Οι αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιχείρησαν να δικαιολογήσουν την επίθεση, υποστηρίζοντας πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία «παραβίασε την απόφαση απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης»

Η στιγμή της καταστροφής κατά την οποία το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion τυλίγεται στις φλόγες μετά την επίθεση των Χούτι της Υεμένης, στις 21 Αυγούστου, στην Ερυθρά Θάλασσα, αποτυπώνεται σε νέο βίντεο.

Οι αντάρτες της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν επιχειρήσαν να δικαιολογήσουν την επίθεση, υποστηρίζοντας πως η πλοιοκτήτρια εταιρεία «παραβίασε την απόφαση απαγόρευσης εισόδου στα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης».

Οι Χούτι είχαν δημοσιοποιήσει κι άλλο βίντεο από την επίθεσή τους στο ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο, στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Στο βίντεο διακρίνεται μια ισχυρότατη έκρηξη δεξαμενόπλοιο που μετέφερε περισσότερους από 150.000 τόνους αργού πετρελαίου. Το πλοίο φλέγεται εγκαταλελειμμένο, 77 ναυτικά μίλια ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

Την Τετάρτη, διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσε ότι οι Χούτι είχαν συμφωνήσει σε «προσωρινή ανακωχή», ώστε να φτάσουν τα ρυμουλκά και τα διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο Sounion που έχει υποστεί ζημιές και πλέει στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Διάφορες χώρες ήρθαν σε επικοινωνία με τους Χούθι, ζητώντας προσωρινή εκεχειρία για την είσοδο ρυμουλκών και πλοίων διάσωσης στην περιοχή του συμβάντος», ανέφερε η αποστολή του Ιράν. «Λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, έχουν συναινέσει σε αυτό το αίτημα».

Ωστόσο από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ επέμεινε μιλώντας στο Reuters ότι «δεν υπάρχει προσωρινή εκεχειρία» και ότι η ομάδα συμφώνησε απλώς να επιτρέψει τη ρυμούλκηση του πετρελαιοφόρου Sounion μόνο αφότου πολλά διεθνή μέρη επικοινώνησαν με την ομάδα.

Στον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής στην Ερυθρά Θάλασσα αναφέρθηκε την περασμένη Δευτέρα ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Πρόκειται για «σοβαρή απειλή για το περιβάλλον της περιοχής». Το δεξαμενόπλοιο εγείρει «τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο» και «ανησυχούμε πολύ για αυτό», επέμεινε.

«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι τώρα ακούμε πως πιθανόν έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά πάνω στο πλοίο. Καταδικάζουμε απερίφραστα τις επιθέσεις σε αυτό το πλοίο, που θέτουν σε κίνδυνο το οικοσύστημα, ανθρώπους και ναυτικούς. Εχουμε αναφερθεί επανειλημμένα στους κινδύνους πετρελαιοκηλίδων σε αυτή την περιοχή λόγω των συνεχιζόμενων μαχών», τόνισε.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις