Τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην «Καθημερινή» σχολίασε ο Νίκος Καρανίκας.
Στάθηκε ιδιαίτερα στα όσα είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ περί «αστικής αυτοπεποίθησης». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε ερώτηση σχετικά με το εάν η αίγλη της εξουσίας τον επηρέασε την περίοδο που ήταν υπουργός, απάντησε ότι «λιγότερο από άλλους» και πρόσθεσε:
«Δεν σημαίνει ότι είμαι καλύτερος άνθρωπος, αλλά αν έχεις πάει σε ένα σχολείο που ιδρύθηκε το 1500, σε ένα κολέγιο, στην Οξφόρδη (Queens College Oxford), που ιδρύθηκε το 1341, δεν έχεις ανασφάλεια. Έχεις μια «αστική αυτοπεποίθηση». Δεν το λέω με υπεροψία. Το αντίθετο. Η Αριστερά θα ήθελε όλοι οι άνθρωποι να έχουν αυτοπεποίθηση και τα εφόδια για να την αποκτήσουν. Ένα από τα χειρότερα πράγματα στον νεοφιλελευθερισμό δεν είναι οι ανισότητες. Είναι ότι έχει μειωθεί η κοινωνική κινητικότητα.
Η πιθανότητα ένα παιδί της εργατικής τάξης να ανελιχθεί κοινωνικά είναι πολύ μικρότερη απ’ ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’60. Εκτός αν είναι very bright, παίρνει υποτροφίες, ξεχωρίζει για το μυαλό του κ.ο.κ. Αλλιώς οι πιθανότητες είναι ελάχιστες».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το μεγαλύτερο προσόν του Αλέξη Τσίπρα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε:
«Είναι δύο. Έχει μια λαϊκότητα, που είναι χαρισματική. Η κόρη μου, στα 14 της, μου είπε ότι όταν ο Τσίπρας χαιρετάει τον κόσμο είναι σαν το ψάρι μέσα στο νερό, ενώ εσύ σαν το ψάρι μέσα στο μέλι! Και το δεύτερο, ο «τακτικισμός», που του επιτρέπει να βλέπει ένα θέμα μέσα από περισσότερες πλευρές, περισσότερες γωνίες».
Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ έχει και δύο ελαττώματα. «Μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται. Και σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι στην επιλογή συμβούλων. Για να είμαι δίκαιος, όμως, αυτό το λέει και ο ίδιος».
Η ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα
Με ανάρτησή του στο Facebook ο Νίκος Καρανίκας σχολίασε τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «διάβασα την άποψη του κ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση. Με απασχολεί γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει – μάταια στην προκειμένη- και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική».
Ολόκληρη η ανάρτηση αναφέρει τα εξής:
«Αυτοπεποίθηση και κινητικότητα με αριστερή ματιά.
Διάβασα την άποψη του κ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.
Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει – μάταια στην προκειμένη – και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική.
Κατά τα’ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση .
Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα.
Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με τη συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.
Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500….και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό.
enikos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις