Στην ξεκάθαρη θέση της Ελλάδας καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της πολιτικής των ίσων αποστάσεων προχώρησε από το βήμα της βουλής ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σε αυτή την κρίση η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και εξηγώντας ότι αφορά πρώτα εμάς τους ίδιους τους Ευρωπαίους, σημειώνοντας ότι γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
«Από την περασμένη Τετάρτη στην Ουκρανία συντελείται τομή στο χρόνο, γιατί η ανοιχτή εισβολή της Ρωσίας στο ανεξάρτητο γειτονικό της κράτος, με θράσος βίας επιχειρείται να ακρωτηριαστεί μια χώρα και μαζί της το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία καταπατώντας τα σύνορα αναθεωρεί παγιωμένες ιστορικές πραγματικότητες. Αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών .. αμφισβητεί με τη χρήση βίας την εδαφική ακεραιότητα μίας γειτονικής χώρας με την οποία μάλιστα η Ρωσία έχει ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς. Οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο της προσφυγιάς. Με πρόσχημα ανύπαρκτη απειλή κατά της χώρας του ..πρόκειται για μία βίαιη επιστροφή στην εποχή των ηγεμονιών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Και συνέχισε: «Η συγκεκριμένη απόπειρα επιβολής του παρελθόντος στο παρόν υλοποιείται με μια βίαιη επίδειξη ισχύος. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μάχες αυτές μαίνοται στις αιματοβαμμένες χώρες. Σε ένα τόπο στον οποίο ζούσαν εκατομμύρια Εβραίοι, όπου το Ολοκαύτωμα πήρε τις χειρότερες διαστάσεις. Είναι τραγικό ότι αυτή η βάναυση εισβολή συντελείται στο όνομα του – δήθεν αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας. Πρόκειται για μια παράλογη και ανιστόρητη εισβολή. Είναι μία ρήξη που επιδιώκει μία λήξη. Τη λήξη της ειρήνης. Η ρωσική εισβολή έχει ως στόχο να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη. Εισερχόμαστε σε μία άλλη ιστορική εποχή, αντιμέτωπη με κινδύνους.
Δεν έχουν λείψει μέχρι σήμερα, ούτε οι καθυστερήσεις, ούτε δισταγμοί. Τα εμπόδια όμως ξεπεράστηκαν αυτή τη φορά. Το καθεστώς της Μόσχας απομονωμένο από την παγκόσμια κοινή γνώμη δέχεται ήδη εσωτερική κριτική με την ρωσική νεολαία να αντιδρά, είπε μεταξύ άλλων».
Ακόμα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε: «Ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας και το ίδιο κάνουμε και τώρα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ανήκομεν στη Δύση, εγώ θα προσέθετα: «είμαστε και εμείς δύση και ανήκουμε στην ελευθερία, τη δημοκρατία και τη διεθνή νομιμότητα». Δεν χωρούν ίσες αποστάσεις. Ή είσαι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο ή είσαι απέναντι τους. Και η δική μας πατρίδα θρηνεί ήδη ομογενείς μας για να αρκείται σε ήπιες αντιδράσεις. Δεν μπορώ να ακούω αφελή ερωτήματα για το πώς χάθηκαν οι Έλληνες ομογενείς μας. Εγώ ξέρω ότι ζούσαν πριν, ενώ δεν ζουν τώρα».
Μητσοτάκης: Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, με τη νομιμότητα, την ειρήνη και τη Δημοκρατία
«Είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας» επανέλαβε ο πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής, υπογραμμίζοντας ότι: «Η χώρα μας συμπαρατάσσεται με όλες τις κυρώσεις, μάχεται όπως μπορεί για την προστασία της ελληνικής οικογένειας και ενισχύει την Ουκρανία ανθρωπιστικά και στρατιωτικά». Εξήγησε δε: «Το κάνει η Γερμανία, η ουδέτερη Σουηδία, το κάνει η Ολλανδία και δεν θα το κάνουμε εμείς ότι δικοί μας ομογενείς χάνουν τη ζωή τους από ρωσικές βόμβες; Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα σε μία χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση, με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αύριο αν ω μη γένοιτο χρειαστεί αλληλεγγύη από τον Δυτικό κόσμο;»
Για το προσφυγικό
«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πρόσφυγες πολέμου και καλώ δεκάδες ΜΚΟ να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας: «Έχουμε πλέον αρκετή εμπειρία από άλλες χώρες σχετικά με την παραπληροφόρηση που διοχετεύεται έντεχνα στο δημόσιο περιβάλλον. Η κρίση στην Ουκρανία μας ωθεί να εγκαταλείψουμε παλιές βεβαιότητες, γιατί αλήθεια είναι ότι η συλλογική ευφορία που έφερε η πτώση του τείχους έβαλαν χαρακτηριστικά που αναδύονταν. Τα γεγονότα ανατρέπουν με πάταγο κατεστημένες απόψεις, βάζοντας από την πίσω πόρτα τη βία στην Ευρώπη».
Σημείωσε δε: «Μιλώ για την άμυνα ως υπέρτατο σκοπό. Θέμα που και εδώ μας απασχόλησε προ εβδομάδων και αναδεικνύεται σε υπέρτατη ανάγκη. Όπως δεν υπάρχει ασφάλεια χωρίς δημοκρατία, δεν υπάρχει και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια».
newsbeast.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις