Tελικά τέσσερις μέρες μετά τη δολοφονία του 29χρονου, Μιχάλη Κατσουρή, στη Νέα Φιλαδέλφεια ο εξαφανισμένος Πρωθυπουργός -που δεν διέκοψε τις διακοπές του- δεν εμφανίστηκε, αλλά έστειλε σήματα ζωής ή μηνύματα πως πλέον δεν κυβερνά, αλλά… βασιλεύει.
Θα συναντηθεί στις 16 Αυγούστου με τον Πρόεδρο της UEFA και τους προέδρους των μεγαλύτερων ΠΑΕ για να συζητήσουν το θέμα της οπαδικής βίας, ενώ το θέμα είναι η επιχειρησιακή ανεπάρκεια της ελληνικής αστυνομίας.
Η αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο Πρωθυπουργός που εμφανίστηκε περίπου ως μονάρχης στις περιπτώσεις Μηταράκη και Πατούλη -που δεν ανήκει στην δικαιοδοσία του- δεν μπορεί να αποπέμψει μέσα σε λίγες μέρες δυο υπουργούς Προστασίας του Πολίτη.
Προτίμησε να εξαφανισθεί, δεν έκανε καμμιά δήλωση και ανακοίνωσε τη συνάντηση με την προέδρους των ΠΑΕ και της UEFA σαν ένα είδος διαιτητή που οργανώνει μια σύσκεψη για ένα θέμα που ωστόσο είχε ήδη λύσει.
“Oι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας”.
O σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, έκανε αυτή τη δήλωση μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Η ΕΛ.ΑΣ. «κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία» είχε πει χάρη στις παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια.
Βέβαια οι παρεμβάσεις δεν απέτρεψαν την δολοφονία, αλλά «πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας».
Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα αφορούσαν τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων, το ρόλο των ΠΑΕ και τις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.
Δεν πέρασε πολύς καιρός, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι πια υπουργός και εκατόν πενήντα οπλισμένοι Κροάτες χούλιγκανς δημιουργούν ένα μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια με ένα νεκρό και πολλούς τραυματίες.
Τώρα πια ο Γιάννης Οικονόμου δεν μιλά για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα περιόριζαν τα φαινόμενα βίας, αλλά για τις ευθύνες μεσαίων αξιωματικών που ξηλώνονται -πριν αρχίσει η ΕΔΕ.
Η αστυνομία απέτυχε, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη
«Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες».
«Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε».
Αυτή τη φορά δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η αστυνομία που απέτυχε παρότι «Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας”.
Ο υπουργός βλέπει ευθύνες σε υφισταμένους κι όχι στον αρχηγό και τον ίδιο που δεν έχει ευθύνη για την επιχειρισιακό σχεδιασμό της αστυνομίας -εκτός αν έχει επιτυχή αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση έχει ευθύνες, αλλά μόνο για τις επιτυχίες
Η κυβέρνηση δηλαδή επαίρεται για τις επιτυχίες της αστυνομίας, που οφείλονται στις παρεμβάσεις της, αλλά ρίχνει ευθύνες σε κατώτερα στελέχη για τις αποτυχίες.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη λέει μάλιστα πως ούτε ο ίδιος, ούτε ο υπουργός είχαν ενημερωθεί αν και τις δολοφονικές προθέσεις των νεοναζιστών γνώριζαν οι αρχές τουλάχιστον τριών βαλκανικών κρατών και η Ιντερπόλ.
Ο υπουργός «δεν υποχρεούται να γνωρίζει τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ» θα πει ο υπουργός, αλλά τα γεγονότα αποδεικνύουν πως δεν υπήρχε κανένα σχέδιο, αλλά αόριστα σήματα που πολλές διευθύνσεις διάβασαν την άλλη μέρα.
Η κυβέρνηση δεν ξέρει και εμφανίζεται ως ανεύθυνη, ο Πρωθυπουργός εξαφανίζεται καθώς μετά την επανεκλογή του μπορεί να απολύει έναν υπουργό γιατί πήγε διακοπές και έναν περιφερειάρχη που χορεύει την ώρα της πυρκαγιάς, αλλά δεν βλέπει ευθύνες για έναν υπουργό που δηλώνει ότι «δεν υποχρεούται να γνωρίζει τα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ».
Οι επιτυχίες της αστυνομίας οφείλονται στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης -τα τελευταία δυο χρόνια, οι εγκληματικές αποτυχίες αποδίδονται σε μεσαία στελέχη, ο υπουργός όπως κι άλλες φορές ζητά έρευνα -που δεν αφορά τον ίδιο.
Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις διακοπές του σα να μην τον αφορά το θέμα, αφού πλέον δεν κυβερνά, αλλά βασιλεύει.
Του Νίκου Λακόπουλου
periodista.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις