Η Τουρκία ανακοίνωσε πρόσφατα την ανάπτυξη του νέου αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού συστήματος, γνωστού ως “Ατσάλινος Θόλος” (Çelik Kubbe). Δεν χρειάζεται εδώ να σχολιάσουμε ότι το όνομα του συστήματος είναι «κλεμμένο» από τον ισραηλινό «Σιδερένιο Θόλο» (Iron Dome). Αλλά έτσι είναι το εμπόριο…
To εν λόγω σύστημα, το οποίο αποτελείται από πολλά επιμέρους αντιαεροπορικά/αντιβαλλιστικά συστήματα μεγάλου-μέσου-μικρού βεληνεκούς, στοχεύει να ενισχύσει την ικανότητά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να αντιμετωπίζει αεροπορικές και βαλλιστικές απειλές. Δυνατότητα την οποία αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν διαθέτει σε ολοκληρωμένη βάση, έχοντας πάντα ως δεδομένο πως η έγκριση για τα τουρκικά F-16 από τις ΗΠΑ περιείχαν ως όρο την «μακρά αποθήκευση» των ρωσικών S-400.
Τώρα, πέρα από το αν καταφέρει η Αγκυρα να δημιουργήσει ένα ικανό σύστημα ισάξιο δυνατοτήτων των ρωσικών, δυτικών ή κινεζικών συστημάτων, ο «Ατσαλένιος Θόλος» δείχνει την ραγδαία πρόοδο της τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανίας και πως η επένδυση του κράτους σε αυτή, απέδωσε καρπούς. Καρπούς που πέρα από την οικονομική τους αξία, έχουν και τεράστια γεωπολιτική (το είδαμε στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, στη Λιβύη και την Ουκρανία) φέρνοντας την Τουρκία κοντύτερα στον στόχο της να γίνει τοπική υπερδύναμη.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που κάθε μέρα στέλνει και βαθύτερα εντός του εδάφους τη δική της στρατιωτική βιομηχανία, που πλέον είναι θέμα χρόνου η κατάρρευσή της, εκτός αν συμβεί κάποιο θαύμα. Και σε αυτό το σημείο θυμόμαστε πάντα την φράση του τότε υπουργού Εξωτερικών και νυν Αμυνας (!) Νίκου Δένδια τον Ιούνιο του ’22 ότι: «η πολιτική των κανονιοφόρων στην περιοχή ανήκει σε μια άλλη περιοχή» και από την Ουκρανία μέχρι την Υεμένη, αλλάζουν σύνορα, καταστρέφονται περιοχές, εξολοθρεύονται πληθυσμοί ολόκληροι, από τι λέτε; Από την «πολιτική των κανονιοφόρων» (!)
Κάποιοι τελικά συνεχίζουν να αγνοούν τον κορυφαίο μα και πρώτο ιστορικά γεωπολιτικό αναλυτή ονόματι: Θουκυδίδης. Και δηλώνουν μορφωμένοι τρομάρα μας…
Τα συστήματα του “Ατσάλινου Θόλου”
Ο κύριος στόχος του “Ατσάλινου Θόλου” είναι η προστασία της τουρκικής επικράτειας από μια ευρεία γκάμα αεροπορικών και βαλλιστικών απειλών. Το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να παρέχει ολοκληρωμένη άμυνα σε στρατηγικές περιοχές, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του εναέριου χώρου και των κρίσιμων υποδομών της χώρας. Η συνδυασμένη χρήση των διαφόρων συστημάτων θα επιτρέψει στην Τουρκία να αποκτήσει πολυεπίπεδη προστασία, ανταποκρινόμενη σε απειλές που κυμαίνονται από μικρά drones έως βαλλιστικούς πυραύλους.
Τα κύρια συστήματα περιλαμβάνουν:
SIPER: Σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που προορίζεται για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων, αεροπλάνων, UAVs και άλλων απειλών σε μεγάλη απόσταση. Το SIPER αναπτύσσεται εγχώρια από την τουρκική αμυντική βιομηχανία και αναμένεται να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στον “Ατσάλινο Θόλο”.
HİSAR-A και HİSAR-O: Αυτά τα συστήματα προσφέρουν αντιαεροπορική προστασία σε μικρές (HİSAR-A) και μεσαίες (HİSAR-O) αποστάσεις. Στοχεύουν στην κατάρριψη αεροσκαφών, πυραύλων κρουζ, ελικοπτέρων και UAVs, προσφέροντας ολοκληρωμένη κάλυψη για κρίσιμες εγκαταστάσεις και στρατιωτικές μονάδες.
