Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς; Αρχίζει την Πέμπτη η κατάπαυση του πυρός και η ανταλλαγή κρατουμένων.
Έπειτα από 47 ημέρες πολέμου Χαμάς – Ισραήλ και πάνω από 15.000 νεκρούς, εν μέσω μυστικών διαπραγματεύσεων, επετεύχθη συμφωνία που προβλέπει 4ήμερη εκεχειρία στη Γάζα, απελευθέρωση ομήρων και αποφυλάκιση Παλαιστίνιων που κρατούνται στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ εξέδωσε σήμερα αναλυτική λίστα των 300 Παλαιστινίων που αναμένεται να βγουν από τη φυλακή, ωστόσο, η ταυτότητα των 50 ομήρων που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα παραμένει άγνωστη. Τουλάχιστον στα ΜΜΕ.
Αν και η συμφωνία προέβλεπε ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων, ωστόσο η λίστα περιλαμβάνει διπλάσιο αριθμό.
Σε ανάλυσή του το BBC αναφέρει πως στη λίστα «οι περισσότεροι είναι ηλικίας 17 ή 18 ετών, με την πλειονότητα των κρατουμένων – 274 από τους 300 – να είναι άνδρες». Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι «απόπειρα δολοφονίας, ρίψη βόμβας, δημιουργία εκρηκτικού ή εμπρηστικού αντικειμένου, ρίψη πέτρας, επαφή με εχθρική οργάνωση, βαριά σωματική βλάβη και εμπρησμό για εθνικιστικούς λόγους». Υπενθυμίζεται πως οι όμηροι της Χαμάς που θα απελευθερωθούν είναι γυναικόπαιδα.
Δείτε ΕΔΩ τη λιστα
Το Al Jazeera ανέφερε πως η λεπτομερής λίστα από την πλευρά του Ισραήλ φαίνεται ότι είχε ως στόχο να επιτρέψει τυχόν νομικές αμφισβητήσεις της τελευταίας στιγμής. Πρέπει να υπάρξει μια 24ωρη περίοδος αναμονής πριν από την εφαρμογή της συμφωνίας για τους ομήρους, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Ισραηλινούς πολίτες να ζητήσουν από το ανώτατο δικαστήριο να εμποδίσει την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων.
Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους της Χαμάς
Οι όμηροι στη Γάζα είναι 240, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε προς το παρόν.
Μεταξύ των ομήρων είναι Ισραηλινοί πολίτες, αλλά και πολλοί άνθρωποι με ξένη ή διπλή υπηκοότητα από περίπου 40 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, η Βρετανία, η Γαλλία, η Αργεντινή, η Γερμανία, η Χιλή, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Όπως έχουν μεταδώσει ισραηλινά μέσα ενημέρωσης και έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, έως και 40 από τους ομήρους είναι παιδιά, ανάμεσά τους ένα βρέφος 10 μηνών και παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Μεταξύ τους βρίσκονται στρατιώτες, ηλικιωμένοι, άτομα με αναπηρίες, όπως ένα 17χρονο κορίτσι που δεν μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει και τρέφεται μέσω γαστροστομίας.
Υπενθυμίζεται πως η Χαμάς έχει απελευθερώσει τέσσερις ομήρους: τις Αμερικανίδες υπηκόους Τζούντιθ Ράαναν (59 ετών) και την κόρη της Νάταλι Ραάναν (17 ετών) στις 20 Οκτωβρίου, επικαλούμενη «ανθρωπιστικούς λόγους» και τις Ισραηλινές Νούριτ Κούπερ, 79 ετών, και Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, στις 23 Οκτωβρίου.
Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει έναν όμηρο, τον Ορί Μεγκιντίς, έναν στρατιώτη στη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησής τους στη Γάζα, στις 30 Οκτωβρίου.
Η συμφωνία που αναμένεται να τεθεί από την Πέμπτη σε εφαρμογή, η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 ακόμη γυναίκες κατά τη διάρκεια μιας πενταήμερης κατάπαυσης του πυρός.
Ανάμεσα σε αυτούς, γνωρίζουμε θα είναι ένα τρίχρονο κοριτσάκι από τις ΗΠΑ. Το όνομά της είναι Αμπιγκέιλ και θα κλείσει τα 4 του χρόνια την Παρασκευή.
Πού κρατούνται
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι κρύβει τους ομήρους «σε ασφαλείς τοποθεσίες και τούνελ» στη Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να επισημαίνει ότι έχει εντοπίσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία κάποιοι από τους ομήρους κρατήθηκαν μέσα ή κάτω από νοσοκομεία.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά από όμηρο που απελευθερώθηκε, ήταν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες, κοιμόντουσαν σε στρώματα στο πάτωμα των τούνελ. Γιατροί τους προσέφεραν φροντίδα, ενώ η Χαμάς διασφάλιζε καλές συνθήκες υγιεινής.
Πώς φτάσαμε στη συμφωνία
Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις προσπάθειες διαμεσολάβησης ανέφεραν πως ήταν μία «εξαιρετικά επίπονη» διαδικασία.
