Ολοκληρώθηκαν έπειτα από 3,5 ώρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. 

Η πρώτη συνάντηση διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής θα αποχωρούσαν από την Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται από στιγμή σε στιγμή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, μέσα από την οποία θα γίνεται γνωστό το τι ειπώθηκε. 

Οι πληροφορίες του pronews.gr αναφέρουν πως δεν ειπώθηκε σήμερα κάτι το ιδιαίτερο και πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν εξελίξεις.

Αντικείμενο των επαφών, σύμφωνα με την Αθήνα, η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Αντίθετα σύμφωνα με την Άγκυρα θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα, όπως η αποστρατικοποίηση των νησιών και η μειονότητα της Θράκης. 

Από χτες το βράδυ η τουρκική προεδρία αναβάθμισε αυτή τη συνάντηση, καθώς στις διερευνητικές συμμετέχει και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

Ο Καλίν υποδέχτηκε την ελληνική αποστολή στο Ντολμά Μπαχτσέ.

Η ελληνική πλευρά διαμηνύει πως «οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις».

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, το οποίο στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Της ελληνικής αποστολής ηγείται ο διπλωμάτης Παύλος Αποστολίδης ο οποίος ασχολείται με το θέμα από το 2010. Μαζί του και ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού ο οποίος στο παρελθόν έχει ηγηθεί της αρμόδιας Δ/νσης του ΥΠΕΞ για την Τουρκία.

Στην τουρκική αποστολή βρίσκονται ο Σεντάτ Ονάλ, υφυπουργός Εξωτερικών και ο Τσαγατάι Έρτζιγιες, διευθυντής αεροναυτιλιακών του τουρκικού ΥΠΕΞ).

pronews.gr