KORKUT: Κινητό σύστημα μικρού βεληνεκούς που περιλαμβάνει πυροβόλα και ραντάρ, το οποίο μπορεί να καταρρίψει αεροπορικές απειλές χαμηλού ύψους, όπως πυραύλους και drones.
GÖKDENİZ: Ναυτικό σύστημα μικρού βεληνεκούς σχεδιασμένο να προστατεύει τα τουρκικά πολεμικά πλοία από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.
Η… «παγκόσμια αγορά»
Ο “Ατσάλινος Θόλος” δεν λειτουργεί σε κενό, αλλά αναπτύσσεται σε έναν κόσμο όπου άλλα κράτη έχουν ήδη εγκαταστήσει και δοκιμάσει προηγμένα αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα. Μια σύγκριση με τα συστήματα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και του Ισραήλ είναι κρίσιμη για να κατανοήσουμε τη θέση του νέου τουρκικού συστήματος στην παγκόσμια σκηνή.
Patriot PAC-3. Το αμερικανικό σύστημα Patriot PAC-3 είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα αντιαεροπορικά και αντιβαλλιστικά συστήματα στον κόσμο. Έχει αποδείξει την αξία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης και θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστο για την αντιμετώπιση βαλλιστικών πυραύλων και αεροπορικών απειλών.
THAAD. Το THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) είναι ένα άλλο προηγμένο αμερικανικό σύστημα, ειδικά σχεδιασμένο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων σε μεγάλο ύψος και βεληνεκές. Παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι πυραύλων
Ρωσία: Το σύστημα S-400 είναι το κορυφαίο αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό σύστημα της Ρωσίας και θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Έχει τη δυνατότητα να καταρρίπτει αεροπλάνα, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους σε μεγάλες
Κίνα. Το HQ-9 είναι το κινεζικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς που έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται το Patriot και το S-300/S-400. Το σύστημα αυτό έχει εξάγει σε διάφορες χώρες και θεωρείται αποτελεσματικό έναντι αεροπορικών και βαλλιστικών απειλών.
Ισραήλ. Iron Dome (Σιδερένιος θόλος): Το Iron Dome (Σιδερένιος θόλος) είναι ένα σύστημα μικρού βεληνεκούς που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό στην αναχαίτιση ρουκετών και πυραύλων μικρής εμβέλειας, ιδιαίτερα σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.
David’s Sling (Σφεντόνα του Δαβίδ): Το σύστημα αυτό είναι σχεδιασμένο για να γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ του Iron Dome και του Arrow (ένα σύστημα αντιβαλλιστικής άμυνας), παρέχοντας άμυνα έναντι πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων
Το μέλλον του “Ατσάλινου Θόλου”
Η αξιοπιστία του “Ατσάλινου Θόλου” θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Τουρκίας να ολοκληρώσει επιτυχώς την ανάπτυξη των επιμέρους συστημάτων και να τα ενσωματώσει αποτελεσματικά σε ένα ενιαίο αμυντικό δίκτυο. Αν και η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την αμυντική της αυτάρκεια, η πραγματική δοκιμασία θα αποδειχτεί από την αποτελεσματικότητα αυτών των συστημάτων σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Και όπως φαίνεται το σύστημα θα κάνει τις δοκιμές του στα πεδία μαχών της Ουκρανίας και της Λιβύης.
Πάντως σε σύγκριση με τα ήδη καθιερωμένα συστήματα των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και του Ισραήλ, ο «Ατσάλινος Θόλος» έχει ακόμη «δρόμο» να διανύσει χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα τα καταφέρει.
Κάποτε πριν από χρόνια, ανώτεροι και ανώτατοι έλληνες αξιωματικοί (κάποιοι από αυτούς σήμερα ασχολούνται με την στρατιωτική βιομηχανία) χλεύαζαν και θεωρούσαν αδύνατο η Τουρκία να κατασκευάσει υψηλής ποιότητας UAV.
Αλλά όπως αποδείχτηκε, έκριναν «εξ ιδίων τα αλλότρια»…
Του Ζαφείρη Χατζηδήμου
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις