Μοιράσου το άρθρο

Στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά την εκλογή του στην αρχηγία του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δύο πράγματα. Πρώτον, ότι θα εξακολουθήσει να τηρεί ίσες αποστάσεις από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Και, δεύτερον, ότι αποφεύγει τα δύσκολα, αφήνοντάς τα για μετά τις εκλογές.

Στα τρέχοντα ζητήματα (πανδημία, ελληνοτουρκικά, οικονομία) επέλεξε να δώσει απαντήσεις που να τον διαφοροποιούν από τον «ελιτισμό» της ΝΔ και από τον «λαϊκισμό» του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα έχει πρόβλημα σ’ αυτά.

Εκεί που ο νέος αρχηγός δεν μπορεί να κρύψει την αμηχανία του είναι στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών. Διότι η απάντηση «εκλέχθηκα για να εγγυηθώ την αυτόνομη πορεία της παράταξης» δεν απαντά στο ερώτημα τι θα κάνει αν το βράδυ των εκλογών (πρώτων, δεύτερων ή τρίτων) δεν υπάρχει αυτοδυναμία και του ζητηθεί να συμπράξει για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Επίσης, η απάντησή του ότι επιδιώκει να αντικατασταθεί η κυβέρνηση της ΝΔ «από μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση» δεν αντέχει σε σοβαρή συζήτηση τουλάχιστον σε αυτή τη φάση της πολιτικής ζωής. Διότι, για να έχουμε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, πρέπει το κόμμα του να είναι πρώτο. Προφανώς και ο ίδιος κατανοεί ότι κάτι τέτοιο κινείται στη σφαίρα της φαντασίας.

Είναι φανερό ότι ο κ. Ανδρουλάκης απωθεί το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας. Για δύο λόγους:

  1. Διότι ελπίζει ότι, κρατώντας μέχρι τέλους τη γραμμή της απόλυτης ουδετερότητας έναντι των δυο μεγαλύτερων κομμάτων, μπορεί να έχει εκλογικά κέρδη. Ποντάρει σε αυτό που έγινε στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, κατά τις οποίες επίσης απέφυγε να πει κάτι περισσότερο για το επίμαχο ζήτημα.
  2. Διότι, κατά βάθος, εύχεται να υπάρξει αυτοδυναμία, ώστε να μη βρεθεί στη δύσκολη θέση να δεχθεί ή να απορρίψει προτάσεις για κυβερνητική συνεργασία. Ο κ. Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι η πίεση που θα δεχθεί θα είναι μεγάλη, ειδικά αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Όμως, το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ μοιάζει με εφιάλτης, καθώς υπάρχει το προηγούμενο της συνεργασίας του 2102 στην κυβέρνηση Σαμαρά, που απέβη καταστροφική για το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα ήθελε να την επαναλάβει.

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή δεν πιέζει τον κ. Ανδρουλάκη, διότι δεν φαίνεται ρεαλιστικό. Θα μπορούσε να γίνει μόνο αν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα ή αν η σύμπραξη τριών κομμάτων επιτρέπει το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης», κατά την ορολογία του κ. Τσίπρα. Όμως και τα δύο αυτά ενδεχόμενα θεωρούνται σήμερα πολύ αδύναμα.

Επομένως, το μόνο ενδεχόμενο που σήμερα θεωρείται ρεαλιστικό είναι να προσκληθεί ο κ. Ανδρουλάκης από τον κ. Μητσοτάκη να συγκυβερνήσουν, για να αποτραπούν οι πολλές, απανωτές, εκλογικές αναμετρήσεις. Και τότε θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση.

Γι’ αυτό μάλλον θα ήταν καλύτερα να ανοίξει τα χαρτιά του πριν από τις εκλογές, ώστε να γνωρίζουν και οι ψηφοφόροι τι μέλλει γενέσθαι. Μετά μπορεί να είναι δυσκολότερα τα πράγματα. Ο παλιός Αμερικανός πολιτικός Ντόναλντ Ράμφσελντ το έχει πει έτσι: «Μην αποφεύγεις πάντα τις κακοτοπιές. Μερικές φορές είναι απαραίτητες για να αναδείξουν έναν ηγέτη»

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις