία εγώ δεν θα την ψήφιζα.

Είμαι πολύ σαφής και πολύ ξεκάθαρος και πολύ ειλικρινής…

Νίκος Χατζηνικολάου: Αυτά, όμως, δεν θεραπεύονται πλέον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν, όχι. Αυτά δεν μπορούν να θεραπευτούν. Από εκεί και πέρα, από τη στιγμή που αυτή η στιγμή έγινε, έχουμε κάθε λόγο να επιδιώξουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και κυρίως να επεκτείνουμε και την οικονομική μας επιρροή. Διότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων, όχι μόνο στο τι γίνεται στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι η φυσική πηγή εισόδου ενέργειας προς τα Βαλκάνια και προς την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και έχουμε σκοπό αυτό τον ρόλο μας να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις