Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν υποχωρεί, όπως ήλπιζαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Αντίθετα, οι πληγές που αφήνει δύσκολα θα κλείσουν.

Η λέξη «ένοχος» πρωταγωνίστησε τις τελευταίες μέρες στη Βουλή, με αφορμή την πρόταση μομφής για τις υποκλοπές.

Τη χρησιμοποίησε πρώτος ο υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης, για να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα την ώρα που κατέθετε την πρόταση. «Ένοχος ένοχον ου ποιεί», είπε ο Γεραπετρίτης. Τι σημαίνει αυτό; Ο υπουργός παραδέχεται ότι η κυβέρνηση ενέχεται στις παρακολουθήσεις. Όμως, αμύνεται με το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να την καταστήσει ένοχη, διότι δύο δικοί του υπουργοί δικάζονται στο Ειδικό Δικαστήριο.

Λίγες ώρες αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας ένα σχήμα λόγου της ταραγμένης περιόδου του 1989, έθεσε το ερώτημα αν ο πρωθυπουργός είναι «ένοχος ή βλάξ». Για να απαντήσει ο ίδιος ότι «δεν είναι καθόλου βλαξ», αλλά «ένοχος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε με παραπομπή στο 1989, ισχυριζόμενος ότι το ερώτημα «ένοχος ή βλαξ» αφορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος παραπέμφθηκε τότε στο Ειδικό Δικαστήριο. Μόνο που ο σημερινός πρωθυπουργός δεν γνωρίζει όσα έγιναν τότε. Το ερώτημα, που έθετε σχεδόν κάθε μέρα ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» Χρήστος Τεγοπουλος, ήταν «συνένοχος ή βλάξ» και δεν αφορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά έναν υπουργό της εποχής(έχει πεθάνει).

Έχουν κάποια σημασία όλα αυτά σήμερα; Έχουν μόνο αν η επόμενη Βουλή αποφασίσει να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Για να συμβεί αυτό, πρέπει η πλειοψηφία, που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, να μην ανήκει στη ΝΔ.

Πάντως, ανεξάρτητα από την προπαγανδιστική αντιμετώπιση του σκανδάλου των υποκλοπών με το επιχείρημα «δεν ενδιαφέρει τους πολίτες», η κυβέρνηση, η ΝΔ και ο πρωθυπουργός ανησυχούν για το ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να έχει άλλη πλειοψηφία, η οποία θα αποφασίσει να διερευνήσει το σκάνδαλο. Γι’ αυτό ο κ. Μητσοτάκης λέει πεισματικά ότι οι παρακολουθήσεις ήταν «νόμιμες επισυνδέσεις» και ότι ο ίδιος «δεν τις γνώριζε».

Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν ιδιαίτερη νομική σημασία. Προβάλλοντάς τους ο πρωθυπουργός επιχειρεί να αποσείσει ενδεχόμενες ευθύνες του για τις παρακολουθήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αναζητηθούν επειδή η ΕΥΠ είναι υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Και αν ο φόβος για ενδεχόμενες ποινικές επιπτώσεις αφορά το μέλλον, ο φόβος για τις πολιτικές επιπτώσεις είναι άμεσος. Και αυτές οι επιπτώσεις φαίνονται ήδη. Πρώτο αποτέλεσμα του σκανδάλου είναι η διάλυση του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου». Ο βασικός εκφραστής του Ευάγγελος Βενιζέλος έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην κυβέρνηση με τη συστηματική απόκρουση των πρωθυπουργικών ισχυρισμών για τις υποκλοπές. Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την ενόχλησή του, λέγοντας ειρωνικά ότι ο κ. Βενιζέλος «δεν είναι παντογνώστης». Όμως, ο Βενιζέλος δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και επιμένει ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν παράνομη και όχι «νόμιμη επισύνδεση», όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός.

Συμπέρασμα: το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν υποχωρεί, όπως ήλπιζαν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Αντίθετα, οι πληγές που αφήνει δύσκολα θα κλείσουν. Ήδη φαίνεται ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχουν, αν χρειαστεί, κυβερνητικό σύμμαχο, αφού η παρακολούθηση Ανδρουλάκη έχει κόψει τις γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ.

Για τα υπόλοιπα, όπως οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, θα αποφασίσει η πλειοψηφία της επόμενης Βουλής, αφού πρώτα θα έχει αποφασίσει το εκλογικό σώμα. Αν η ΝΔ κατακτήσει ξανά την πλειοψηφία, τότε το σκάνδαλο θα «σβηστεί». Αντίθετα, αν η πλειοψηφία αποτελείται από βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης και αυτά καταφέρουν να συνεννοηθούν, τότε ενδέχεται να στηθούν νέα Ειδικά Δικαστήρια.

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις