Τα ορφανά πυρομαχικά της Κύπρου παραμένουν στην ορφάνια τους αφού το προχθεσινό δημοσίευμα του militaire φαίνεται ότι ακύρωσε το σενάριο της περιφοράς τους στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου μέχρι να.. «τακτοποιηθούν» τα απαιτούντα  έγγραφα, ή να βρεθεί ένας τολμηρός πλοιοκτήτης που θα τα τριγυρνάει στην Μεσόγειο έως ότου βρεθεί χώρα υποδοχής.

Έτσι τα προς εξαγωγή 72290 βλήματα 105mm εξακολουθούν να συγκεντρώνονται δίπλα σε λιμάνι φόρτωσης του νησιού. Προς το παρόν οι υφιστάμενες θερμοκρασίες είναι σχετικά παρηγορητικές  για το εφιαλτικό σενάριο να ξαναζήσουμε Μαρί. Σίγουρα όμως οι συνθήκες φύλαξης τους δεν είναι οι προβλεπόμενες για πυρομαχικά. Έτσι μέχρι να βρεθεί ο χρηματοδότης και να ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο πραγματικός τελικός τους χρήστης και τι δρομολόγιο θα ακολουθήσουν, εξακολουθούν να αποτελούν μια βραδυφλεγή βόμβα.

Φαίνεται ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες, τον τελευταίο χρόνο, έχουν δοκιμάσει αυτή τη διαδικασία, εξαγωγής, πολλές φορές, με διάφορες παραλλαγές και με την ελπίδα ότι τελικά θα πετύχουν να  βγει το σενάριο.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα «λάθη», σε οποιαδήποτε άλλη, σοβαρή αλλά και μη, χώρα θα σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου στις κυβερνητικές αρχές. Δεν είναι δυνατόν αυτά που συμβαίνουν να χαρακτηριστούν «business as usual».

Αντί οι αρχές να ερευνούν τους λόγους και να διακόψουν αν όχι να ακυρώσουν την όλη διαδικασία για αυτά τα σοβαρά «λάθη» στα έγγραφα που αφορούν ένα τόσο ιδιαίτερο υλικό που επηρεάζει ακόμη και την εθνική ασφάλεια, δόθηκε άλλη μια ευκαιρία στη συγκεκριμένη εταιρεία να προσκομίσει νέα «σωστά» έγγραφα, που να μην είναι αντιφατικά μεταξύ τους για να είναι αποδεκτά από κάποια ναυτιλιακή εταιρεία ώστε μπορέσει να φορτώσει τα πυρομαχικά.

Πληροφορίες λένε μάλιστα ότι το τελευταίο οδήγησε τους ενδιαφερόμενους στο να προσπαθούν να εξασφαλίσουν άδεια διέλευσης και εισόδου ακόμη και από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης. Με τα έγγραφα που εμφανίζουν όμως σίγουρα δεν μπορεί να έχουν θετική αντιμετώπιση από τις Ελληνικές αρχές.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι μία βασική αντίφαση που εμφανίζεται στα παραστατικά είναι η χώρα διέλευσης του φορτίου και ο τελικός χρήστης. Έχουμε τα σχετικά έγγραφα στα χέρια μας από κρατικές αρχές με σφραγίδες, υπογραφές ονόματα ατόμων και εταιρειών που στο ένα εμφανίζεται τελικός χρήστης η χώρα η οποία στο άλλο εμφανίζεται ως ενδιάμεση χώρα (διέλευσης).

Το αλαλούμ δεν σταματά εδώ και ισχυροποιεί την άποψη ότι δεν πρόκειται για «τυχαίο» λάθος. Κάτι ανάλογο συμβαίνει (τι σύμπτωση!) και με την άλλη εταιρεία, που έχει κερδίσει ένα άλλο μέρος του διαγωνισμού. Η εν λόγω εταιρεία έχει βρει, μετά από αρκετές προσπάθειες, ένα τελικό χρήστη για Σερβικά παλιά  πυρομαχικά, που λέτε; στην Μ. Βρετανία. Και μάλιστα όχι την κυβέρνηση αλλά μια εταιρεία που δηλώνει μηδέν υπαλλήλους!!! Παραδόξως, και αυτά τα πυρομαχικά, δεν αποστέλλονται στην Μ. Βρετανία αλλά σε μια αποθήκη στα Βαλκάνια!! Το παρακολουθούμε κι αυτό και αναμένονται και  εκεί εξελίξεις…. μια και εδώ είναι Βαλκάνια (που επεκτείνονται μέχρι την Κύπρο) δεν είναι παίξε – γέλασε!

militaire.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις