Από το 2019 παραμένουν στα χαρτιά 45 μετατάξεις
Με μετατάξεις 45 ατόμων που πραγματοποιήθηκαν το 2019, αλλά μόνο στα… χαρτιά προσπαθεί να λειτουργήσει ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), καθώς όπως καταγγέλλει ο Σύλλογός τους, οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν επί χρόνια όμηροι χωρίς να έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις που θα έπρεπε και εμφανίζουν ακραία υποστελέχωση.
Αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η Ένωση Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας, το προσωπικό να έχει πλέον μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που να επιλέγεται η λύση της μονής βάρδιας ακόμα και για τις κρισιμότερες μονάδες αεροναυτιλίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως αναφέρουν, υπάρχει μονή βάρδια ακόμα και στο ΚΕΠΑΘΜ (Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών) και στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», «χωρίς εφεδρεία στον ανθρώπινο παράγοντα παραβλέποντας τα θέματα ασφάλειας εργασίας που εγείρονται». Κι αυτό τη στιγμή που η χώρα απέχει μόλις μία ανάσα από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Η Ενωση κατηγορεί τη διοίκηση της ΥΠΑ ότι «επιλέγει τη «διαχείριση» απέναντι στα περιστατικά και στις αναφορές ασφάλειας κατά την άσκηση του έργου των ηλεκτρονικών παίζοντας καθυστερήσεις. Ε, λοιπόν, αυτό δεν λογίζεται πλέον ως «διαχείριση στο μέτρο του δυνατού». Είναι επιλογή», σημειώνει.
Να σημειωθεί ότι το έργο των ηλεκτρονικών είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντο, καθώς πρόκειται για εκείνους που υποστηρίζουν τεχνικά μέσα κρίσιμα στην αεροναυτιλία, όπως είναι τα Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα Αερολιμένων, τα ραδιοβοηθήματα, οι τηλεπικοινωνιακοί Αναμεταβιβαστικοί Σταθμοί, τα ραντάρ και τα ειδικά Συστήματα Αερολιμένων.
Αφορμή για τη νέα αντίδραση των ηλεκτρονικών στάθηκε ο θάνατος ενός συναδέλφου τους, πριν από μερικές ημέρες, ενός από τους 45 που ακόμα ανέμενε να τοποθετηθεί στην προβλεπόμενη θέση, ενώ εργαζόταν, όπως καταγγέλλει η Ενωση, «ως ο μοναδικός υπεύθυνος για σχεδόν όλα τα τηλεφωνικά κέντρα διοικητικών επικοινωνιών της ΥΠΑ σε όλη την Ελλάδα», παρά το γεγονός ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Υπηρεσίας αριθμεί περί τα 1.900 άτομα.
«Επί έξι χρόνια καλούμε τη διοίκηση να τοποθετήσει τους 45 μεταταχθέντες στον κλάδο μας προκειμένου να ενισχυθούν οι οργανικές μονάδες ηλεκτρονικών και επιμένει να απασχολεί απολύτως αναγκαίο προσωπικό σε αλλότρια καθήκοντα. Οι συνάδελφοί μας ήταν όμηροι της προηγούμενης διοίκησης της ΥΠΑ. Κατά τα φαινόμενα η ομηρία τους συνεχίζεται και με την παρούσα διοίκηση που δεσμεύτηκε πριν έναν χρόνο ότι το θέμα θα λυθεί», επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης, Κωνσταντίνος Κανδεράκης.
«Εδώ και δύο χρόνια παρακαλάμε για τις υπόλοιπες 43 προσλήψεις»
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηλεκτρονικοί είναι αυτή τη στιγμή 330, αλλά ο αριθμός αυτός είναι μόνο στα χαρτιά. Οπως εξηγεί, «οι αδειοδοτημένοι είναι μόλις 260, όταν πριν από μερικά χρόνια οι εργαζόμενοι με αυτήν την ειδικότητα έφταναν τους 410 και πλέον φθίνουν την ώρα που έχουμε διπλασιασμό του αεροπορικού έργου: «Γι΄αυτό είναι κρίσιμη η ενσωμάτωση των ανθρώπων αυτών στο δυναμικό. Μετά τα Τέμπη μας είχαν υποσχεθεί 50 άτομα. Τελικά ήρθαν μόνο 7. Εδώ και δύο χρόνια παρακαλάμε για τις υπόλοιπες 43 προσλήψεις που ξεχάστηκαν στον δρόμο. Να σημειωθεί επίσης ότι μετά την εκπαίδευση οι ηλεκτρονικοί λαμβάνουν ειδικότητα αφότου περάσει ένας χρόνος», τονίζει. Σε όλες αυτές τις ελλείψεις προσωπικού πρέπει να προστεθεί και το κύμα συνταξιοδότησης, το οποίο αφαιρεί κάθε χρόνο περί τα 20 άτομα από τον κλάδο.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα από τα 46 αεροδρόμια, τα 16 να λειτουργούν χωρίς ηλεκτρονικό και οι όποιες βλάβες στα υπόλοιπα να αντιμετωπίζονται με μεταφερόμενους εργαζομένους, κάτι το οποίο δημιουργεί καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των προβλημάτων. Στους αερολιμένες που λειτουργούν χωρίς ηλεκτρονικό συμπεριλαμβάνονται η Σκιάθος, η Μήλος, τα Κύθηρα, η Λέρος και το Καστελόριζο, ενώ άλλα αεροδρόμια, όπως η Πάρος, η Νάξος και η Μύκονος λειτουργούν με έναν και μάλιστα ανεκπαίδευτο ηλεκτρονικό, προερχόμενο από τη δεξαμενή των 45 μεταταχθέντων μόνο τυπικά.
Σύμφωνα με τους ηλεκτρονικούς, η ΥΠΑ λειτουργεί κατά παραβίαση και της νομοθεσίας που διέπει την λειτουργία της, με παρωχημένους νόμους οι οποίοι έχουν καταργηθεί από το 2018 σύμφωνα και με επίσημη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, «εφαρμόζοντας μόνο κατά το δοκούν ό,τι εξυπηρετεί τις εκάστοτε συγκυρίες. Το νέο οργανόγραμμα που προωθείται (άγνωστο για πότε) βρίθει από λάθη, αντιφάσεις και εξόφθαλμες οργανωτικές αστοχίες, οι οποίες είναι ηλίου φαεινότερο ότι οφείλονται στην έλλειψη γνώσης του επιχειρησιακού έργου της ΥΠΑ και των βέλτιστων πρακτικών οργάνωσης της εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τα αιτήματα
Η Ενωση καλεί τη νέα ηγεσία του υπουργείου να επισπεύσει την επίλυση του κρίσιμου ζητήματος της υποστελέχωσης στον κλάδο αλλά και τις διαδικασίες αντικατάστασης παροπλισμένων ραντάρ. «Καλούμε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να αναλάβει άμεση δράση, με προσωπική και πολιτική ευθύνη» αναφέρουν και ζητούν:
- Να λήξει το θέμα των «45» συναδέλφων τους,
- Να απελευθερώσει και να επιταχύνει τις διαδικασίες προσλήψεων 43 νέων υπαλλήλων που το ίδιο το υπουργείο εξήγγειλε πριν δύο χρόνια.
- Να βάλει τέλος σε πρακτικές που παίζουν με την ασφάλεια και την υγιεινή στην εργασία. «Θυμίζουμε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η κόπωση είναι ισότιμοι κρίκοι στην αλυσίδα της ασφάλειας των υπηρεσιών αεροναυτιλίας», τονίζουν χαρακτηριστικά.
- Να επιταχύνει όλες τις διαδικασίες αποκατάστασης των κρίσιμων συστημάτων αεροναυτιλίας, όπως απαιτείται για να επιτελεί η ΥΠΑ σύννομα την αποστολή της, αλλά και ως αναγκαίο όρο εκτέλεσης των καθηκόντων μας επαρκώς και σε συνθήκες ασφάλειας.
«Αν δεν το κάνει, θα είναι ο ίδιος που θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες. Και τότε, οι εξηγήσεις δεν θα αρκούν», καταλήγουν οι ηλεκτρονικοί απευθυνόμενοι στον υπουργό, Χρίστο Δήμα, ο οποίος έχει και τη σχετική αρμοδιότητα.
Το ζήτημα έφεραν μέσω αναφοράς που κατέθεσαν στη Βουλή 9 βουλευτές της Νέας Αριστεράς ζητώντας και εκείνοι απαντήσεις από τον υπουργό.
ethnos.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις