Η παράνοια του ΕΣΥ σε όλο της το μεγαλείο: 200 γιατροί που είχαν εργαστεί ή εργάζονται στο Νοσοκομείο Αγρινίου από το 2018 έως και το 2021, θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου γιατί συνταγογραφούσαν χειρόγραφα τα φάρμακα και τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών τους.

Το γεγονός βέβαια ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, δεν εφαρμόζεται στα νοσοκομεία, μάλλον περνάει απαρατήρητο από τους «εγκεφάλους» που στέλνουν αύριο στα δικαστήρια τους λειτουργούς του Ιπποκράτη.

Μάλιστα μόλις χθες Τρίτη ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε στο 7ο Συνέδριο «Healthcare Transformation» ότι είναι: «θέμα χρόνου η υλοποίηση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και στα νοσοκομεία και το υπουργείο Υγείας θα ξεκινήσει τις διαδικασίες από το 2025, με σκοπό να υπάρξει έλεγχος της δαπάνης».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αύριο 5 Δεκέμβριου 2024 θα κάτσουν στο σκαμνί 200 γιατροί από το νοσοκομείου του Αγρινίου, για μη χρήση ενός συστήματος που δεν λειτουργούσε!

Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει προκλητική και απαράδεκτη την ποινική τους δίωξη τονίζοντας ότι : «Οι συνάδελφοί μας σέρνονται στα δικαστήρια με την κατηγορία της «παράβασης καθήκοντος» και μάλιστα «κατ’ εξακολούθηση προκειμένου να βλάψουν το κράτος» και κάθονται στο σκαμνί αύριο 5/12 επειδή συνταγογραφούσαν χειρόγραφα και όχι ηλεκτρονικά παραπεμπτικά στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών».

Καταπέλτης τα πορίσματα του ΣΕΥΥΠ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας

Την ίδια ώρα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πορίσματα από τους ελέγχους που πραγματοποίησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και από την Ελληνική Αρχή Διαφάνειας, στα οποία αποτυπώθηκαν οι ελλείψεις στα πληροφοριακά συστήματα του νοσοκομείου που εμπόδιζαν την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως αναφέρει η ομοσπονδία.

Συγκεκριμένα στα πορίσματα αναφέρονται:

-Ελλείψεις υποδομής, εξοπλισμού, πληροφοριακών συστημάτων, διασύνδεσης των τμημάτων και των κλινικών με τα εργαστήρια,

-άκρως υποστελεχωμένο Τμήμα Οργάνωσης και Πληροφορικής,
-απουσία γραμματειακής υποστήριξης σε 24ωρη βάση στα ΤΕΠ,
-μη ύπαρξη και λειτουργία ανεξάρτητου και αυτόνομου ΤΕΠ,
-σημαντική ιατρική υποστελέχωση ειδικευμένων γιατρών,
-παντελής σχεδόν έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών κ.λπ.

«Πρόκειται για κατηγορία αδιανόητη και εξοργιστική αφού από το σύνολο των νοσοκομειακών μονάδων που υπάγονται στην 6η ΥΠΕ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακλινικών εξετάσεων στο ΤΕΠ λειτουργούσε όλο το 24ωρο μόνο σε 6 νοσοκομεία (Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων, Γ.Ν Παίδων Πατρών, Καραμανδάνειο κ.λπ.), σε 4 Νοσοκομεία λειτουργούσε έως τις 23.00 και στα υπόλοιπα 17 νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων είναι η Ν.Μ Αγρινίου, η παραπομπή εργαστηριακών εξετάσεων εξακολουθούσε να γίνεται με χειρόγραφα παραπεμπτικά» εξηγεί η ΟΕΝΓΕ.

Και συνεχίζει: «Παρόλο που δεν είχαν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παραπεμπτικών στο ΤΕΠ, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» «μετακυλίει τις ευθύνες και τις ανεπάρκειες της διοίκησης για τη μη εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και την απώλεια εσόδων από τα ασφαλιστικά ταμεία, διά της διάχυσης, σε όλους τους γιατρούς και στην διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας ως τελικούς αποδέκτες, αντιστρέφοντας τα δεδομένα».

Η Ομοσπονδία απαιτεί να αποσυρθούν άμεσα οι κατηγορίες σε βάρος των γιατρών.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις