Δεκάδες οι καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες και σκιές στον τρόπο διανομής χρήματος σε ωφελούμενους από διάφορα προγράμματα επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεκάδες μηχανικοί καταγγέλλουν τους όρους του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Καταγγελίες που έχουν φτάσει στη Δικαιοσύνη κάνουν λόγο για χρήση εξωτερικού λογισμικού το οποίο φέρεται να ευνόησε ωφελούμενους που το χρησιμοποίησαν, καθώς έδινε τη δυνατότητα να συμπληρώσουν την αίτηση μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Την ίδια ώρα σάλος έχει ξεσπάσει στη δυτική Ελλάδα με το «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων» ύψους 30 εκατ. ευρώ υπό τον «γαλάζιο» περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη. Οπως καταγγέλλουν επαγγελματίες της περιοχής, στην προκήρυξη του προγράμματος υπήρχε μια σειρά από ΚΑΔ που εγείρουν πολλά ερωτήματα. Επιχειρήσεις που κατασκευάζουν διαστημόπλοια, θρησκευτικές οργανώσεις, εταιρείες κοπής νομισμάτων, ακόμη και εισπρακτικές. Την ίδια ώρα ο εμπορικός κόσμος της περιοχής καταγγέλλει αποκλεισμούς επιχειρήσεων που έχουν υποστεί μεγάλη ζημία.
Χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός προγράμματος στήριξης
Από τις περίπου 7.000 αιτήσεις επιχειρήσεων στη δυτική Ελλάδα μόλις οι 1.117 στάθηκαν «τυχερές» και έλαβαν οικονομική βοήθεια έως και 50.000 ευρώ καθώς, σύμφωνα με τους αρμόδιους της περιφέρειας (ΠΔΕ), αυτοί συμπλήρωσαν σωστά τα δικαιολογητικά και πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις. Ανάμεσά τους και εταιρείες κοινών οικονομικών συμφερόντων, ακόμη και ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων, παρότι αυτά λειτούργησαν φέτος κανονικά, με τη χρονιά να είναι σχετικά καλή για την ελαιοπαραγωγή.
Ο εμπορικός κόσμος της περιοχής καταγγέλλει ότι αποκλείστηκαν όλοι εκείνοι που είχαν μεγάλη οικονομική ζημία, ενώ θεωρεί απαράδεκτο το «ταβάνι» των 50.000 ευρώ που πήραν πολλές επιχειρήσεις, καθώς το δίκαιο θα ήταν –όπως λένε– να λάβουν λιγότερα χρήματα περισσότερες επιχειρήσεις.
Οπως λέει στο Documento o περιφερειακός σύμβουλος της ΠΔΕ Κωνσταντίνος Κόντης, η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος μειονεκτεί σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς στην περιφέρεια.
Για… διαστημόπλοια και εισπρακτικές
Ο κ. Κόντης επισημαίνει ότι η μοριοδότηση των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την προκήρυξη, πάσχει διότι εξαιρούνται όσες στην παρούσα φάση δεν απασχολούν προσωπικό. Η μοριοδότηση με 25 πόντους των επιχειρήσεων με 25 και άνω εργαζόμενους αυτομάτως αποκλείει τις επιχειρήσεις με 1 έως 4 εργαζόμενους που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, ειδικά στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης.
Ο ίδιος αποκαλύπτει στο Documento και μια σουρεαλιστική πτυχή του εν λόγω προγράμματος. «Σε ό,τι αφορά τους ΚΑΔ της προκήρυξης του προγράμματος, βλέπουμε ότι επιχορηγούνται θρησκευτικές οργανώσεις (ΚΑΔ 94.91), επιχειρήσεις που κατασκευάζουν αεροσκάφη (ΚΑΔ 30.30), διαστημόπλοια (ΚΑΔ 30.30), ναυπηγεία (ΚΑΔ 30.11), μοτοσικλέτες (ΚΑΔ 30.91), εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (ΚΑΔ 35.13), εταιρείες εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος (ΚΑΔ 35.14), εταιρείες κοπής νομισμάτων (ΚΑΔ 32.11) και, τέλος, οι άγρια χτυπημένες από την κρίση του κορονοϊού εισπρακτικές εταιρείες (ΚΑΔ 82.91) κ.ο.κ., ενώ λείπουν επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν υποστεί σοβαρές επιπτώσεις, που ναι μεν δεν έχει ανασταλεί η λειτουργία τους αλλά έμειναν στην ουσία εκτός αντικειμένου με το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης» αναφέρει ο κ. Κόντης.
Ο περιφερειάρχης κατήγγειλε τις υπηρεσίες του!
Με αφορμή τα ερωτήματα που διατυπώνει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, ο περιφερειάρχης κ. Φαρμάκης προχώρησε σε μια κίνηση μάλλον εντυπωσιασμού. Επισκέφτηκε προ ημερών την εισαγγελία της Πάτρας και κατέθεσε, όπως είπε, αίτημα πλήρους διερεύνησης των παραμέτρων και διαδικασιών του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων της δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από την Covid-19 (ύψους 30 εκατ. ευρώ), καθώς και όσων καταγγέλλονται ή υπονοούνται μέσα από ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με τη διαφάνεια του προγράμματος.
Ουσιαστικά αμφισβήτησε τις ίδιες τις υπηρεσίες του που εφάρμοσαν και στη συνέχεια επέλεξαν τους δικαιούχους του προγράμματος.
Ωστόσο μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν από επίσημες καταγγελίες του εμπορικού κόσμου. Ο Κωνσταντίνος Φλεβοτόμος, ηλεκτρολόγος μηχανικός, συντονιστής της Ομάδας Νέας Γενιάς (30+) ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ηλείας και μέλος της ΝΕ, σε ανακοίνωσή του ρωτά μεταξύ άλλων με ποιον τρόπο αξιολογήθηκαν οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων και ζητά την άμεση ακύρωση του προγράμματος.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην ΠΔΕ Απόστολος Κατσιφάρας κατήγγειλε ότι έξι στις επτά επιχειρήσεις που αποτόλμησαν να κάνουν αίτηση έμειναν εκτός και ζήτησε την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων με νέο πρόγραμμα.
«Τακτοποίηση πολιτικών αναγκών…»
Σε κοινό δελτίο Τύπου των εμπορικών συλλόγων Αχαΐας γίνεται ευθέως λόγος για «τακτοποίηση πολιτικών αναγκών».
«Για πολλά που ακούγονται, τις ενστάσεις που θα γίνουν και τις απατεωνιές που θα αποκαλυφθούν» κάνει λόγο σε δημόσια ανακοίνωσή του και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κρεστένων και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ηλείας Τάσος Καρνάρος, επισημαίνοντας την αστοχία του συγκεκριμένου προγράμματος.
«Γεννώνται υποψίες πως το πρόγραμμα περισσότερο κατευθύνθηκε στο να τακτοποιήσει άλλες πολιτικές ανάγκες παρά τον πραγματικό σκοπό του, την ενίσχυση δηλαδή των πληττόμενων επιχειρήσεων»
Εμπορικοί σύλλογοι Αχαΐας σε κοινό δελτίο Τύπου
01-05 Οπως πιστοποιείται από τα έγγραφα που παραθέτουμε, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων» αντί για επιχειρήσεις που είχαν πραγματική ανάγκη λόγω της βλάβης που έχουν υποστεί από την από την πανδημία, χρηματοδοτήθηκαν επιχειρήσεις κατασκευής αεροσκαφών, διαστημοπλοίων και συναφών μηχανημάτων, εισπρακτικές εταιρείες, θρησκευτικές οργανώσεις αλλά και δραστηριότητες όπως η ναυπήγηση πλοίων και πλωτών κατασκευών 06-08 Οπως ανέφερε προγραμματιστής στο Documento, εύκολα μπορεί να αναζητήσει κανείς στο διαδίκτυο το διαβόητο λογισμικό που καταγγέλθηκε ότι παρενέβαινε στη λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» και ακύρωνε το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Ετσι μπορούσε κάποιος να συμπληρώνει την αίτησή του εντός ολίγων δευτερολέπτων, «κλειδώνοντας» αστραπιαία, ενώ διαφορετικά χρειαζόταν από δώδεκα έως δεκαεπτά λεπτά 09 Τις ίδιες τις υπηρεσίες του που επέλεξαν τους δικαιούχους του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων της δυτικής Ελλάδας κατήγγειλε κατ’ ουσίαν ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, καταθέτοντας προ ημερών στην εισαγγελία της Πάτρας –προφανώς για λόγους εντυπώσεων– αίτημα πλήρους διερεύνησης όσων καταγγέλλονται ή υπονοούνται μέσω δημοσιευμάτωνΜε παράνομο λογισμικό έπαιρναν εγκαίρως επιδοτήσεις για το «Εξοικονομώ»
Ουκ ολίγες είναι οι καταγγελίες αλλά και η προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Στις 22 Δεκεμβρίου 2020 ο μηχανολόγος μηχανικός από το Ρέθυμνο Μιχάλης Φιλιππίδης κατέθεσε στην Ασφάλεια Ρεθύμνου μηνυτήρια αναφορά. Σε αυτή κατήγγειλε την «ύπαρξη προγράμματος λογισμικού το οποίο παρενέβαινε παράνομα στη λειτουργία της ιστοσελίδας του Προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με αποτέλεσμα «να ακυρώνει το αδιάβλητο της λειτουργίας, της ισονομίας και της ίσης ευκαιρίας των ενδιαφερόμενων μηχανικών πολιτών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα χρηματοδότησης».
Συγκεκριμένα ο κ. Φιλιππίδης ανέφερε ότι διάφορα γραφεία στην Αθήνα και την περιφέρεια φέρονται να το χρησιμοποιούσαν αντί τιμήματος 1.000-2.000 ευρώ. Το λογισμικό έδινε τη δυνατότητα να φορτώνουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα σε μερικά δευτερόλεπτα, όταν ένας μέσος μηχανικός ήθελε περίπου ένα τέταρτο. Ως αποτέλεσμα οι «γρήγοροι» χρήστες κατόρθωναν να είναι εντός χρόνου και να δεσμεύουν πόρους, ενώ όσοι δεν προλάβαιναν έμεναν εκτός χρηματοδότησης.
Τελικά σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ παρενέβη και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οι καταγγελίες είχαν αποτέλεσμα να διακοπεί το πρόγραμμα, ενώ ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη μηχανικών Συμμαχία για ένα Προοδευτικό ΤΕΕ. Το ΥΠΕΝ εξέδωσε ανακοίνωση που διέψευδε την ύπαρξη λογισμικού. Ωστόσο οι καταγγελίες συνεχίστηκαν.
Συμπληρωματική μηνυτήρια και νέες καταγγελίες
Στις 3 Φεβρουαρίου ο κ. Φιλιππίδης κατέθεσε συμπληρωματική μηνυτήρια αναφορά. Σε αυτή κατήγγειλε «πιθανή καταχώρηση ψευδών στοιχείων από ορισμένους με σκοπό την παραπλάνηση του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με στόχο «να δεσμεύσουν γρήγορα πόρους από το πρόγραμμα παρακάμπτοντας τη χρονοβόρα καταχώρηση όλων των παρεμβάσεων».
«Υπάρχουν πολλές καταγγελίες από ολόκληρη την Ελλάδα» σημειώνει στο Documento ο κ. Φιλιππίδης. Οπως υπογραμμίζει, «με το παράνομο λογισμικό μπορούσε κάποιος να καταχωρεί μαζικά στο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” 70 με 80 αιτήσεις συμπληρωμένες μέσα σε 40 δευτερόλεπτα όταν κανονικά θα χρειαζόταν 12 με 17 λεπτά κατά μέσο όρο για να συμπληρωθεί η μία αίτηση χωρίς αυτό».
Χωρίς δικλίδες ασφαλείας από το ΥΠΕΝ
Το διαβόητο λογισμικό μπορεί εύκολα να το αναζητήσει κάποιος στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με προγραμματιστή στον οποίο απευθύνθηκε το Documento, πρόκειται για ένα bot, το οποίο κάνει screen record διάφορες κινήσεις και «τις καταγράφει σε μια μακροεντολή. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να το επαναλάβει όσες φορές θέλει» σημειώνει στο Documento. Κατά τον προγραμματιστή, «η συμπλήρωση που γίνεται στα πεδία της πλατφόρμας του “Εξοικονομώ” μιμείται το πληκτρολόγιο και μπορεί και φορτώνει τις εντολές σε λίγα δευτερόλεπτα».
Στο ερώτημα κατά πόσο το ΥΠΕΝ θα μπορούσε να αποτρέψει τη χρήση τέτοιων προγραμμάτων η απάντηση είναι: «Φυσικά και θα μπορούσε με τη χρήση του CAPTCHA (Completely Automated Public Turing Test to Tell Computers and Human Aparts)». Πρόκειται για μηχανισμό ο οποίος καθορίζει αν ο χρήστης είναι άνθρωπος ή όχι. Για παράδειγμα, εάν αναζητήσει κανείς πληροφορίες από την ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ στο τέλος θα πρέπει να δηλώσει ότι «δεν είναι ρομπότ» στο συγκεκριμένο πεδίο.
Μαζικές καταγγελίες μηχανικών ή ωφελουμένων
Εκτός από τον κ. Φιλιππίδη και άλλοι μηχανικοί ή ωφελούμενοι προέβησαν σε παρόμοιες καταγγελίες αναφορικά με το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ». Προέρχονται από τα Χανιά, την Αχαΐα, την Ηπειρο και όχι μόνο, με τους οποίους επικοινώνησε το Documento και παραθέτουν τη δική τους εμπειρία, ενώ ζητούν από το ΥΠΕΝ να αλλάξουν οι όροι του «Εξοικονομώ».
«Στην αρχική φόρμα στο πεδίο διεύθυνση συμπλήρωσα μια πολύ κεντρική οδό των Χανίων, την οποία δεν αναγνώριζε» λέει ο Νεκτάριος Κορακάκης από τα Χανιά, τραπεζικός με σπουδές μηχανολόγου μηχανικού, και συνεχίζει: «Στη δοκιμαστική πλατφόρμα εννοείται την αναγνώριζε όταν για practice τεσσάρων ημερών το υπουργείο την είχε ανοικτή. Στη θέση της μου πρότεινε να βάλω παύλα για να μπορέσω να συνεχίσω. Βάζω παύλα και έπειτα συμπλήρωσα και τα υπόλοιπα στοιχεία. Πατάω “συνέχεια” και μου έβγαζε ότι ο χρήστης δεν υπάρχει ενώ ήμουν συνδεδεμένος με τους κωδικούς Taxisnet. Εκανα συνεχώς ανανεώσεις από τον Εxplorer, έσβηνα τα στοιχεία και τα ξανάγραφα. Το μήνυμα το ίδιο. Χρήστης δεν υπάρχει. Τελικώς πήρα την απόφαση να κλείσω τον Explorer και να το πάω από αρχή. Oλα OK, αλλά έχασα δέκα λεπτά για μια αίτηση που με βάση την προετοιμασία μου δεν μου έπαιρνε παραπάνω από δύο. Τελικώς ολοκλήρωσα την αίτηση συνολικά σε χρόνο δέκα λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, αλλά τα χρήματα είχαν κάνει φτερά».
«Δεν πήρα τίποτε»
«Εγώ είμαι ένας ωφελούμενος που κατέθεσε τα βασικά στοιχεία της αίτησης στις 10.05.20 και η αίτηση ολοκληρώθηκε στις 10.20.52. Παρ’ όλα αυτά δεν ήμουν μεταξύ αυτών που πήραν χρήματα καθώς η πλατφόρμα έκλεισε από το υπουργείο στις 10.23» λέει ο Ανέστης Αντωνίου αναρωτώμενος «πού είναι ο χρόνος που είχε αναφέρει το ΥΠΕΝ; Μήπως ύστερα από μένα πήραν κάποιοι άλλοι ωφελούμενοι πόρους;».
«Ημουν μεταξύ αυτών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο πρόγραμμα καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα η πλατφόρμα μού έβγαλε το εικονίδιο της κλεψύδρας και ύστερα από λίγο έκλεισε» σημειώνει ο Παναγιώτης Κρίκης, αντιπρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Αχαΐας, και τονίζει: «Γενικά υπάρχει μεγάλο κλίμα δυσφορίας με το θέμα του “Εξοικονομώ”. Η διαφορά αυτού του προγράμματος σε σχέση με τα προηγούμενα ήταν ότι διευρύνθηκε σκανδαλωδώς η οικονομική βάση αυτών που δικαιούνταν επιδότηση. Εδωσε δηλαδή τη δυνατότητα να πάρουν επιδότηση νοικοκυριά με πολύ υψηλά εισοδήματα από 70.000 έως 120.000 ευρώ, ενώ νοικοκυριά με μικρότερο εισόδημα δεν μπόρεσαν».
«Με το παράνομο λογισμικό μπορούσε κάποιος να καταχωρεί μαζικά στο “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” 70 με 80 αιτήσεις συμπληρωμένες μέσα σε 40 δευτερόλεπτα, όταν κανονικά θα χρειαζόταν 12 με 17 λεπτά κατά μέσο όρο»
documentonews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις