Η εφημερίδα αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι, άπαξ και ανοίξει το θέμα της απόσυρσης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο, εύλογα θα τεθεί θέμα απόσυρσης και των βρετανικών βάσεων

«Η Βρετανία φρενάρει την επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να διατηρήσει τις στρατιωτικές τις βάσεις στο νησί», σημειώνει η ρωσική εφημερίδα, Rossiyskaya Gazeta.

Η εφημερίδα, η οποία ουσιαστικά είναι κάτι σαν «εφημερίδα της κυβέρνησης» στη Ρωσία, και εκφράζει τις θέσεις του Κρεμλίνου, τονίζει ότι στην πραγματικότητα το σχέδιο για «λύση» του Κυπριακού στη βάση μιας «χαλαρής» και «ασταθούς» Συνομοσπονδίας, είναι στην πραγματικότητα κάτι που προωθεί το Λονδίνο.

Ως γνωστόν, αυτό αποτελεί και θέση της Τουρκίας, η οποία, ενώ προ ετών, υποτίθεται, κοπτόταν για επίλυση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σήμερα υποστηρίζει μετά μανίας ή τη Συνομοσπονδία – δύο κράτη ή τη διχοτόμηση – δύο κράτη. Κάτι που, ουσιαστικά, είναι παραπλήσιο.

Διαίρει και βασίλευε

Ενόψει των επικείμενων άτυπων συνομιλιών για το Κυπριακό, στο τέλος του Απριλίου, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα, οι εμπλεκόμενες πλευρές εκκινούν από διαμετρικά αντίθετα σημεία.

Το μακρινό Λονδίνο, όμως, σχολιάζει η Rossiskaya Gazeta, το οποίο ακολουθεί τα παραδοσιακά πρότυπα του «διαίρει και βασίλευε», ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την προώθηση των δικών του συμφερόντων, και προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να διατηρήσει την στρατιωτική του παρουσία στην Κύπρο.

Ως γνωστόν, προσθέτει, οι δύο αγγλικές βάσεις, του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας, καταλαμβάνουν σήμερα σχεδόν το 3% του ήδη μικρού εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, περίπου το 58% του εδάφους του νησιού ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το 37% από την μη αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).

Η Διάσκεψη για το Κυπριακό

Στο τέλος του Απριλίου, στην Γενεύη, θα διεξαχθεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η άτυπη διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό. Σε αυτήν θα μετάσχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Βρετανία, Τουρκία, η Κυπριακή Δημοκρατία και τα κατεχόμενα, ενώ παρατηρητής θα είναι η ΕΕ.

Βασιζόμενη στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρατηρεί η Rossiskaya Gazeta, η Λευκωσία επιμένει στη δημιουργία μιας ενιαίας διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Αντίθετα, στο τουρκόφωνο τμήμα, στα βόρεια του νησιού (η ΤΔΒΚ αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία) επιμένουν στην ανάγκη επισημοποίησης του «διαζυγίου», μέσω της δημιουργίας δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.

Τι βολεύει το Λονδίνο;

Θεωρητικά, σημειώνει η ρωσική εφημερίδα, ένας συμβιβασμός είναι εφικτός με τη δημιουργία μιας «χαλαρής», ή «ασταθούς Συνομοσπονδίας».

Ωστόσο, προσθέτει, σύμφωνα με αναλυτές για θέματα Ανατολικής Μεσογείου, αυτή η εκδοχή του αποκεντρωμένου κράτους βολεύει περισσότερο από όλους το Λονδίνο.

Δημόσια, βέβαια, η Βρετανία υποτίθεται ότι τάσσεται υπέρ των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Στην πραγματικότητα, όμως, το κάνει για να ρίξει στάχτη στα μάτια.

Στην πραγματικότητα, τονίζει η ρωσική εφημερίδα, το Λονδίνο χρησιμοποιεί τις αντιθέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων για να παίξει έναν από τους σημαντικότερους ρόλους στην διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου στο τέλος να αποφύγει το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων του Ακρωτηρίου και της Δεκέλειας.

Απομάκρυνση στρατευμάτων

Ως γνωστόν, ένα από τα μείζονα ζητήματα του Κυπριακού, όπως άλλωστε έχει αναγνωρίσει επανειλημμένως ο ΟΗΕ, είναι ότι το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα εισβολής ξένης χώρας και κατοχής εδάφους ανεξάρτητου κράτους.

Ετσι, ένα από τα βασικά ζητούμενα της διαπραγμάτευσης είναι η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

Κατά τη Μόσχα, όπως σαφώς αναφέρεται στο δημοσίευμα της Rossiskaya Gazeta, «η βρετανική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο είναι μια δύναμη κατοχής. Το Λονδίνο, όμως, δεν θέλει να την αποσύρει».

Σημειώνει, μάλιστα, πως οι Βρετανοί, από το 2015 και μετα χρησιμοποιούν τις βάσεις τους για τις πολεμικές τους επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, δίχως να δίνουν κανέναν λογαριασμό στη Λευκωσία.

Ως εκ τούτου, τονίζει η ρωσική εφημερίδα, «το ζήτημα της απόσυρσης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, δεν μπορεί να λυθεί χωρίς τις προσπάθειες των Βρετανών, οι οποίοι χάρη στις βαθιά ριζωμένες αποικιοκρατικές τους πεποιθήσεις, καθόλου δεν ενδιαφέρονται για την ενοποίηση του βόρειου και του νότιου τμήματος της Κύπρου».

Κοντολογίς, η εφημερίδα αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι, άπαξ και ανοίξει το θέμα της απόσυρσης των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Μεγαλόνησο, εύλογα θα τεθεί θέμα απόσυρσης και των βρετανικών βάσεων. Κάτι που, όπως είναι γνωστό, επανειλημμένως έχει προσπαθήσει να βάλει στο τραπέζι ως «διαπραγματευτικό ατού» ειδικά η Λευκωσία, αν και στο τέλος το παίρνει πίσω.

Μεγάλη τουρκική βάση

Οπως και να’ χει, όμως, η άποψη αυτή την οποία προβάλλει η ρωσική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία ενδεχόμενη συμφωνία για απόσυρση των ξένων δυνάμεων από το νησί θέτει εν αμφιβόλω τη θέση των ίδιων των βρετανικών βάσεων, είναι ευρέως διαδεδομένη και γνωστή σε όλους τους διπλωματικούς κύκλους.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βρετανικό σχέδιο, και το αμερικανικό τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά επί προεδρίας Ομπάμα, ήταν να διατηρηθεί μια μεγάλη τουρκική στρατιωτική βάση στη βόρεια Κύπρο, και, βέβαια, οι βρετανικές βάσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ειδικά στην τελευταία διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στο Κραν Μοντανά, στην Ελβετία, το καλοκαίρι του 2017, η Αθήνα ήταν καθέτως αρνητική στην ύπαρξη τουρκικής βάσης στη βόρεια Κύπρο.

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις