Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών: «Η Ρωσία είναι κοντά στο να πάρει στρατιωτικά το πάνω χέρι στην Ουκρανία»

6

«Η Ρωσία είναι τώρα σε μια πιο ισχυρή θέση απ΄ό,τι πριν από ένα χρόνο»

Η Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης κινδύνων, ανέφερε πως η Ρωσία είναι κοντά στο να πάρει στρατιωτικά το πάνω χέρι στην Ουκρανία λόγω ενός μεγαλύτερου αποθέματος δυνάμεων και υλικής υποστήριξης από τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.

Ο επικεφαλής των στρατιωτικών Υπηρεσιών Πληροφοριών Νιλς Αντρέας Στένσονς, δήλωσε πως το Κίεβο θα έχει ανάγκη μιας «σημαντικής» δυτικής στρατιωτικής βοήθειας ώστε να ελπίζει ότι θα ανατρέψει την κατάσταση.

«Σε αυτόν τον πόλεμο, η Ρωσία είναι τώρα σε μια πιο ισχυρή θέση απ΄ό,τι πριν από ένα χρόνο και είναι κοντά στο να πάρει το πλεονέκτημα», δήλωσε ο Στένσονς στους δημοσιογράφους.

Εκτίμησε πως η Ρωσία «μπορεί να στρατολογήσει περίπου τριπλάσιο αριθμό στρατιωτών από την Ουκρανία», πως η «Μόσχα προσαρμόζεται καλύτερα του αναμενομένου στις κυρώσεις» και πως η βιομηχανία μπορεί πλέον να παράγει πυρομαχικά, οχήματα μάχης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυραύλους που επιτρέπουν στις δυνάμεις της να «διατηρούν τις πολεμικές προσπάθειές τους όλο τον χρόνο».

Η Ρωσία, είπε, επωφελείται από τη στρατιωτική υποστήριξη της Βόρειας Κορέας, του Ιράν, της Λευκορωσίας και της Κίνας, η οποία όπως είπε δεν έχει παράσχει όπλα αλλά «μηχανές, οχήματα, ηλεκτρονικά και εξαρτήματα» χρήσιμα στη ρωσική βιομηχανία εξοπλισμών.

«Θα χρειαστεί σημαντική δυτική βοήθεια σε εξοπλισμούς προκειμένου οι ουκρανικές δυνάμεις να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να ξαναπάρουν την πρωτοβουλία στη σύγκρουση», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τις ανάγκες για πυρομαχικά, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, αντιαεροπορική άμυνα, άρματα και μαχητικά αεροσκάφη.

Η Νορβηγία είναι, μαζί με τη Δανία και την Ολλανδία κυρίως, μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχει δεσμευθεί να παράσχει στην Ουκρανία μαχητικά F-16, ένα αεροσκάφος το οποίο το Κίεβο ζητά με επιμονή από τους συμμάχους του.

«Η Νορβηγία και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμες να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες προκειμένου να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια και εκείνην των συμμάχων τους», δήλωσε ο Νορβηγός υπουργός Άμυνας Μπιόρν Άριλντ Γκαμ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η χώρα που έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής επέμβασης τον Φεβρουάριο του 2022, όμως η αδυναμία του Κογκρέσου να αποδεσμεύσει μια νέα βοήθεια και η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εναποθέτουν μεγαλύτερες ευθύνες στους Ευρωπαίους.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like