Μετά την 7η Οκτωβρίου, ημέρα της εισβολής της Χαμάς, δημιουργήθηκε μια μικρή ομάδα, «ένας πυρήνας», για «να εργαστεί πολύ συνετά, πολύ διακριτικά» με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων. Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εκπροσωπούνταν από δύο υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, τον Μπρετ ΜακΓκερκ και τον Τζος Γκέλτζερ. Ακλούθησαν επί εβδομάδες «καθημερινές επαφές, συχνά ανά μία ώρα» μεταξύ Αμερικανών, Ισραηλινών, Αιγυπτίων και του Κατάρ.
Η διαδικασία ήταν μακρά και επίπονη, οι επικοινωνίες δύσκολες και τα μηνύματα έπρεπε να περάσουν από τη Ντόχα ή το Κάιρο για να φτάσουν στη Γάζα, σημείωσε ο αξιωματούχος.
Ο Μπάιντεν είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ –η οποία δεν είχε ανακοινωθεί μέχρι τώρα–, όταν άρχισε να παίρνει μορφή μια πρώτη συμφωνία.
Βάσει αυτής, σε πρώτη φάση θα απελευθερώνονταν γυναίκες και παιδιά όμηροι, ενώ σε αντάλλαγμα οι Ισραηλινοί θα απελευθέρωναν Παλαιστίνιους κρατούμενους.
Οι Ισραηλινοί επέμεναν ότι η Χαμάς θα πρέπει να αφήσει ελεύθερες όλες τις γυναίκες και τα παιδιά στην πρώτη φάση. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν και ζήτησαν μέσω του Κατάρ αποδείξεις ότι οι γυναίκες και τα παιδιά όμηροι της Χαμάς είναι ζωντανοί ή πληροφορίες για την ταυτοποίησή τους.
Το παλαιστινιακό κίνημα αρνήθηκε το αίτημα και απάντησε ότι μπορεί να εγγυηθεί την απελευθέρωση 50 ομήρων στην πρώτη φάση.
Στις 9 Νοεμβρίου ο Μπερνς συναντήθηκε στην Ντόχα με τον ηγέτη του Κατάρ και τον Μπαρνέα της Μοσάντ για να εξετάσουν το κείμενο της διαφαινόμενης συμφωνίας.
Βασικό εμπόδιο σε εκείνη τη φάση ήταν ότι η Χαμάς δεν είχε διευκρινίσει ποιους κρατά.
Τρεις ημέρες αργότερα ο Μπάιντεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ Σέιχ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι και ζήτησε να μάθει τα ονόματα και πληροφορίες ταυτότητας για τους 50 ομήρους, περιλαμβανομένων των ηλικιών, του φύλου και της εθνικότητάς τους. Χωρίς αυτές τις πληροφορίες, τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, δεν υπήρχε η βάση να προχωρήσει η συμφωνία.
Λίγο αργότερα η Χαμάς παρουσίασε τα στοιχεία των 50 ομήρων.
Στις 14 Νοεμβρίου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον προέτρεψε να δεχθεί τη συμφωνία, ο Νετανιάχου συμφώνησε.
Ο ΜακΓκερκ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό την ίδια ημέρα στο Ισραήλ. Βγαίνοντας από μια συνάντηση ο Νετανιάχου άρπαξε το μπράτσο του ΜακΓκερκ και του είπε «χρειαζόμαστε αυτή τη συμφωνία», ενώ προέτρεψε τον Μπάιντεν να συνομιλήσει με τον εμίρη του Κατάρ για τους τελικούς όρους της συμφωνίας.
Οι συνομιλίες καθυστέρησαν καθώς διακόπηκαν οι επικοινωνίες στη Γάζα. Όταν αποκαταστάθηκαν ο Μπάιντεν βρισκόταν στο Σαν Φρανσίσκο για τη σύνοδο της APEC. Είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εμίρη του Κατάρ και του είπε ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία. Ο εμίρης δεσμεύθηκε να ασκήσει πιέσεις ώστε να κλείσει η συμφωνία, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.
«Ο πρόεδρος επέμεινε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει, τώρα. Ο χρόνος έχει τελειώσει», τόνισε ένας από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Στις 18 Νοεμβρίου ο ΜακΓκερκ συναντήθηκε στη Ντόχα με τον πρωθυπουργό του Κατάρ. Στη συνομιλία συμμετείχε τηλεφωνικά και ο Μπερνς, ο οποίος είχε προηγουμένως συζητήσεις με τη Μοσάντ. Στη διάρκεια αυτών των συνομιλιών έκλεισαν και τα τελευταία κενά της συμφωνίας.
Πλέον η συμφωνία αφορούσε την απελευθέρωση γυναικών και παιδιών ομήρων , σε πρώτη φάση, αλλά με τη δυνατότητα νέων απελευθερώσεων από τη Χαμάς με στόχο να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι στις οικογένειές τους.
Το επόμενο πρωί στο Κάιρο ο ΜακΓκερκ συναντήθηκε με τον επικεφαλής των αιγυπτιακών υπηρεσιών Πληροφοριών Αμπάς Καμίλ. Έγινε γνωστό ότι οι επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα δέχθηκαν σχεδόν όλους τους όρους της συμφωνίας. Ανοικτό έμενε το ζήτημα του αριθμού των ομήρων που θα απελευθερώνονταν στην πρώτη φάση και της τελικής δομής της συμφωνίας για περαιτέρω απελευθερώσεις.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις