Οι ερμηνείες γαλάζιων βουλευτών μετά την αναφορά Δένδια πως «θα είναι αντισυνταγματικό να μην πάμε σε εκλογές, αν προκύψει κάτι έκτακτο».

Μία απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του για το θέμα των εκλογών ( «θα είναι αντισυνταγματικό να μην πάμε σε εκλογές, αν προκύψει κάτι έκτακτο»-) πυροδότησε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και «αναζωπύρωσε» στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης τη συζήτηση για αντιδράσεις που ενδέχεται να προκύψουν εξαιτίας του διαλόγου με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι κάποιοι γαλάζιοι συνάδελφοι του υπουργού Εξωτερικών εξέλαβαν τη συγκεκριμένη τοποθέτηση ως έμμεσο μήνυμα – προειδοποίηση ότι αν υπάρξουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά που εκφεύγουν των παγίων θέσεων της Ελλάδας, της όποιας συμφωνίας θα πρέπει να προηγηθεί η προσφυγή στις κάλπες.

Άλλοι, πάλι, διέκριναν πίσω από την παρέμβαση του ΥΠΕΞ ένα «παράθυρο» νομιμοποίησης μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, αν κριθεί αναγκαίο από τις γενικότερες εξελίξεις.

Χωρίς να κρύβουν την αγωνία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν οι πολύμηνες, όπως όλα δείχνουν, αναταράξεις στην παγκόσμια, την ευρωπαϊκή αλλά και την εγχώρια οικονομία, οι οποίες μεταφράζονται σε καθημερινές ισχυρές πιέσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αρκετοί βουλευτές, προβληματίζονται έντονα για το «κόκκινο» του Μαξίμου στις πρόωρες εκλογές και κυρίως για την απροθυμία, όπως όλα δείχνουν, για κάλπες το φθινόπωρο.

Ο χρόνος των εκλογών αποτελεί σχεδόν το αποκλειστικό θέμα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, καθώς το «μείγμα» των επιπτώσεων του πολέμου σε συνδυασμό με την απλή αναλογική με την οποία θα πραγματοποιηθούν οι αμέσως επόμενες εκλογές, φαντάζει εκρηκτικό, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την εκλογή ενός εκάστου από τα μέλη της.

Η πλειονότητα των βουλευτών αντιλαμβάνεται τη δυσκολία της απλής αναλογικής και της σχεδόν ακυβερνησίας για περίπου δύο μήνες μέχρι τις επόμενες εκλογές, είτε γίνουν με το εκλογικό σύστημα που ψήφισε η σημερινή κυβέρνηση, είτε με νέο, όπως εντόνως ακούγεται εσχάτως.

Από την άλλη πλευρά, το «ένστικτο επιβίωσης» όπως έλεγε χαρακτηριστικά μια παλιά «καραβάνα» της βουλής, «κλωτσάει» στην προοπτική εξάντλησης της τετραετίας υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς το τοπίο διεθνώς μοιάζει με κινούμενη άμμο και η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει με ασφάλεια είναι ότι κάθε μέρα που περνάει, η πίεση στην τσέπη των πολιτών θα μεγαλώνει.

Βεβαίως, το Σύνταγμα της χώρας, δεν έχει πρόβλεψη για κάτι «έκτακτο» όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών. Ορίζει ωστόσο ρητά, ότι η κυβέρνηση μπορεί να προσφύγει στις κάλπες για «εθνικό ζήτημα εξαιρετικής σημασίας». Με φόντο τις πολυεπίπεδες συνέπειες από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι οποίες εκτείνονται έως τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολλά θα μπορούσαν να χωρέσουν σε μία τέτοια ερμηνεία.

Πάντως, εσχάτως από το πρωθυπουργικό γραφείο μεταδίδεται το μήνυμα ότι η προσφυγή στις κάλπες τον Μάϊο δεν υπάρχει στο τραπέζι και ότι ο κ. Κ. Μητσοτάκης, παρά τις πιεστικές εισηγήσεις, παραμένει σταθερός στη θέση του για εξάντληση της τετραετίας και μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το τσουνάμι των επιπτώσεων που αυτή επιφέρει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις