Μοιράσου το άρθρο

Ανέγγιχτο το δομικώς πάσχον κράτος, αλλά υψηλών επιδόσεων η κυβερνητική προπαγάνδα και η πολιτική των κατασκευασμένων εντυπώσεων.

Το έγκλημα στα Τέμπη επιβεβαίωσε το προφανές: Ο ερειπιώνας του κράτους θέλει γκρέμισμα. Ταυτόχρονα διέλυσε την κατασκευασμένη εικόνα που επιμελώς τεχνούργησε η κυβερνητική προπαγάνδα, ότι η χώρα πατάει γερά στα πόδια της και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Η παγερή πραγματικότητα αντιλέγει και εγκαλεί τους κυβερνώντες με συγκεκριμένα στοιχεία: Με εξαίρεση κάποια βήματα προόδου (Ψηφιοποίηση, βελτίωση Πολιτικής Προστασίας, επιτάχυνση στην έκδοση συντάξεων), η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς στον συγκεκριμένο τομέα και παραδίδει αυτό που κατέλιπαν δεκαετίες αδράνειας και κακοδιοίκησης: κράτος ερειπιώνα. Συγκεκριμένα:

Υποσχέθηκε πάταξη του κομματικού κράτους. Αλλά παραδίδει δάσος από ρουσφέτια και προκλητικούς διορισμούς ημετέρων. Ούτε καθαρίστρια δεν προσλαμβάνεται αν δεν έχει κομματική ταυτότητα.

Ταυτόχρονα, ενώ εγκαλούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς υπαλλήλους, πήγε στα ύψη τον αριθμό των μετακλητών, αύξησε τις προσλήψεις στην ΕΡΤ την οποία υποσχόταν ότι θα εξυγιάνει, αντάμειψε πλουσιοπάροχα τους ημετέρους των μίντια και συμβολικά θα μείνει στην ιστορία (του ρουσφετιού και της συναλλαγής) ως κυβέρνηση του Φουρθιώτη και του Σταθμάρχη της Λάρισας.

Δικός τους είναι. Καταδικός τους. Ενας μάγκας που΄χει τα μέσα. Που δεν ήταν ανόητος να πάρει σύνταξη ως αχθοφόρος, αλλά φρόντισε μετά την μετάταξη να πιάσει πόστο σταθμάρχη για να΄χει μεγαλύτερη σύνταξη.

Όλα τακτοποιημένα. Εις υγείαν των κορόιδων. Με αρωγούς τους δικούς του, βουλευτές και υπουργούς, και το σηματάκι του κόμματος στο πέτο. Μια θαυμάσια σύμπραξη: οι γλαφυρές γραβάτες των βουλευτών παρέα με το χρυσό αλυσιδάκι στον λαιμό του σταθμάρχη. Περί αισθητικής και πολιτικής κατάπτωσης ο λόγος. Όχι πρωτότυπης, φυσικά…

. Υποσχέθηκε διαφάνεια. Αλλά παραδίδει αμέτρητες αδιαφανείς υποθέσεις(απ΄ευθείας αναθέσεις κλπ) που ελέγχονται από την Δικαιοσύνη και στοίχισαν ήδη τον εξοστρακισμό της Σοφίας Νικολάου από τα ψηφοδέλτια. Θα ήταν έκπληξη αν αποκαλυφθούν και χειρότερα;

. Υποσχέθηκε άλματα προόδου τεχνολογικά. Αλλά παραδίδει ένα ασθμαίνον κράτος που βραδυπορεί. Όμως έχει το θράσος η σημερινή κυβέρνηση να ισχυρίζεται χωρίς καμμία συστολή ότι η χώρα μας «Ηγείται στην 4 βιομηχανική επανάσταση»!!!(Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου στις 4.1.2022).

Οι… λυπημένοι

Όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη βαρύνεται και με δύο θλιβερές πρωτιές: είναι η μόνη κυβέρνηση που έπλεξε έναν εκτεταμένο, εφιαλτικό ιστό παρακολουθήσεων, από τον οποίο δεν ξέφυγαν πολιτικοί (Ανδρουλάκης, υπουργοί, επιχειρηματίες), κορυφαίοι του Στρατεύματος(ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ!), δημοσιογράφοι κ.α.

Επισημάνθηκε κατά κόρον: πρόκειται για θεσμική εκτροπή, απότοκη καθεστωτικής οίησης, απροσμέτρητης αλαζονείας και αυταρχικής αντίληψης για το κυβερνάν. Συνήθως η συμπεριφορά αυτή είναι χαρακτηριστική μετρίων που χρειάζονται βακτηρία στην άσκηση της πολιτικής( επιλήψιμες υπηρεσίες, αφοσιωμένους «χορηγούς», έξωθεν προστάτες) ή πεφυσιωμένων που θεωρούν τη χώρα τσιφλίκι τους.

Οσο για την δεύτερη πρωτιά, δεν είναι άλλη από την πολιτική της εικόνας. Λίγο πολύ όλα τα κόμματα διαθέτουν επικοινωνιολόγους και συμβουλάτορες, αλλά η σημερινή κυβέρνηση το τερμάτισε:

Τίποτε, ούτε βήμα δεν γίνεται χωρίς τις συμβουλές του Αμερικανού διαφημιστή και της επικοινωνιακής κομπανίας του Μαξίμου. Τα πεποιημένα χαμόγελα, τα πρόσωπα της σιδερωμένης σοβαρότητος, οι «έξυπνες» ατάκες και τα συναφή έχουν στη φόδρα τους την υπογραφή των επικοινωνιολόγων και λογής… βελτιωτών(για την άρθρωση, την ένταση του λόγου, τους μορφασμούς κλπ κλπ).

Κορυφαία στιγμή του κενόηχου και ιλαρού φαίνεσθαι είναι η φωτογραφία από το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο: Όλοι μα όλοι οι υπουργοί, με κορυφαίο τον πρωθυπουργό φυσικά, δείχνουν περίλυποι και κατηφείς.

Κατεβασμένο το βλέμμα, τα χέρια στο πηγούνι ή στις παρειές και όλοι σκυμμένοι ελαφρώς προς τα μπρός, δείγμα προβληματισμένων σε εγρήγορση. Τέτοια- και τόσο- γελοία παράσταση είδε για πρώτη φορά η χώρα.

Ιλαρή και ανόητη κατασκευή ταυτόχρονα, την οποία κάποιος μέτρ της επικοινωνίας επινόησε, χωρίς να περνάει από το νού του ότι τέτοιου είδους τεχνάσματα υποτιμούν εξόφθαλμα τη νοημοσύνη του κόσμου.

Αν δεν υπήρχε η τραγωδία στα Τέμπη, η φωτογραφία των…λυπημένων θα ήταν πρώτο νούμερο στις Επιθεωρήσεις του θέρους. Τώρα συμβολίζει-και υπενθυμίζει-την επένδυση του Μητσοτάκη στο χρηματιστήριο των εντυπώσεων και της προπαγάνδας, ακόμη και σε στιγμές οδύνης και πένθους.

Η κυβέρνηση φαντάζει πλέον καταρρακωμένη και πανικόβλητη, αδύναμη να υπερασπιστεί ως και τα θετικά πεπραγμένα της. Όπως έστρωσε θα κοιμηθεί. Γιατί όλα εδώ πληρώνονται.

Κι αν υπάρχει πιθανότητα να αναχαιτίσει την φρενήρη πτωτική πορεία και να επιπλεύσει, αυτό θα οφείλεται στις αδυναμίες των άλλων. Περί αυτών προσεχώς.

Γιάννης Τριάντης

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις