Απέφυγε ο Παύλος Μαρινάκης να αναφέρει το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών όταν ρωτήθηκε για τα «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα» που αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» που αποκαλύπτει ότι έγινε «κοπτοραπτική» στις συνομιλίες αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν για το αίτημα Κασσελάκη για παρουσία διεθνών παρατηρητών στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και η δεύτερη για τα «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα» που «δεν επιθυμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έχει την πολιτική ισχύ που του έδωσε ο λαός στις πρόσφατες εθνικές εκλογές», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.
Έδωσε και τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απάντηση. Δεν αναφέρθηκε όμως στον ιδιοκτήτη της Alter Ego Media στην οποία ανήκει η εφημερίδα. «Το Βήμα προσπαθεί με έναν παραπλανητικό τίτλο να θέσει αν αμφιβόλω την υπόθεση. Η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι κάτι ιερό. Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές», είπε ο Παύλος Μαρινάκης και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν ανίσχυρές κυβερνήσεις. Είναι μια συγκεκριμένα εφημερίδα. Όλα αυτά ταυτίζονται με τον κ. Ανδρουλάκη».
Αναλυτικά τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο πλαίσιο των ερωτήσεων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:
Για το αίτημα Κασσελάκη παρουσίας διεθνών παρατηρητών:
«Ο κ. Κασσελάκης γίνεται υπονομευτής του πολιτεύματος με την απαράδεκτή δήλωσή του. Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Κάποια ήταν ταραχώδη, έχουν γίνει βουλευτικές εκλογές. Έχουν γίνει πολλαπλές εκλογικές διαδικασίες, έχουν γίνει δημοψηφίσματα με πολίτες στους δρόμους. Κανείς δεν αμφισβήτησε το αδιάβλητο των εκλογών. Περνάει σε άλλη πίστα ο κ. Κασσελάκης. Πρέπει να σταθούν όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες απέναντι σε αυτή τη δήλωση. Υπάρχουν αντίθετες φωνές ακόμα και στο ίδιο του το κόμμα. Είναι συνολικά επικίνδυνο όλο αυτό. Παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα».
Για τα «ισχυρά οικονομικά συμφέροντα» που ανέφερε το Μέγαρο Μαξίμου ως απάντηση του δημοσίευματος:
«Όλη αυτή η συζήτηση είναι μια ξεχωριστή συζήτηση σε σχέση με την αντίστοιχη για τα Τέμπη. Κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Όλοι μας πονέσαμε με αυτό που συνέβη. Δεν υπάρχει άνθρωπος που έχει παιδιά και να μην συγκλονίστηκε με το δυστύχημα. Αυτή είναι πιο σοβαρή συζήτηση. Όλοι θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη και μόνο. Νοιώθω την ανάγκη να το πω γιατί ο λόγος που πολλές φορές συμβαίνει να μας στοχοποιεί η κοινωνία, είναι γιατί πολλοί εκμεταλλεύονται το έδαφος. Κάποιοι παρουσιάζουν μια εικόνα που είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή επειδή υπάρχει οργή στην κοινωνία.
Το Βήμα προσπαθεί με έναν παραπλανητικό τίτλο να θέσει αν αμφιβόλω την υπόθεση. Η έρευνα της Δικαιοσύνης είναι κάτι ιερό. Δεν πρέπει να υπάρχουν σκιές. Υπάρχει κάποια αμφισβήτηση ότι το σύνολο των συνομιλιών πήγαν στη Δικαιοσύνη; Όχι. Η έρευνα αυτή έναν χρόνο μετά, έχει καταλήξει στη συνδρομή και του ανθρώπινου λάθους. Ουδείς δεν το έχει αμφισβητήσει. Εξετάζονται κι άλλα; Προφανώς.
Υπήρχε απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης μέσω του δημοσιεύματος; Όχι. Δεν μπορούσε γιατί το ίδιο μεσημέρι μάθαμε ότι είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης. Άρα οι συνομιλίες αυτές που μία εκ των οποίων θεωρείται «μονταζιέρα» τις μάθαμε όταν είχε ομολογήσει. Ήταν η μόνη συνομιλία; Όχι. Όσες βγήκαν έδειχναν ανθρώπινο λάθος. Δεν υπήρχε συνομιλία που έδειχνε το αντίθετο. Επίσης αμέσως μετά, την επόμενη μέρα, οι συνομιλίες πήγαν στη Δικαιοσύνη. Όλα τα ΜΜΕ και η ΕΡΤ έκαναν σαφές ότι απ’ όλες τις συνομιλίες η συγκεκριμένη δεν αφορούσε σε αυτό το δρομολόγιο. Έναν χρόνο πριν και ως προς την ποινική του διάσταση, είχε λυθεί. Έρχεται μετά από έναν χρόνο το Βήμα και βάζει άλλο ένα αφήγημα της μονταζιέρας από την κυβέρνηση.
Και έρχεται ο πρόθυμος κ. Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας για το Κράτος Δικαίου, για τα Τέμπη, για τη Δικαιοσύνη, αλλά το έκανε «τυχαία» για ένα δημοσίευμα το οποίο ανέσυρε ένα μη θέμα έναν χρόνο μετά. Τα υπόλοιπα κόμματα συντάχθηκαν στην πρόταση.
Εδώ αν τα ενώσει κανείς αυτά τα κομμάτια, βγάζει τα συμπεράσματα του. Δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν ανίσχυρές κυβερνήσεις. Είναι μια συγκεκριμένα εφημερίδα. Όλα αυτά ταυτίζονται με τον κ. Ανδρουλάκη. Καλοδεχούμενη η πρόταση. Θα απαντήσουμε με απόλυτο σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων και στη Δικαιοσύνη.
Δεν θα κάναμε όλη αυτή τη συζήτηση αν το θέμα αυτό αφορούσε ένα άλλο θέμα. Όλο αυτό έγινε στις πλάτες ανθρώπων που ψάχνουν δικαίωση. Το δημοσίευμα το χρησιμοποίησαν πολύ επικίνδυνα. Πήγαν να επενδύσουν στον ανθρώπινο πόνο.
Δεν υπήρχε κανένα ψεγάδι σε όλη την υπόθεση. Ας είναι αυτή η ιστορία μια ευκαιρία να μάθουν οι πολίτες πώς διακινούνται τα ψέματα. Ας αφήσουμε τους δικαστές να κάνουν τη δουλειά τους. ένα τραγικό δυστύχημα δεν μπορεί να είναι πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης».
Για τη διαρροή του υλικού:
«Δεν είναι η πρώτη φορά που δυστυχώς διαρρέει ένα υλικό κάπου. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Δεν βαραίνει την κυβέρνηση. Το υλικό δεν παραπλανά την κοινή γνώμη. Είναι τελείως διαφορετικό. Είναι άλλο ότι κακώς διέρρευσαν οι συνομιλίες κι άλλο πράγμα ότι υπάρχει ενδεχόμενη μονταζιέρα από την κυβέρνηση».
Για το πώς μπορεί να χαρακτηρίζει το δημοσίευμα ως παραπλανητικό αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα;
«Υπάρχει άνθρωπος που έχει ομολογήσει. Το θέμα ανθρώπινο λάθος σε επίπεδο προδικασίας έχει κριθεί. Έως τώρα είναι δεδομένο. Και ξαναλέω δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης. Το δημοσίευμα μιλάει για μονταζιέρα, για παραπλάνηση του κοινού. «Θέλουν», λένε. «να πείσουν για το ανθρώπινο λάθος».
Για το πώς ξέρει ότι οι διάλογοι πήγαν αυτούσιοι στη Δικαιοσύνη:
«Συμφωνούμε όλοι. Το λέει και η ίδια η εφημερίδα».
Για το διαγωνισμό του ΟΣΕ:
«Θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες. Ήδη ψηφίσαμε έναν νόμο για τις διοικήσεις του Δημοσίου».
Για το αν θα ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας:
«Θα δοθούν οι απαντήσεις από την ΚΟ της ΝΔ».
Για το αν υπάρχει ταύτιση του κ. Ανδρουλάκη με οικονομικά συμφέροντα:
«Αποδομήσαμε σημείο σημείο όλο το δημοσίευμα και μετά έκανε πρόταση δυσπιστίας ο κ. Ανδρουλάκης. Συνδέστε το παζλ».
Για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης για τους διαλόγους που είδαν, τότε, το φως της δημοσιότητας και γιατί δεν έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου δική του έρευνα:
«Από το 2019 και μετά δεν υπάρχει παραυπουργείο δικαιοσύνης. Εμείς σεβόμαστε τη διάκριση των εξουσιών. Το υπουργικό συμβούλιο έγινε 9 Μαρτίου 2023. Ο πρωθυπουργός αναφερόταν σε όλες τις συνομιλίες. Η ΕΡΤ την είχε βγάλει αποκαταστημένη μερικές μέρες μετά. Επαναλαμβάνω ότι αυτοί που λένε ότι κάναμε μονταζιέρα αγνοούν ότι όλα τα Μέσα έχουν πει ότι μία συνομιλία αφορά άλλο τρένο. Ποια παραπλάνηση ακριβώς; Δεν βασίζεται πουθενά».
Για την εταιρεία Majoritas και αν συνεργάστηκε η ΝΔ:
«Προσωπικά πρώτη φορά ακούω αυτό το όνομα. Όλο το αφήγημα μιλά για χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Είναι επικίνδυνα μονοπάτια. Αμφισβητείται η λαϊκή βούληση. Ας μην αμφισβητούμε τις επιλογές του κόσμου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αμφισβητούμε τις εκλογές διαδικασίες.
Σε σχέση με την κυβέρνηση δεν υπάρχει κάποια σχέση. Ρωτήστε τη ΝΔ αν θέλετε να μάθετε κάτι σε σχέση με το κόμμα».
Για το υπουργικό συμβούλιο:
«Δεν θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει. Θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρότασης δυσπιστίας»
Για το γιατί δεν θέλουν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα δυνατές κυβερνήσεις:
«Είναι πολλά τα παραδείγματα στην ιστορία».
Γιατί τον χαρακτήρισε ως «πρόθυμο» τον κ. Ανδρουλάκη:
«Η λέξη είναι απλή. Έδειξε πρόθυμος. Έσπευσε. Μας καταγγέλλει για ότι μπορεί κάποιος να φανταστεί, αλλά κάνει πρόταση δυσπιστίας για ένα δημοσίευμα».
ieidiseis.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις