Νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τη προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στις τουρκικές αυθαιρεσίες ανέλαβαν οι επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας στο Κογκρέσο (Hellenic Caucus).
Πρόκειται για ένα διακομματικό νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή της δημοκρατικής βουλευτή Κάρολιν Μαλόνεϊ και του ρεπουμπλικάνου βουλευτή Γκας Μπιλιράκη. Στόχος του νομοσχεδίου είναι να καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων.
Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο, η Κάρολιν Μαλόνεϊ σημείωσε ότι « “ο Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο” θα ασκήσει σημαντική πίεση στην Τουρκία για να σταματήσει να παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Χωρίς απτές επιπτώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρόεδρος Ερντογάν θα συνεχίσει να λειτουργεί με ατιμωρησία και η Τουρκία θα διατηρήσει την εκστρατεία της για θρησκευτικές διακρίσεις εναντίον των Ελλήνων Ορθόδοξων Χριστιανών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. Ως συνιδρυτής και συμπρόεδρος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Hellenic Caucus) στο Κογκρέσο, έχω καλέσει την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αυτή η νομοθεσία είναι το βήμα που πρέπει να κάνουμε για να επιτευχθεί αυτός ο τελικός στόχος».
Από την πλευρά του, ο Γκας Μπιλιράκης τόνισε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν συνεπείς στην επιβολή των κοινών δημοκρατικών αξιών, οι οποίες αναμένονται από τους λεγόμενους συμμάχους μας, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης ενός συνεπούς σεβασμού στα θέματα των θρησκευτικών ελευθερίων».
Το διακομματικό νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος του 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο» θα καταστήσει την Τουρκία υπόλογη για τις θρησκευτικές διακρίσεις και θα εκφράσει τη δέσμευση των ΗΠΑ για την υπεράσπιση της διεθνούς θρησκευτικής ελευθερίας με τρεις τρόπους:
Εκφράζοντας την αίσθηση του Κογκρέσου ότι η τοποθέτηση της Τουρκίας στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης (του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) θα ήταν ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο για την επισήμανση των παραβιάσεων εναντίον της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία και εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Ζητώντας από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο στην περίπτωση που θα αποφασίσει να αγνοήσει τη σύσταση της αρμόδιας επιτροπής (USCIRF) και να μην συμπεριλάβει την Τουρκία στην Ειδική Λίστα Παρακολούθησης. Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια λεπτομερή αιτιολόγηση της απόφασης του.
Ζητώντας από τον υπουργό Εξωτερικών να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την προώθηση των θρησκευτικών ελευθερίων στην Τουρκία, Η έκθεση θα πρέπει να περιέχει μια περιγραφή των προγραμματισμένων προσπαθειών για την καταπολέμηση των επιδεινούμενων συνθηκών για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται η διπλωματία, τα προγράμματα εξωτερικής βοήθειας και άλλες σχετικές προσπάθειες.
Ικανοποίηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα
Ο πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (AHI), Νίκος Λαρυγγάκης, είπε ότι «ήταν τιμή για το AHI να συνεργαστεί με τη βουλευτή Μαλόνεϊ για να στηρίξει τη νομοθεσία σχετικά με τη συστηματική δίωξη της Τουρκίας εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Συγχαίρουμε την βουλευτή Μαλόνεϊ για την μακροχρόνια δέσμευση της στην προστασία των δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι σωστό και απαραίτητο να έχουμε μια ισχυρή και διμερή αντίδραση από το Κογκρέσο. Αυτή η νομοθεσία ικανοποιεί αυτήν την ανάγκη».
Ο ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA, Τζορτζ Χωριάτης, επισήμανε ότι «η Τουρκία καταστέλλει διαρκώς τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών της με ατιμωρησία. Ο Νόμος 2021 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στην Τουρκία και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μια σημαντική διακομματική νομοθεσία που θα καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την μισαλλοδοξία και το κακό ιστορικό της πάνω σε θέματα θρησκευτικής ελευθερίας».
Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης σημείωσε ότι «η βουλευτής Μαλόνεϊ έχει από καιρό αναγνωρίσει ότι η καταπίεση της Τουρκίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο απειλεί την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού τόσο στην Τουρκία όσο και στη Μέση Ανατολή. Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρέπει να ακολουθήσει αυτή τη στάση αρχής της βουλευτή Μαλόνεϊ σε αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος Μπάιντεν, ο οποίος έχει επίσης ισχυρό ιστορικό στα θέματα θρησκευτικής ελευθερίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πρέπει να στηριχτεί στο προηγούμενο που δημιούργησε η υπόθεση του πάστορα Μπράνσον και να καταστήσει σαφές στην Άγκυρα ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τη συνεχιζόμενη καταπίεση των χριστιανικών μειονοτήτων».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις