Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αρθρογράφος της Καθημερινής, συζητάει με τον Μιχάλη Τσιντσίνη για τα ευρήματα των γκάλοπ και τις αιτίες τους

Σε μια κομβική στιγμή, στο μέσον της τετραετίας που συμπίπτει με το τέλος των υγειονομικών περιορισμών, οι δημοσκοπήσεις συμπίπτουν: Το πολιτικό σκηνικό που είχε διαμορφωθεί πριν από δύο χρόνια, παγιώνεται. Τι σημαίνει η μεγάλη διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο; Σηματοδοτεί, άραγε, μια μονιμότερη μετατόπιση του πολιτικού μας συστήματος;

Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και αρθρογράφος της Καθημερινής, συζητάει με τον Μιχάλη Τσιντσίνη για τα ευρήματα των γκάλοπ και τις αιτίες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραντζίδη, «υπάρχει το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση καχεκτικού δικομματισμού. Είναι καχεκτικός όχι λόγω των ποσοστών, αλλά λόγω του βαθμού πρόσδεσης των ψηφοφόρων στα κόμματα που δεν είναι του βάθους και της έντασης που ήταν στις προηγούμενες δεκαετίες».

Μπορεί η ΝΔ να γίνει CDU;

Η παγίωση της διαφοράς της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυναμική να εξελιχθεί σε μια περίοδο που στον κ. Μαραντζίδη θυμίζει την κυριαρχία του CDU στη Γερμανία και της Χριστιανοδημοκρατίας στην Ιταλία. «Το κοινό στοιχείο», λέει «είναι ότι το κόμμα που κυριαρχεί δεν χρειάζεται να έχει τρομερά ποσοστά, αρκεί να έχει ένα σύστημα συμμαχιών που να του επιτρέπει να είναι κάθε φορά αυτό στην κυβέρνηση». Η δυναμική αυτή, αν επιβεβαιωθεί, «μπορεί να επιτρέψει στη ΝΔ του Μητσοτάκη να ξεπεράσει το όριο των δύο θητειών, που ήταν ο πήχης για τις περισσότερες κυβερνήσεις στη Μεταπολίτευση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον καθηγητή, δυσκολεύεται να ανακάμψει, γιατί «δεν άλλαξε αρχηγό, δεν άλλαξε ηγετική ομάδα και δεν άλλαξε αφήγημα. Ενας ψηφοφόρος που δεν είχε επιλέξει το 2019 τον ΣΥΡΙΖΑ, ποιον λόγο έχει να γυρίσει;».

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις