Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δια της εισαγγελέως του Φατού Μπενσούντα, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει επίσημη έρευνα για τις καταγγελίες διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Πρόκειται για τις συγκρούσεις που ξέσπασαν το 2014 στην Λωρίδα της Γάζας ενώ ελέγχεται και η προσάρτηση της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η οργή περίσσευε στις δηλώσεις αργά το απόγευμα του Πρωθυπουργού, του Πρόεδρου και του Υπουργού Εξωτερικών του του Ισραήλ για την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να ξεκινήσει έρευνες κατά του Ισραήλ.

Πρωθυπουργός του Ισραήλ, k. Benjamin Netanyahu:

«Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου να κινήσει σήμερα έρευνα κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου είναι παράλογη. Είναι κατάφορος αντισημιτισμός και απόλυτη υποκρισία.

Χωρίς δικαιοδοσία, αποφάσισε ότι οι γενναίοι στρατιώτες μας, οι οποίοι λαμβάνουν κάθε προφύλαξη για να αποφύγουν αμάχους κατά των χειρότερων τρομοκρατών στον κόσμο που στοχεύουν σκόπιμα πολίτες, είναι εγκληματίες πολέμου.

Είπαν ότι όταν χτίζουμε ένα σπίτι στην αιώνια πρωτεύουσα μας την Ιερουσαλήμ, η οποία είναι πρωτεύουσα μας για 3.000 χρόνια, είναι κι’ αυτό έγκλημα πολέμου.

Αυτό το δικαστήριο, το οποίο ιδρύθηκε για να αποτρέψει την επανάληψη των φρικτών εγκλημάτων των Ναζί που διαπράχθηκαν κατά του Εβραϊκού λαού, στρέφει τώρα τα όπλα του εναντίον του μοναδικού κράτους του Εβραϊκού λαού. Στοχεύει το Ισραήλ, τη μοναδική δημοκρατία στη Μέση Ανατολή. Όμως, φυσικά, κάνει τα στραβά μάτια για το Ιράν, τη Συρία και τις άλλες δικτατορίες που διαπράττουν πραγματικά εγκλήματα πολέμου.

Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να καταπολεμούμε αυτήν την αδικία. Θα πούμε την αλήθεια σε κάθε φόρουμ, σε κάθε χώρα, σε κάθε χώρο έως ότου αυτή η εξωφρενική απόφαση αντιστραφεί και καταστεί άκυρη. ”

Προέδρος του Ισραήλ, κ. Reuven Rivlin:

“Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη να κινήσει έρευνες κατά του Κράτους του Ισραήλ είναι σκανδαλώδης.

Δεν θα δεχτούμε αξιώσεις κατά της άσκησης του δικαιώματός μας και της υποχρέωσής μας να υπερασπιστούμε τους πολίτες μας. Το κράτος του Ισραήλ είναι ένα ισχυρό, εβραϊκό και δημοκρατικό κράτος που ξέρει να υπερασπίζεται και να ερευνά τον εαυτό του όταν χρειάζεται.

Είμαστε περήφανοι για τους στρατιώτες μας, τους γιους και τις κόρες μας, την ουσία του λαού μας, που προστατεύουν την χώρα τους από γενιά σε γενιά, και αποτελούν ένα αμυντικό τείχος ενάντια σε όλους εκείνους που επιζητούν να μας βλάψουν.

Θα ενεργήσουμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα τους βλάψει αυτή η απόφαση.”

Yπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Gabi Ashkenazi:

“Η απόφαση της εισαγγελέως να ξεκινήσει έρευνα είναι ηθικά χρεοκοπημένη και νομικά λανθασμένη.

Πρόκειται για μια πολιτική απόφαση που έλαβε η Εισαγγελέας στο τέλος της θητείας της σε μια προσπάθεια να υπαγορεύσει τις προτεραιότητες του διαδόχου της. Μετατρέπει το Δικαστήριο σε εργαλείο στα χέρια εξτρεμιστικών παραγόντων και ενθαρρύνει τρομοκρατικές οργανώσεις και αντισημιτικές ομάδες.

Το γεγονός ότι η δολοφονική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς χαιρέτισε αυτήν την απόφαση είναι η καλύτερη απόδειξη της ηθικής της αξίας.

Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος με ένα ανεξάρτητο και αποτελεσματικό νομικό σύστημα και δεν είναι μέλος του Δικαστηρίου. Η απόφαση για έναρξη έρευνας κατά του Ισραήλ συνιστά παραβίαση της εντολής του Δικαστηρίου. Είναι σπατάλη των πόρων της διεθνούς κοινότητας από ένα μεροληπτικό θεσμικό όργανο που έχει χάσει κάθε νομιμότητα και λειτουργεί ως πολιτικό όργανο και όχι ως δικαστικό.

Η απόφαση της Εισαγγελέως θα πολώσει ακόμη περισσότερο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και θα τους απομακρύνει από τον ίδιο τον διάλογο που απαιτείται για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ τους.

Το κράτος του Ισραήλ θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες και τους στρατιώτες του από νομικές διώξεις.

Καλούμε τις χώρες που εκτιμούν την προστασία του διεθνούς νομικού συστήματος από την πολιτικοποίηση να απορρίψουν την απόφαση της Εισαγγελέως και να μην συνεργαστούν με αυτήν.”

Του Χρήστου Μαζανίτη

enikos.gr