Αυτή η πραγματικότητα ήταν παρούσα σε όλη την πρώτη τετραετία της κυβέρνησής του. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης δίνει νέες υποσχέσεις ότι θα την αλλάξει.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπλήρωσε ήδη μια πλήρη τετραετία στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Η ομιλία του στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -η 5η διαδοχική στη θητεία του- ήταν η πιο ενδιαφέρουσα και μαζί η πιο αποκαλυπτική.

Διότι όσα είπε επιβεβαιώνουν ότι οι άνθρωποι της εξουσίας δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα όπως τη βιώνουν οι απλοί πολίτες.

Ο νυν πρωθυπουργός χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να την «ανακαλύψει». Ας δούμε μερικές από τις πτυχές αυτής της πραγματικότητας:

  1. Είπε, με αφορμή τις τραγωδίες στη Θεσσαλία και στον Έβρο: «Λείπει ο συνολικός σχεδιασμός. Υπάρχει σύγχυση αρμοδιοτήτων και μετάθεση ευθυνών». Όμως, αυτά τα χρόνια οι πολίτες άκουγαν ότι όλα αυτά έχουν αντιμετωπισθεί από το περίφημο «επιτελικό κράτος». Το οποίο σεμνά και ταπεινά «εξαφάνισε» από τη χτεσινή ομιλία του.
  2. Είπε: «Εφτά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες φοροδιαφεύγουν». Τον καλωσορίζουμε στη φορολογική πραγματικότητα. Τι έκανε επί τέσσερα χρόνια (και) η δική του κυβέρνηση για να την αλλάξει; Τίποτα. Τώρα τους «απειλεί» με ελέγχους. Το έχουν ξανακούσει.
  3. Είπε: «Τα κέρδη των επιχειρήσεων έχουν εκτοξευθεί». Ωραία η διαπίστωση. Και οι διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει πει κομψά ότι σε αυτά τα κέρδη οφείλεται η ακρίβεια («πληθωρισμός κερδών»). Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να την αντιμετωπίσει; Τίποτα. Μόνο διαπιστώνει, σαν παρατηρητής.
  4. Είπε: «Η Τροχαία λείπει από τους δρόμους». Και «πλήθος αστυνομικών απασχολείται στη φύλαξη δημόσιων προσώπων (και ιδιωτών)». Τα έχουμε ξανακούσει. Επί τέσσερα χρόνια δεν άλλαξε τίποτα.
  5. Είπε: «Θα φτιάξουμε το νέο ΕΚΑΒ». Να το δούμε. Όμως, επί τέσσερα χρόνια το άφησαν να ημι-διαλυθεί.
  6. Είπε: «Πήγα στο νοσοκομείο Παπανικολάου και είδα ένα σύγχρονο όροφο, μια εικόνα από το μέλλον». Καλά έκανε και πήγε εκεί ο πρωθυπουργός. Θα έκανε καλύτερα αν ένα βράδυ πήγαινε (απροειδοποίητα) σε μια εφημερία ενός νοσοκομείου. Εκεί θα έβλεπε πολλές εικόνες από το παρελθόν. Και θα καταλάβαινε πόσο απέχουν τα μεγάλα λόγια από τη θλιβερή πραγματικότητα.
  7. Είπε: «Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις των ενοικίων». Επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνησή του ήταν παρατηρητής ενός φαινομένου που έχει φέρει τους ενοικιαστές σε απόγνωση. Ας ρωτήσει να του πουν αν ένα νέο ζευγάρι μπορεί να πληρώσει τα ενοίκια που του ζητούν.

Αυτή η πραγματικότητα ήταν παρούσα σε όλη την πρώτη τετραετία της κυβέρνησής του. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης δίνει νέες υποσχέσεις ότι θα την αλλάξει.

Τι θυμίζει αυτό; Την κλασική ρήση του Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε»…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις