Πώς ο «Μανιάτης» έκρυβε τα κέρδη του. Το «κόλπο» της νέας Greek Mafia για το ξέπλυμα χρήματος.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο με τίτλο «νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», που περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικογραφία των 2.500 σελίδων, που σχηματίστηκε στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας της Δίωξης Εκβιαστών για την ταυτοποίηση συνολικά 64 προσώπων, ανάμεσά τους πέντε εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας απότακτος.

Στο συγκεκριμένο κεφάλαιο επιχειρείται να «χαρτογραφηθεί» ο τρόπος με τον οποίο το φερόμενο ως αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, με το ψευδώνυμο «Μανιάτης», έκρυβε τα κέρδη του. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο 50χρονος φέρεται να χρησιμοποιούσε λογαριασμό σε γνωστή διαδικτυακή στοιχηματική εταιρεία, χρησιμοποιώντας όχι τα δικά του στοιχεία ταυτότητας αλλά τα στοιχεία 67χρονου συνεργού του.

Στόχος του, όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, ήταν να καθιστά δυσχερέστερη τη συσχέτιση των συναλλαγών με τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας του και τον ίδιο, μετά από τυχόν αναγνώριση του από τα θύματα του κυκλώματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Δίωξη Εκβιαστών, σε λογαριασμό που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο «Μανιάτης» (με τα στοιχεία τρίτου προσώπου) εντοπίστηκε πλήθος οικονομικών συναλλαγών, με συνολικό ποσό καταθέσεων 732.889 ευρώ και συνολικό ποσό αναλήψεων 471.150 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών από τον «κοριό» της Αστυνομίας προέκυψε ότι στις 15 Μαΐου 2021 ο «Μανιάτης» εμφανίζεται σε τηλεφωνικές συνομιλίες του να ενημερώνει σχετικά με την κλήση που είχε γίνει από τράπεζα στον… (σ.σ. αναφέρεται το όνομα του 67χρονου συνεργού του, του οποίου χρησιμοποιούσε τα στοιχεία ταυτότητας στο λογαριασμό που είχε ανοίξει σε στοιχηματική εταιρεία), προκειμένου να δικαιολογήσει κατάθεση που είχε γίνει στον λογαριασμό του από κάποιον, προκειμένου να δοθούν από τον «Μανιάτη» σε κάποιο δικηγόρο 80.000 ευρώ. Το άτομο με το οποίο επικοινώνησε ο «Μανιάτης» του έδωσε οδηγίες να ζητήσει προθεσμία δέκα με δεκαπέντε ημέρες, καθώς και τις συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί στο εν λόγω χρονικό διάστημα, προκειμένου να μιλήσει με τον λογιστή του και να μελετήσουν τα στοιχεία.

Αφού το άτομο αυτό μελέτησε τα στοιχεία των συναλλαγών του λογαριασμού του 67χρονου «μπροστινού», ζήτησε στον «Μανιάτη» να πραγματοποιήσουν συνάντηση μαζί και με τον 67χρονο, ώστε να τον ενημέρωνε αναλυτικότερα, αφού είχαν κριθεί από την τράπεζα ως ύποπτες οι συναλλαγές του εν λόγω λογαριασμού, στο σύνολο τους. Ωστόσο, καθησύχασε τον «Μανιάτη», αφού του είπε ότι υπήρχε χρόνος να διαμορφώσουν και να αλλάξουν τα στοιχεία για να εξαλείψουν τυχόν προβλήματα.

Την 25-05-2021 ο «Μανιάτης» δέχθηκε κλήση από υπάλληλο της στοιχηματικής εταιρείας, ο οποίος αναφερόμενος σε αυτόν με τα στοιχεία του 67χρονου (καθώς ο υπάλληλος είχε άγνοια για τη δράση του «»Μανιάτη»), του είπε ότι θα ασχολούνταν μαζί του, ως προσωπικός του σύμβουλος αφού προφανώς τα χρήματα τα οποία κατέθετε ήταν πολλά και δικαιολογούσαν την παροχή αυτής της υπηρεσίας. Μεταξύ άλλων ο «Μανιάτης» ρώτησε τον υπάλληλο αν τα χρήματα που κατέθετε ήταν εμφανή στην εφορία με εκείνον να τον ενημερώνει ότι ήταν εμφανή εφόσον η κατάθεση γινόταν μέσω τραπέζης.

Επίσης, ο «Μανιάτης» του είπε ότι τον ενδιέφερε να μην υπερέβαινε το όριο καταθέσεων του λογαριασμού, καθώς είχε συμβεί σε άλλο λογαριασμό σε διαφορετικά στοιχεία που χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό του, με αποτέλεσμα να του μπλοκάρει η εταιρεία το λογαριασμό.

Το μεσημέρι της 3ης Ιουνίου του 2021 ο 67χρονος «μπροστινός» εξέφρασε παράπονα σε βάρος του «Μανιάτη», φοβούμενος την τυχόν δίωξη του, λόγω των απατών που έκανε ο 50χρονος, χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό του. Ο 50χρονος «Μανιάτης» τον καθησύχασε λέγοντας του ότι είχε ελέγξει τα στοιχεία και δεν θα αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα.

Το βράδυ της 22ας Ιουνίου 2021 ο 67χρονος εξέφρασε εκ νέου παράπονα σε βάρος του «Μανιάτη», αφού όπως του είπε είχε κληθεί από την SECURITY της τράπεζας. Ο «Μανιάτης» του είπε να μην ανησυχούσε αφού αφορούσε τον ίδιο, αλλά η τράπεζα είχε ως στοιχεία επικοινωνίας τον αριθμό τηλεφώνου του ίδιου και ουσιαστικά το θέμα που είχε δημιουργηθεί αφορούσε τα διαδικτυακά στοιχήματα στα οποία συμμετείχε μέσω της στοιχηματικής εταιρείας.

Ο «Μανιάτης» του είπε ότι έβαζε με τη κάρτα του 67χρονου, που είχε ο ίδιος, από 200 έως 500 ευρώ στη στοιχηματική εταιρεία και απλά χρειαζόταν τη δική του επιβεβαίωση. Πιο αργά την ίδια ημέρα ο «Μανιάτης» θα μετέβαινε να συναντήσει τον 67χρονο στην οικία του, όπου θα του εξηγούσε με λεπτομέρειες και θα του έδινε χρήματα, αφού την προηγούμενη ημέρα είχε επιστρέψει από την Ζάκυνθο όπου είχε μεταβεί.

Από τη στοιχηματική εταιρεία παρασχέθηκαν στοιχεία στην Αστυνομία σχετικά με τον δηλωμένο στα στοιχεία του 67χρονου λογαριασμό, κατά το οποίο φαίνεται πλήθος οικονομικών συναλλαγών με συνολικό ποσό καταθέσεων 732.889 ευρώ και συνολικό ποσό αναλήψεων 471.150 ευρώ.

Η δράση του κυκλώματος

Τα μέλη του κυκλώματος προσέγγιζαν τα θύματά τους (ανάμεσά τους επιχειρηματίες), τους υπόσχονταν κερδοφόρες επενδύσεις και τους ζητούσαν χρήματα, τα οποία υποτίθεται ότι θα πολλαπλασίαζαν. Μία άλλη εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με την Αστυνομία, ήταν να δανείζουν χρήματα σε παίκτες καζίνο και στη συνέχεια να τα παίρνουν πίσω με τόκους. Όταν τα θύματά τους δεν ήταν «συνεπή», τότε έστελναν -σύμφωνα με την Αστυνομία- μπράβους για να τα ξυλοκοπήσουν.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, εμπλοκή στο κύκλωμα φέρονται να έχουν πέντε εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας απότακτος. Οι τρεις από τους πέντε εν ενεργεία αστυνομικούς είναι αδέλφια. Ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται και απότακτος αστυνομικός, ο οποίος εκδιώχθηκε πριν από πολλά χρόνια από το αστυνομικό σώμα όταν βρέθηκε κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι εξετάζεται και η «συνεργασία» του κυκλώματος με μπράβους, που αναλάμβαναν τις «δύσκολες αποστολές», όταν τα θύματα αρνούνταν να πληρώσουν.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από πληροφορίες που είχαν φτάσει το 2019 στην Ασφάλεια Ιωαννίνων. Μετά από έρευνα διαβιβάστηκαν τα στοιχεία στον Εισαγγελέα, ο οποίος διέταξε την έρευνα από τη Δίωξη Εκβιαστών, διαπιστώνοντας ότι εμπλέκονται και άτομα που σχετίζονται με τον κόσμο της νύχτας.

Η έρευνα διήρκησε τρία χρόνια. Σχηματίστηκε δικογραφία 2.500 σελίδων. Ταυτοποιήθηκαν 64 άτομα, ενώ τα θύματα του κυκλώματος είναι 85. Ανάμεσά τους γνωστοί επιχειρηματίες, κάποιοι εκ των οποίων ήταν εθισμένοι στον τζόγο.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας και συγκεκριμένα το 2021 ένας από τους «πρωταγωνιστές» της υπόθεσης έφυγε από το ζωή από παθολογικά αίτια.

ieidiseis.gr

PEXELS

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις