Τριήμερο στο Μόναχο. Για «δουλειές» στη Διάσκεψη για τη διεθνή ασφάλεια, αλλά και για λίγη… χαλάρωση, μαζί με τον γιο του, προσπάθησε να συνδυάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Για τα μάτια της Καμάλα Χάρις και μόνο, και για να τα «χώσει» στον ΣΥΡΙΖΑ λες και βρισκόταν σε προεκλογική συγκέντρωση στην Ελλάδα, και όχι στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, όπου κυριάρχησε το «Ουκρανικό» και το «κλίμα», φαίνεται πως μετέβη στο Μόναχο ο πρωθυπουργός. Κατά τα λοιπά, οι επαφές του ήταν… βαλκανικού επιπέδου.

Δεν έχασε, πάντως, την ευκαιρία, και αυτή τη φορά να… χαλαρώσει, παρατείνοντας την παραμονή του στο Μόναχο, όπου επίσης βρέθηκε και ο γιος του, Κωνσταντίνος.

 

Με δύο VIP αεροσκάφη

Χωρίς να δει τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, βρέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη Διάσκεψη του Μονάχου για τη διεθνή ασφάλεια.

Η Διάσκεψη ήταν τριήμερη. Άρχισε την Παρασκευή (18-2) και ολοκληρώθηκε χθες (20-2-2022). Το βασικό πρόγραμμά της (ομιλίες και πάνελ) ήταν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά της συνοδείας του, διπλωματικής και δημοσίων σχέσεων, μετέβη στο Μόναχο από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για την άτυπη Σύνοδο ΕΕ-Αφρικής, την Παρασκευή, 18-2-2022.

Επίσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον διευθυντή του γραφείου του και μέλη του γραφείου Τύπου του, πήγε από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν για τη Σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο Μόναχο, την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη, 17-2.

Και οι δύο χρησιμοποίησαν για τα ταξίδια τους και την εν συνεχεία επιστροφή τους στην Ελλάδα ξεχωριστά VIP αεροσκάφη. Άλλοι συνεργάτες του πρωθυπουργού, όπως μεταξύ άλλων ο σύμβουλος επί θεμάτων εθνικής ασφαλείας, Θάνος Ντόκος, μετέβησαν στο Μόναχο με πτήσεις της γραμμής.

Στην Ελλάδα ο υπουργός Άμυνας επέστρεψε το Σάββατο, ενώ ο πρωθυπουργός την Κυριακή το απόγευμα. Το πρόγραμμα «εργασίας» του Κ.Μητσοτάκη, πάντως, είχε ουσιαστικά ολοκληρωθεί από το Σάββατο το απόγευμα.

 

Μια «εκκρεμής» συνάντηση

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την Αμερικανίδα αντιπρόεδρο, Καμάλα Χάρις, ήταν «εκκρεμής» μέχρι και την Πέμπτη, μια ημέρα προτού αρχίσει η Διάσκεψη.

Μάλιστα, την Παρασκευή, στην αρχική ανακοίνωσή του, το μέγαρο Μαξίμου δεν περιελάμβανε τη συνάντηση. Κάτι που έγινε με νεώτερη ανακοίνωση τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης, το πρωΐ του Σαββάτου.

Τελικώς, η συνάντηση με την Καμάλα Χάρις (τόσο η ίδια όσο και ο Τζο Μπάϊντεν βρίσκονται σε κατιούσα δημοσκοπική τροχιά) πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα.

Επαναβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στη συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Καμάλα Χάρις

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429310 photo

 

Για τη φωτογραφία και μόνο

Κατά πληροφορίες, στις «επιθυμίες» του μεγάρου Μαξίμου βρισκόταν και μια συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν. Κάτι, όμως, που δεν έγινε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του μεγάρου Μαξίμου, «στο περιθώριο των συναντήσεων ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ». Κατά τις κυβερνητικές διαρροές, είχε «ολιγόλεπτη συνομιλία, καθώς και εγκάρδια χειραψία».

Πάντως, αν κρίνει κανείς από το φωτογραφικό ενσταντανέ, Μητσοτάκης και Μπλίνκεν στα πεταχτά είδαν ο ένας τον άλλον στον διάδρομο και αντάλλαξαν χαιρετισμό, ενώ συνάντηση επί της ουσίας δεν υπήρξε.

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429311 photo

 

Άκυρο και με τον Ισραηλινό;

Μια επίσης σημαντική συνάντηση που είχε ανακοινώσει το μέγαρο Μαξίμου ότι θα γίνει την Παρασκευή, ήταν αυτή με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό του Ισραήλ και υπουργό Άμυνας, Μπένυ Γκάντζ.

Ωστόσο, ούτε η ελληνική πλευρά, ούτε και η ισραηλινή ανακοίνωσαν στη συνέχεια ότι έγινε. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, και αυτόν τον είδε… στο πόδι.

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429312 photo

 

Στη συνέχεια, βέβαια, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνόδευε τον πρωθυπουργό, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απουσίαζε από τη Διάσκεψη, δήλωσε στη «Deutsche Welle» ότι θα έβλεπε ο ίδιος τον Μ.Γκάντζ.

Ως γνωστόν, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας πρόσφατα βρέθηκε στο Ισραήλ για εξοπλιστικά «ψώνια». Το Ισραήλ, επίσης, εμφανίζεται σφόδρα ενδιαφερόμενο για να πουλήσει οπλικά συστήματα στη χώρα μας. Πρόσφατα, μάλιστα, διέρρευσε πληροφορία και για πωλήσεις αντιαρματικών ρουκετών. Κάτι που χαροποίησε ιδιαίτερα κάποιους κύκλους «μεσαζόντων» στην Ελλάδα.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, όπως είχε προγραμματιστεί, με εκπροσώπους της αμερικανικής συμβουλευτικής εταιρείας, Boston Consulting Group (BCG) και δημοσιογράφους της διαδικτυακής εφημερίδας, Politico.

 

Βαλκανικού επιπέδου

Κατά τα λοιπά, οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Διάσκεψης ήταν… βαλκανικού επιπέδου.

Έτσι, είδε τους πρωθυπουργούς της Αλβανίας και των Σκοπίων, Έντι Ράμα και Ντίμιταρ Κιοβατσέφσκι, καθώς και την πρόεδρο του Κοσόβου, Βγιόσα Οσμάνι.

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429313 photo

 

Με τον Χριστιανοδημοκράτη αντί τον καγκελάριο

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήλθε σε επαφή με τον νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. Άραγε, έγινε κρούση στον καγκελάριο και, αν ναι, τι απάντησε το Βερολίνο;

Αντίθετα, για πολλοστή φορά έσπευσε να δει τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και πρόεδρο του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU), Μάρκους Σόντερ (Μarkus Soder). Με τον τελευταίο φέρεται να διαθέτει επαφές Έλληνας της Γερμανίας, ο οποίος ενδιαφέρεται για «επενδύσεις» πράσινης ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ο Ο.Σολτς, ο οποίος βρέθηκε στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στη Μόσχα, στις 17 και 18 του μηνός μετείχε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Αφρικής, όπου βρισκόταν και ο Κ.Μητσοτάκης, και το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου, θα έπαιρνε μέρος στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου επίσης ήταν και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με κυβερνητικές διαρροές, πάντως, ο πρωθυπουργός «είδε» τον Μπίλ Γκέϊτς και «συνομίλησε» μαζί του. Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, αυτό έγινε σε κάποιο πηγαδάκι, στους διαδρόμους της Διάσκεψης.

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429314 photo

 

Εξοπλιστικά «ψώνια» από τη Γερμανία

Ενδιαφέρον είναι, επίσης, ότι ο Κ.Μητσοτάκης επέλεξε να μεταβεί στο Μόναχο με τον υπουργό Άμυνας και όχι τον υπουργό Εξωτερικών. Κι’ αυτό παρ’ ότι στη Διάσκεψη του Μονάχου ήταν ιδιαίτερα μεγάλη η παρουσία υπουργών Εξωτερικών σημαντικών δυνάμεων.

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429315 photo

 

Την Παρασκευή, βέβαια, ο Ν.Δένδιας βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής πλευράς και πρόσκλησης της Μόσχας. Ωστόσο, εκτιμάται ότι, αν ήθελε ο ίδιος και το Μαξίμου, θα μπορούσε να μεταβεί στο Μόναχο με κυβερνητικό VIP αεροσκάφος, τα οποία ως φαίνεται χρησιμοποιούνται πλέον ως αερο-ταξί, είτε το βράδυ της πρώτης ημέρας, είτε τη δεύτερη.

Σύμφωνα με έντονη φημολογία, ο Ν.Παναγιωτόπουλος βρέθηκε εκεί για νέα, επιπλέον εξοπλιστικά «ψώνια». Αυτή τη φορά από τη Γερμανία.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, είπε στη «Deutsche Welle» ότι θα συναντηθεί «με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρείας, Λόκχιντ Μάρτιν» και θα κάνει «την πρώτη διμερή επαφή με τη νέα υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, με την οποία γνωρίστηκα προχθές στις Βρυξέλλες. Προσβλέπω -πρόσθεσε- σε χρήσιμες συναντήσεις με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Γερμανίας, δεδομένου ότι υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας και σε αυτό το πεδίο με τις Ένοπλες Δυνάμεις και το υπουργείο Άμυνας».

 

F-35 και Leopard

Ο Ν.Παναγιωτόπουλος, όπως πολλάκις έχει κάνει γνωστό, «σπρώχνει» παντοιοτρόπως με τις δηλώσεις του τα μαχητικά F-35 της Lockheed Martin για την Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ, μετέβη στο Μόναχο προκειμένου να κάνει επαφές με στελέχη της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης, Leopard, παραχωρήσεις μεταχειρισμένου υλικού, κ.α..

Κατά πληροφορίες, η νέα «δουλειά» του εκσυγχρονισμού εκατοντάδων ελληνικών αρμάτων θα ανέλθει στο ένα δισ. ευρώ. Θα γίνει από τη γερμανική εταιρεία, Krauss Maffei Wegmann, ενώ δεν αποκλείεται να προκριθούν και ισραηλινά συστήματα αυτοπροστασίας.

 

Περιμένοντας απάντηση από Ουάσιγκτον

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στη Διάσκεψη ουσιαστικά αναλώθηκε σε μια συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία Αμερικανών γερουσιαστών και βουλευτών με επικεφαλής τον γερουσιαστή της Νότιας Καρολίνας, Lindsey Graham, και σε μια ομιλία του, την Παρασκευή.

Ειδικότερα, μίλησε σε πάνελ μαζί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι, και την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, με θέμα «Ανακόπτοντας την Αντιδημοκρατική Παλίρροια: Η παγκόσμια πρόκληση Διάβρωσης της Δημοκρατίας».

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429316 photo

 

Ο Κ.Μητσοτάκης, ωσάν να μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση ή σε κάποια κοκορομαχία του με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, επανέλαβε το γνωστό αφήγημά του περί της «πρώτης λαϊκιστικής κυβέρνησης στην Ευρώπη, το 2015» από «μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση, σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ».

Προφανής στόχος του, επίσης, ήταν να χαϊδέψει τα αυτιά της Νάνσι Πελόζι, γνωστής για τις κόντρες της με τον «λαϊκιστή» Τραμπ, αλλά και για τις στενές σχέσεις της με τον Τζο Μπάϊντεν. Πόσο μάλλον, εν αναμονή της απάντησης της Ουάσιγκτον, προκειμένου να πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός την πολυπόθητη επίσκεψή του στις ΗΠΑ. Κάτι, στο οποίο, ενδεχομένως, να «χρησιμεύσει» και η συνάντηση με την Καμάλα Χάρις.

Ο Κ.Μητσοτάκης, επίσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπάθησε να ελέγξει το κράτος, τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Και αυτά τα είπε ο επικεφαλής του «επιτελικού κράτους», που έχει βάλει χέρι μέχρι και στην τελευταία υπηρεσία του Δημοσίου, τοποθετώντας ημετέρους κομισάριους, ενώ απολαμβάνει την άκρα υποστήριξη των μεγαλύτερων Μέσων Ενημέρωσης της χώρας.

Επιπλέον, ο ίδιος δεν παρέλειψε να πει ότι «η κυβέρνηση διατηρεί υψηλή δημοφιλία, γιατί ουσιαστικά κάναμε αυτό που υποσχεθήκαμε». Αποσιώπησε, βέβαια, τις πλείστες, σοβαρότατες καταγγελίες για τις κατασκευασμένες δημοσκοπήσεις, όπως επίσης και ότι δεν τον ψήφισε ο ελληνικός λαός για να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, για να διαχειρίζεται τις κρίσεις με οικτρό τρόπο, αλλά και για να μετατραπεί η χώρα σε βιλαέτι του κλειστού συστήματος της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής, της ολιγαρχίας και των σκανδάλων.

 

Η πρόσκληση

Τυπικώς, η πρόσκληση προς τον Κ.Μητσοτάκη για να μετάσχει στη Διάσκεψη εστάλη στο πολιτικό γραφείο του (!) στις 12 Ιανουαρίου 2022, από τον Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, τον επικεφαλής της διοργάνωσης.

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429317 photo

 

Στην επιστολή του ανέφερε ότι τον προσκαλεί προκειμένου να λάβει μέρος σε συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών που διοργανώνει ο πολύ γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας και «χορηγός» της Διάσκεψης, Κρίστιαν Ανγκερμάϊερ (Christian Angermayer) της εταιρείας, Apeiron Investment Group. Προς το παρόν είναι αδιευκρίνιστο εάν ο Κ.Μητσοτάκης μετείχε σε κάτι τέτοιο.

Ο Κρίστιαν Ανγκερμάϊερ, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ήταν εκείνος ο οποίος το 2018 και το 2019 είχε «από κοντά» τον Κ.Μητσοτάκη κατά τις τότε παρουσίες του στη Διάσκεψη ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι τότε συναντήσεις που είχε, ήταν μάλλον πιο αποδοτικές από τις τωρινές.

Το 2018 συναντήθηκε με τον τότε Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δει τον γ.γ. του ΝATO, Γ.Στόλτενμπεργκ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και τον νεοεκλεγέντα τότε καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Επιπλέον, ο τότε τομεάρχης Eξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, είχε συναντήσει υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Και, βέβαια, σχεδόν πάντα έβλεπε στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας και του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος της Βαυαρίας (CDU/CSU). Όπως τότε, έτσι και τώρα που, βάσει του προγράμματος, είδε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, CDU/CSU, και πρόεδρο του CDU, Friedrich Mertz.

 

Ηχηρές παρουσίες

Όλα δείχνουν ότι σε μια τέτοια Διάσκεψη, με αρκετές προσωπικότητες, που λειτουργεί ως τόπος σημαντικών ζυμώσεων και ευκαιρίας επαφών, η ελληνική πλευρά περιορίστηκε περισσότερο σε επαφές για τις φωτογραφίσεις, παρά επί της ουσίας.

Την πρώτη ημέρα, μεταξύ των άλλων, στη Διάσκεψη παρίσταντο πρόσωπα όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για το κλίμα, Τζον Κέρρυ, και ο Τέντρος Γκεμπρεγεσούς, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επίσης, ο Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Μπιλ Γκέϊτς, κ.α..

Τη δεύτερη και τρίτη ημέρα υπήρχαν σημαντικές παρουσίες, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Επίσης, ο Επίτροπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών ήταν της Ινδίας, Subrahmanyam Jaishankar, της Γαλλίας, Ζαν Υβ Λεντριάν, της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, της Ιταλίας, Λουΐτζι ντι Μάϊο, της Ισπανίας, Χοσέ Μπουένο, της Σ.Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, της Βρετανίας, Ελίζαμπεθ Τράς, της Αυστραλίας, Μαριζ Πέϊν, της Ιαπωνίας, Yoshimasa Hayashi, κ.α.

 

Το «Ουκρανικό»

Παρών στη Διάσκεψη ήταν και ο Ουκρανός πρόεδρος. Φαίνεται ότι ο Βολοντιμήρ Ζελένσκι προτίμησε να αφήσει το Κίεβο και να πάει για… πουρνάρια, αν και κάθε τόσο «ανακοινώνονται» ημερομηνίες εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία (!). Η Ρωσία, ίσως για πρώτη φορά, δεν μετείχε στη Διάσκεψη.

 

Μητσοτάκης στη Διάσκεψη του Μονάχου: Για δουλειές ή για τουρισμό; 429318 photo

antinews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις