Τον Μάρτιο του 2023, τρία βαν με ακτιβιστές της Humane Society International (HSI) βρέθηκαν στην πόλη Αsan, στη Νότια Κορέα, με έναν ιερό σκοπό: να σώσουν αθώες ψυχές από βέβαιο θάνατο. Επρόκειτο για σκυλιά που εκτρέφονταν σε φάρμα, υπό άθλιες συνθήκες, προκειμένου να σφαχτούν και να καταναλωθεί το κρέας τους.

Όταν οι ακτιβιστές έφτασαν στη φάρμα αντίκρισαν μία φρικτή εικόνα. Περίπου 200 σκυλιά ήταν κλειδωμένα σε βρώμικα, σιδερένια κλουβιά, μέσα στις λάσπες και τα περιττώματα, περιμένοντας τη σφαγή.  

Οι ακτιβιστές πλησίασαν προσεκτικά τα σκυλιά και τα έβγαλαν ένα – ένα από τα κλουβιά τους για να τα μεταφέρουν στις ΗΠΑ, όπου θα ξεκινούσαν μία νέα ζωή, αφήνοντας πίσω τους τη βιομηχανία κρέατος σκύλων της Κορέας.

Σύμφωνα με την Humane Society International, αυτή ήταν η 18η φάρμα κρέατος σκύλων που έκλεισε η ΜΚΟ. Ο κτηνοτρόφος σκύλων, ο 73χρονος κ. Yang, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επαρχία Chungcheong της Νότιας Κορέας, θα συνταξιοδοτηθεί και θα καλλιεργήσει λαχανικά για τον ίδιο αλλά και για να πουλάει τα προϊόντα του στην τοπική αγορά. Η αλλαγή της επιχειρηματικής του δραστηριότητας θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια του προγράμματος της Humane Society International «Models for Change», το οποίο προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε ιδιοκτήτες φάρμας σκύλων με αντάλλαγμα το κλείσιμο των εγκαταστάσεών τους και την παράδοση των σκύλων για υιοθεσία.

Από το 2015, το πρόγραμμα βοήθησε τους εκτροφείς σκύλων στη Νότια Κορέα να μεταβούν σε νέα, πιο ανθρώπινα και κερδοφόρα μέσα διαβίωσης, όπως η καλλιέργεια φυτών τσίλι και μαϊντανού. Η HSI/Κορέα έχει διασώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.700 σκυλιά που έχουν «πετάξει» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο για να βρουν σπίτια.

Η πτήση της «ελευθερίας»

Τον Δεκέμβριο του 2023, 27 σκυλιά από εκείνα που διασώθηκαν από την φάρμα στην πόλη Αsan «πέταξαν» για τις ΗΠΑ προκειμένου να βρουν τις οικογένειες που θα τα αγαπήσουν και θα τα κάνουν μέλη τους.

Όταν η Humane Society International πραγματοποίησε την επιχείρηση διάσωσης των σκύλων από τη φάρμα στην Αsan, ορισμένα από τα 27 κουτάβια δεν είχαν ακόμα γεννηθεί και τα υπόλοιπα ήταν πολύ μικρά σε ηλικία για να ταξιδέψουν. Οι έγκυες μαμάδες τους απομακρύνθηκαν μαζί με τα υπόλοιπα σκυλιά από τις εγκαταστάσεις, γέννησαν τα κουτάβια και τον Δεκέμβριο θεωρήθηκε πως ήταν έτοιμα πια να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ. Τα μητρικά σκυλιά ταξίδεψαν μαζί με τα ενήλικα κουτάβια τους.

Οι τελευταίες έρευνες κοινής γνώμης από τη Nielsen Korea το 2023 δείχνουν ότι οι περισσότεροι Νοτιοκορεάτες (87,5%) δεν τρώνε κρέας σκύλου και το 56% υποστηρίζει την απαγόρευση.

Ο Sangkyung Lee, διευθυντής της καμπάνιας της HSI/Korea’s «End Dog Meat», βοήθησε στη διάσωση των σκύλων και είπε, μεταξύ άλλων, πως: «Η φάρμα σκύλων για κατανάλωση του κρέατός τους από την οποία ήρθαν αυτά τα 27 κουτάβια ήταν μία κόλαση. Περίπου 200 σκυλιά ήταν κλεισμένα σε μεταλλικά κλουβιά σε άθλιες συνθήκες, με περιττώματα, πολλά υποφέροντας από υποσιτισμό καθώς και από επώδυνες δερματικές και οφθαλμολογικές παθήσεις. Ευτυχώς, τα περισσότερα από τα 27 κουτάβια ήταν πολύ νέα για να θυμούνται το τραύμα εκείνων των ημερών».

Μετά την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα 27 σκυλιά, ηλικίας από 10 μηνών έως σχεδόν τριών ετών, εγκαταστάθηκαν στο κέντρο αποκατάστασης της οργάνωσης κοντά στην Ουάσιγκτον, όπου λαμβάνουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα και απολαμβάνουν την αγάπη και την προσοχή που χρειάζονται. Αργότερα, σύμφωνα με την Humane Society of The United States θα μεταφερθούν σε καταφύγια όπου θα προετοιμαστούν για να δοθούν για υιοθεσία.

Νομοσχέδιο απαγορεύει τις σφαγές σκύλων

Η κοινοβουλευτική επιτροπή νομοθεσίας και δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας ψήφισε νομοσχέδιο τη Δευτέρα (08/01) που απαγορεύει την σφαγή και τη διανομή κρέατος σκύλων.

Σύμφωνα με το koreaherald.com, το νομοσχέδιο προβλέπει πως η εκτροφή ή η σφαγή σκύλων για κατανάλωση κρέατος και η διανομή ή η πώληση κρέατος σκύλου θα απαγορευθούν, με τους σφαγείς σκύλων να  αντιμετωπίζουν μέγιστη ποινή φυλάκισης τριών ετών ή πρόστιμο έως 30 εκατομμύρια won (22.768 δολάρια ΗΠΑ).

Όσοι εκτρέφουν σκύλους για κρέας ή κάνουν εμπόριο μπορεί να αντιμετωπίσουν μέγιστη ποινή φυλάκισης δύο ετών ή πρόστιμο έως και 20 εκατομμυρίων won. Η προτεινόμενη νομοθεσία επιδιώκει να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις έπειτα από μία περίοδο χάριτος τριών ετών.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης μέτρα στήριξης από την πολιτεία για το κλείσιμο τέτοιων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, πέρυσι, υπήρχαν περίπου 1.150 φάρμες σκύλων σε όλη τη χώρα.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης την Τρίτη. Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσει ειδική νομοθεσία για να μπει ένα τέλος στην κατανάλωση κρέατος σκύλων, η οποία έχει μειωθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, ορισμένοι που υποστηρίζουν την κατανάλωση κρέατος σκύλων επιμένουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν την ελευθερία να επιλέγουν τι τρώνε.

Το στιφάδο με κρέας σκύλου, που στα κορεάτικα ονομάζεται «boshintang», δεν είναι πλέον ένα δημοφιλές στις νεότερες γενιές πιάτο, αλλά ορισμένοι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες της Νότιας Κορέας εξακολουθούν να το θεωρούν λιχουδιά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις