Έγκληση κατά αγνώστων δραστών υπέβαλε 37χρονη στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων Μυκόνου αφότου ειδοποιήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου για συναλλαγές και χρεώσεις σε… προϊόντα της Σιγκαπούρης
Στα «πλοκάμια» της ηλεκτρονικής απάτης εγκλωβίζονται ολοένα και περισσότεροι πολίτες που από τη μια στιγμή στην άλλη έρχονται αντιμέτωποι με απρόσμενα υψηλές χρηματικές απώλειες. Τα περιστατικά που μαρτυρούν χακάρισμα και παραβίαση των προσωπικών στοιχείων διαδικτυακών χρηστών έχουν πυκνώσει, με μια νέα υπόθεση να έρχεται στο φως μετά τη δημοσιοποίηση καταγγελίας για εξαφάνιση ποσού άνω των 1.000 ευρώ από τραπεζικό λογαριασμό.
Έγκληση κατά αγνώστων δραστών υπέβαλε 37χρονη στο αστυνομικό τμήμα Αγίων Αναργύρων Μυκόνου αφότου ειδοποιήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου για συναλλαγές και χρεώσεις σε… προϊόντα της Σιγκαπούρης.
Λόγω των συναλλαγών, για τις οποίες ποτέ δεν έλαβε επίσημη επιβεβαίωση, έχασε το ποσό των 1.264 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, αντιλήφθηκε ότι το κινητό της, μάρκας iPhone 12, όπου και διατηρούσε τη χρεωστική της κάρτα, είχε χακαριστεί.
Τη στιγμή που διενεργείται προανάκριση για το περιστατικό, υπενθυμίζεται ότι ανάλογο συμβάν απασχόλησε προ ημερών τις αστυνομικές, Αρχές της Τρίπολης όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr. Θυμιζουμε ότι απο τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης προέκυψε ότι κύκλωμα δραστηριοποιείται συστηματικά σε ηλεκτρονικές απάτες από το φθινόπωρο του 2021.
Σε συντονισμένη και ευρεία αστυνομική επιχείρηση με την συνδρομή κι άλλων υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, που κορυφώθηκε στις 23 Ιουνίου στην Κόρινθο και στη Θήβα, συνελήφθησαν πέντε μέλη της συμμορίας, ηλικίας 22 έως 32 ετών, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απάτη με υπολογιστή, παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή σε δεδομένα, πλαστογραφία, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων.
Το «στρατηγείο» των αρχηγικών μελών της συμμορίας ήταν μέσα σε καταυλισμό Ρομά στον νομό Κορινθίας. Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης είχαν στήσει το «επιχειρησιακό» τηλεφωνικό κέντρο εντός του καταυλισμού. Καλούσαν τα θύματα και απέστελναν τους απατηλούς συνδέσμους, δήθεν ότι αποστολέας είναι κάποια συστημική τράπεζα.
Ο καταυλισμός φυλασσόταν από μέλη τους που είχαν σκοπό την άμεση ειδοποίηση του «τηλεφωνικού κέντρου», που απαρτιζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, σε περίπτωση εμφάνισης διωκτικών άρχων. Χρησιμοποιούσαν κώδικες ονομασίες για τα χρήματα που αποκόμιζαν από τις απάτες τα οποία και ονόμαζαν «ναργιλέδες» ή «γεύσεις» (ναργιλέ).
Είχαν δημιουργήσει απατηλά email και συνδέσμους links που προσομοίαζαν το διαδικτυακό περιβάλλον των ελληνικών τραπεζών. Τα μέλη της συμμορίας γνώριζαν το web-banking. Αφού αποκτούσαν ηλεκτρονική πρόσβαση, μεγάλωναν τα όρια ανάληψης από τους λογαριασμούς των θυμάτων και αλλάζοντας κωδικούς πρόσβασης «κλείδωναν» εκτός τα θύματά τους, ώστε να είναι ανήμπορα να κάνουν την οποιαδήποτε ενέργεια.
Μάλιστα, τα μέλη της συμμορίας επένδυαν τα κέρδη από τις παράνομες δραστηριότητές τους στο χτίσιμο πολυτελών κατοικιών…
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις